Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο Δευτέρα μια νέα συνάντηση για να συζητηθούν οι σχέσεις με τη Συρία του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία εργάζεται για τον τερματισμό μιας δεκαετίας και πλέον διπλωματικής απομόνωσης, ειδικά στην περιοχή.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και της Αιγύπτου θα συμμετάσχουν στη συνάντηση αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Αμμάν, ανακοίνωσε το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συνάντησης των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, της Ιορδανίας, του Ιράκ και της Αιγύπτου, η οποία φιλοξενήθηκε από τη Σαουδική Αραβία» στα μέσα Απριλίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σινάν αλ Μαζάλι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται «να γίνει απολογισμός των επαφών αυτών των χωρών με τη συριακή κυβέρνηση για να επιτευχθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση».
Η Δαμασκός ήταν διπλωματικά απομονωμένη μετά την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης το 2011 που πυροδότησε μια καταστροφική σύγκρουση.
Παρότι η Συρία εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από τον Αραβικό Σύνδεσμο, αρκετές αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τυνησίας αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με τον Σύνδεσμο.
Η επανένταξη της Συρίας στην παναραβική οργάνωση συνεχίζει να διχάζει τις αραβικές χώρες.
Μια συνάντηση για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου στη Σαουδική Αραβία μεταξύ εννέα αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Όμως, καμία απόφαση δεν ελήφθη σε αυτή τη συνάντηση, ενώ η επόμενη αραβική σύνοδος κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 19 Μαΐου στο βασίλειο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάνι, πραγματοποίησε επίσης μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη στη Δαμασκό στις 18 Απριλίου, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το Κατάρ, το οποίο έχει υποστηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση, παραμένει σθεναρά αντίθετο στην εξομάλυνση των σχέσεων με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει περίπου μισό εκατομμύριο ζωές. Σχεδόν οι μισοί Σύροι είναι πλέον πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένοι και τμήματα της επικράτειας εξακολουθούν να διαφεύγουν του κυβερνητικού ελέγχου.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ βασίζεται στην πλήρη εξομάλυνση με τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας του που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ