Ευρώπη: Πώς θα κερδίσει το «στοίχημα» της ενεργειακής επάρκειας για τον επόμενο χειμώνα;

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρώπη: Πώς θα κερδίσει το «στοίχημα» της ενεργειακής επάρκειας για τον επόμενο χειμώνα;
Kαθώς φαίνεται πως η Ευρώπη έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια για αυτό τον χειμώνα η προσοχή στρέφεται προς την επόμενη περίοδο ψύχους και στο πόσο καλά θα προετοιμαστεί για αυτήν.

Kαθώς φαίνεται πως η Ευρώπη έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια για αυτό τον χειμώνα η προσοχή στρέφεται προς την επόμενη περίοδο ψύχους και στο πόσο καλά θα προετοιμαστεί για αυτήν.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου θα πρέπει να αναπληρωθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου σε επίπεδα που θα εξασφαλίσουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για τον επόμενο χειμώνα, εάν αποδειχθεί ότι είναι πιο κρύος από τον τρέχοντα. Με τα αποθέματα αυτή την στιγμή πολύ πιο γεμάτα από ό,τι συνήθως, θα χρειαστεί πολύ λιγότερο αέριο για την αναπλήρωσή τους, αν και αυτό το αβαντάζ θα αντισταθμιστεί από τους μειωμένους όγκους που θα καταφθάσουν από τη Ρωσία, που ήταν ο βασικός προμηθευτής σε προηγούμενα διαστήματα.

Τα υψηλότερα από το κανονικά αποθέματα θα παίξουν μεγάλο ρόλο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Οι ρωσικές προμήθειες μέσω αγωγών αυτό το καλοκαίρι είναι πιθανό να είναι περίπου 18 δισ. κυβικά μέτρα χαμηλότερες από πέρυσι, σχολιάζει η τράπεζα, αλλά αυτή η «τρύπα» θα καλυφθεί από τα κατά 29 δισ. κυβικά μέτρα υψηλότερα αποθέματα βασικών μελών της ΕΕ έως τα τέλη Μαρτίου σε σύγκριση με πέρυσι, προσέθεσε.

«Ο χειμώνας του 2023-24 έχει ταχύτατα μειούμενο κίνδυνο», σύμφωνα πάντα με την Morgan Stanley.

Όσον αφορά τον εφοδιασμό, το LNG είναι πιθανό να παραμείνει βασική πηγή. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του χειμώνα και όπως επεσήμαναν αναλυτές στο Bloomberg, θα παραμείνουν ισχυρές, με τις αγορές των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να παραμένουν πάνω από τα ιστορικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι προμήθειες του καυσίμου έχουν γίνει κρίσιμες για την ήπειρο, με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Και ενώ οι προμήθειες μέσω των αγωγών περιορίστηκαν δραστικά, όλο και περισσότερα φορτία ρωσικού LNG εισήχθησαν στην Ευρώπη.

Η Novate, της οποίας ο αγωγός Yamal στην Αρκτική Ρωσία παρείχε όγκους σχεδόν ρεκόρ στην Ευρώπη πέρυσι, βλέπει συνεχές ενδιαφέρον από την περιοχή, σύμφωνα με τον CEO Leonid Mikhelson. Ωστόσο, η συντήρηση στο εργοστάσιο φέτος σημαίνει ότι η παραγωγή θα είναι 5% χαμηλότερη από πέρυσι, είπε.

Οι προμήθειες αγωγών από περιοχές όπως η Νορβηγία, η Βόρεια Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκαν επίσης πέρυσι, αλλά αυτές δεν επαρκούν για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG. Η Morgan Stanley βλέπει τις αποστολές μέσω αγωγών από αυτές τις περιοχές να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες φέτος.

Ως εκ τούτου, κρίσιμης σημασίας είναι το ύψος της ζήτησης για εφέτος.

Η συνολική κατανάλωση στην ΕΕ και στη Βρετανία μειώθηκε κατά περίπου 14% σε ετήσια βάση το 2022 και κατά 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο για το 2017-2021, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του think tank Bruegel, αναφέρουν ότι φέτος η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί ακόμη πιο περιορισμένη κατανάλωση, ειδικά εάν ο καιρός δεν βοηθήσει και η Ρωσία μειώσει περαιτέρω την υπάρχουσα προσφορά. Η Γερμανία έχει επίσης προειδοποιήσει για τον εφησυχασμό που επικρατεί και προέτρεψε τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες να συνεχίσουν να μειώνουν τη χρήση ενέργειας.

Η αγορά φυσικού αερίου έχει αναστραφεί τόσο απότομα που από τους φόβους για έλλειψη πέρυσι μετατράπηκε σε πιθανή υπερβολή αργότερα φέτος, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα χαμηλή ζήτηση και οι ισχυρές εισαγωγές LNG. Η Morgan Stanley αναμένει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα τερματίσουν την περίοδο θέρμανσης με πληρότητα 59%, διπλάσια από τα επίπεδα του περασμένου έτους.

Η τράπεζα μείωσε ακόμη και την πρόβλεψή της για τις τιμές του φυσικού αερίου το γ’ τρίμηνο σε 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα - τελευταία φορά που εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2021 - σε σύγκριση με τα 64 ευρώ που υπολόγιζε πριν από έναν μήνα.

Άλλοι αναλυτές διαφωνούν. Η SEB έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές που διατηρούνται ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να τονώσουν την κατανάλωση και οι τιμές μπορεί να ανακάμψουν πέραν των 100 ευρώ φέτος.

Είναι μια ξεκάθαρη υπενθύμιση ότι, ενώ η ενεργειακή κρίση έχει χάσει μεγάλο μέρος της βαρύτητας της, η Ευρώπη δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες παραμένουν περιορισμένες.

«Αυτό που θα έχουμε το 2023 φυσικά είναι η επιστροφή της σημαντικής ζήτησης από την Κίνα για φυσικό αέριο» αφού τερμάτισε τις πολιτικές της για μηδενική Covid, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο CEO της Shell Wael Sawan. «Δεν θα κήρυττα το τέλος της ενεργειακής κρίσης. Νομίζω ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια ζευγάρια θα πρέπει να «χωρίσουν» για τα «μάτια» της Εφορίας – Σε ποιες περιπτώσεις οι έγγαμοι υποβάλλουν υποχρεωτικά χωριστή φορολογική δήλωση

Τράπεζες: Στήριξη στους καταθέτες και «μάχη» μεριδίων με σούπερ προσφορές στα επιτόκια των προθεσμιακών

Κλείνει ο κύκλος για το «Athens Heart» - Γραφειακό συγκρότημα δρομολογεί η Premia ΑΕΕΑΠ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider