«Τα άρματα μάχης πρέπει να παραδοθούν» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της «ομάδας επαφής» στη Γερμανία.
«Ακούμε το μήνυμά σας. Χρειάζεστε περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πυροβολικού, περισσότερα πυρομαχικά», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ, τονίζοντας ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας γνωρίζουν πως «οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας» για τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Εδώ και πολλές εβδομάδες οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει μια επίθεση στο ανατολικό μέτωπο, γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, ενώ οι Ουκρανοί επιμένουν ότι θέλουν να απελευθερώσουν όλα τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα μαζί με τον Ζελένσκι, ο Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται την επιβολή μιας δέκατης δέσμης κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ώστε να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα έσοδά της και τη δυνατότητά της να συνεχίζει τον πόλεμο. «Πριν από μερικές εβδομάδες συμφωνήσαμε το ένατο πακέτο κυρώσεων και σίγουρα θα χρειαστεί και ένα δέκατο», είπε στους δημοσιογράφους.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter ο Μισέλ ανέφερε εξάλλου ότι συζήτησε με τον Ζελένκι «συγκεκριμένα μέτρα (…) για να διασφαλίσουν ότι (η Ουκρανία) θα γίνει δυνατότερη και ισχυρότερη».
«Οι Ουκρανοί μάχονται για τη γη τους, για το μέλλον των παιδιών τους. Αλλά πολεμούν επίσης για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες της ειρήνης και της ευημερίας. Χρειάζονται και αξίζουν την υποστήριξή μας», πρόσθεσε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Μισέλ θα συναντηθεί επίσης στο Κίεβο με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ καθώς και με Ουκρανούς βουλευτές.
Αύριο Παρασκευή συνεδριάζει στο Ραμστάιν της Γερμανίας η ομάδα επαφής για την Ουκρανία, στην οποία μετέχουν περίπου 50 χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν στον συντονισμό της αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία και κυρίως στις παραδόσεις τεθωρακισμένων και σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Η Βρετανία έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα στείλει 14 άρματα Challenger 2 και 600 πυραύλους Brimstone ενώ η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να στείλει 14 άρματα Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, εφόσον η Γερμανία εγκρίνει την παράδοσή τους στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ