Ρωσία και Ιράν συνδέουν τα τραπεζικά τους συστήματα εν μέσω των δυτικών κυρώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρωσία και Ιράν συνδέουν τα τραπεζικά τους συστήματα εν μέσω των δυτικών κυρώσεων
Το Ιράν και η Ρωσία συνέδεσαν τα διατραπεζικά τους συστήματα επικοινωνίας και μεταφοράς χρημάτων για να συμβάλλουν στην ενίσχυση του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος

Το Ιράν και η Ρωσία συνέδεσαν τα διατραπεζικά τους συστήματα επικοινωνίας και μεταφοράς χρημάτων για να συμβάλλουν στην ενίσχυση του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, καθώς τόσο η Τεχεράνη όσο και η Μόσχα πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις.

Από το 2018 μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, αφότου η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015 που είχε υπογράψει μαζί με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, η Ισλαμική Δημοκρατία είχε αποσυνδεθεί από το διεθνές σύστημα χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων SWIFT που έχει την έδρα του στο Βέλγιο και το οποίο είναι ένα σημαντικό σημείο πρόσβασης για τις διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές.

Παρόμοιοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί σε ορισμένες ρωσικές τράπεζες από τότε που η Μόσχα εισέβαλλε τον περασμένο χρόνο στην Ουκρανία.

«Οι ιρανικές τράπεζες δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν το SWIFT... με τις ρωσικές τράπεζες, το οποίο μπορεί να είναι για το άνοιγμα πιστωτικών επιστολών και μεταφορών ή εγγυήσεων», δήλωσε ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Μοσέμ Καρίμι, στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή, ο Καρίμι δήλωσε ότι «περίπου 700 ρωσικές τράπεζες και 106 μη ρωσικές τράπεζες από 13 διαφορετικές χώρες θα συνδεθούν με το σύστημα αυτό», χωρίς να διευκρινίσει τα ονόματα των ξένων τραπεζών.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Μοχαμάντ Φαρζίν χαιρέτισε την κίνηση αυτή. «Ο χρηματοπιστωτικός δίαυλος μεταξύ του Ιράν και του κόσμου αποκαθίσταται», έγραψε στο Twitter.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν ενεργήσει για να σφυρηλατήσουν στενούς διμερείς δεσμούς, καθώς και οι δύο πρωτεύουσες προσπαθούν να οικοδομήσουν νέες οικονομικές και διπλωματικές συνεργασίες αλλού.

Με την οικονομική ανέχεια να βαθαίνει, κατά κύριο λόγο, εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, πολλοί Ιρανοί αισθάνονται τις επιπτώσεις του καλπάζοντος πληθωρισμού και της αυξανόμενης ανεργίας.

Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 50%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανεργία στους νέους παραμένει υψηλή με τους Ιρανούς σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τις αναφορές του Κέντρου Στατιστικής του Ιράν.

Αντιμέτωπες με τη χειρότερη κρίση νομιμοποίησής τους εν μέσω πολύμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος μια υπό κράτηση νεαρής γυναίκας, οι ιρανικές αρχές φοβούνται ότι η οικονομική απομόνωση και η έλλειψη οικονομικής βελτίωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες αναταραχές.

Η ανώτατη αρχή του Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα ότι το κατεστημένο αντιμετωπίζει «ένα απτό πρόβλημα ευημερίας και διαβίωσης» που δεν μπορεί να θεραπευτεί χωρίς οικονομική ανάπτυξη.

«Στον σημερινό κόσμο, το καθεστώς μιας χώρας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική της δύναμη ... Χρειαζόμαστε οικονομική ανάπτυξη για να διατηρήσουμε την περιφερειακή και παγκόσμια θέση μας», δήλωσε ο Χαμενεΐ σε τηλεοπτική ομιλία του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: «Θερμή» υποδοχή για τη νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα

Ιράν: Πάνω από 500 νεκροί από την έναρξη των ταραχών στη χώρα σύμφωνα με ακτιβιστές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider