ΥΠΕΝ: Προκήρυξη 21,8 εκατ. ευρώ για συμβούλους σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Προκήρυξη 21,8 εκατ. ευρώ για συμβούλους σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Γιατί αναζητάει τη συνδρομή νέων συμβούλων (τεχνικού, χρηματοοικονομικού, νομικού) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το αντικείμενο του διαγωνισμού, προσφορές στις 29 Δεκεμβρίου.

Στη συνδρομή συμβούλων (τεχνικού, χρηματοοικονομικού, νομικού) προσφεύγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο τη λήψη συμβουλευτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά σε δράσεις του ΥΠΕΝ (Υποέργα 3 και 4 της Πράξης: «Οριζόντια Τεχνική Βοήθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας»).

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, στις οποίες αφορά η παρούσα διακήρυξη, τοποθετούνται στον πυρήνα της καθοδήγησης, της παρακολούθησης και του ελέγχου των δράσεων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης του ΥΠΕΝ σε επίπεδο ωρίμανσης και υλοποίησης. Το αντικείμενό τους αποτελεί τον «εκτελεστικό» βραχίονα σε σχέση με τις υπηρεσίες συμβούλου που είναι υπεύθυνος για την κεντρική διοίκηση των δράσεων (Σύμβουλος Διαχείρισης – Program Manager), στον οποίο οι σύμβουλοι που θα επιλεγούν με βάση την παρούσα διαδικασία ανάθεσης, θα αναφέρουν τα στοιχεία των επιμέρους έργων και διαμέσου του οποίου θα λαμβάνουν σχετικές αναθέσεις εργασίας από την Αναθέτουσα Αρχή.

Η δαπάνη των 21,8 εκατ. ευρώ

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη της συμφωνίας-πλαίσιο για αμφότερα τα Τμήματα, ανέρχεται στο ποσό των 17.600.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %, άρα συνολικά θα φτάσει στα 21,824 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός αφορά το σύνολο των υπηρεσιών και των δύο Τμημάτων που μπορούν να ανατεθούν μέσω της συμφωνίας-πλαίσιο. Η παρούσα συμφωνία-πλαίσιο υποδιαιρείται στα κάτωθι τμήματα: ΤΜΗΜΑ 1 : «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού και Χρηματοοικονομικού Συμβούλου», εκτιμώμενης αξίας 15.000.000 Ευρώ, πλέον ΦΠΑ ή 18.600.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. ΤΜΗΜΑ 2 : «Παροχή Υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου», εκτιμώμενης αξίας 2.600.000 Ευρώ, πλέον ΦΠΑ ή 3.224.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 29η/12/2022 και αποσφράγισης των προσφορών ορίστηκε η 09η/01/2023. Η διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο, ως προς αμφότερα τα Τμήματα, ορίζεται στους τριάντα πέντε (35) μήνες από την υπογραφή αυτής.

Αντικείμενο της συμφωνίας-πλαίσιο

Αντικείμενο της συμφωνίας-πλαίσιο είναι η ανάθεση Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε σχέση με την υλοποίηση των παρεμβάσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την Αναθέτουσα Αρχή κρίνεται απαραίτητη για την ανάλυση, την υποβολή προτάσεων , τον προγραμματισμό, την ωρίμανση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εκτέλεσης των δράσεων, έργων και στόχων και την τήρηση των δράσεων του ΕΣΑΑ του ΥΠΕΝ.

Επισημαίνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων του ΕΣΑΑ του ΥΠΕΝ (πόροι ΤΑΑ και εθνικοί πόροι) ανέρχεται σε περίπου 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τες, σε συνδυασμό με τον απαιτούμενο χρόνο ωρίμανσης και υλοποίησης τους, ως το απαιτητικότερο σύνολο δράσεων που έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο βαθμός ενεργοποίησης των Συμβούλων διαφοροποιείται ανάλογα με τις απαιτήσεις του αντικειμένου και την επάρκεια των ίδιων των τελικών δικαιούχων των δράσεων. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δράσεις θα ελέγχονται σε όλα τα στάδια της ωρίμανσης και της υλοποίησής τους ανεξαρτήτως του μεγέθους και της επάρκειας του τελικού δικαιούχου. Οι Σύμβουλοι θα αποτελούν, μαζί με συγκεκριμένα στελέχη του Συμβούλου Διαχείρισης, τις ομάδες υποστήριξης των επιμέρους οργανικών μονάδων της Αναθέτουσας Αρχής και θα εξασφαλίζουν τη σύνδεση του συστήματος διαχείρισης των δράσεων με τους υπηρεσιακούς παράγοντες σε όποιο επίπεδο απαιτείται κατά περίπτωση.

Η συμφωνία-πλαίσιο διαιρείται σε δύο Τμήματα: το πρώτο αφορά την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού και Χρηματοοικονομικού Συμβούλου και το δεύτερο την παροχή υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου.

Τα δύο τμήματα

Ειδικότερα, το πρώτο Τμήμα, αυτό της παροχής υπηρεσιών Τεχνικού και Χρηματοοικονομικού Συμβούλου, θα αφορά σε: (α) Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου Ωρίμανσης Έργων, ήτοι υπηρεσίες τεχνικής, και διοικητικής τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αναθέτουσας Αρχής ή προς δικαιούχους του ευρύτερου δημοσίου τομέα για το σχεδιασμό, και υλοποίηση δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού περιβάλλοντος , (β) Υπηρεσίες Οικονομοτεχνικού Συμβούλου, ήτοι υπηρεσίες που ενέχουν μελέτη σκοπιμότητας και ανάλυση κόστους-οφέλους, τα οποία συνιστούν εργαλεία που δίνουν προτεραιότητα σε ανταγωνιστικά έργα και είναι χρήσιμα για την επιλογή των επενδύσεων που είναι περισσότερο ωφέλιμο να πραγματοποιηθούν σε σχέση με άλλες ενώ, μέσω της ορθής χρήσης των εν λόγω εργαλείων, προωθούνται οι στόχοι της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, (γ) Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Συμβούλου, ήτοι υπηρεσίες υποστήριξης της Αναθέτουσας Αρχής στην ανάπτυξη σχεδίου σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα , εάν απαιτηθεί, ή λοιπών υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου για την υλοποίηση έργων που εντάσσονται σε διαφορετικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης (π.χ. έργα ενεργειακής απόδοσης), (δ) Υπηρεσίες Συμβούλου Παρακολούθησης Έργων και υποστήριξης της Αναθέτουσας Αρχής, όπου απαιτηθεί.

Το δεύτερο Τμήμα, αυτό της παροχής υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου, θα αφορά: (α) γενικές υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, μεταξύ άλλων, ενεργειών κατά την ωρίμανση των έργων (παροχή νομικών συμβουλών ως προς συναφείς με τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών ενστάσεις και προσφυγές, υποβοήθηση της αναθέτουσας αρχής κατά τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών, παροχή νομικών συμβουλών ως προς το εφαρμοστέο ρυθμιστικό πλαίσιο και ως προς διαδικασίες αδειοδότησης κ.ά.), προετοιμασίας νομοθετικών ρυθμίσεων και κανονιστικών πράξεων, (β) υποστήριξης σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, και (γ) υπηρεσίες νομικού συμβούλου έργων ΣΔΙΤ, καλύπτοντας την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, ωρίμανσης, και υλοποίησης ενός έργου ΣΔΙΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider