Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε πως καταλαβαίνει την απόγνωση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον αργό ρυθμό της προόδου στη διαδικασία για την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, επέμεινε μολαταύτα ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις.
«Καταλαβαίνω τη δυσαρέσκεια και την ανυπομονησία. Ειδικά με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία — έχει την πλήρη συμπάθειά μου», είπε ο κ. Πιστόριους κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD χθες Τρίτη το βράδυ. «Παρ’ όλ’ αυτά: η δέσμευση έχει δοθεί. Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του NATO μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις. Αυτή είναι συμφωνία που ουδέποτε είχε υπάρξει με τόση σαφήνεια προηγουμένως».
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύνοδος ΝΑΤΟ: Χωρίς πρόσκληση ένταξης έμεινε η Ουκρανία - «Το μέλλον της χώρας είναι στη Συμμαχία»
Ο κ. Ζελένσκι νωρίτερα χθες, στο περιθώριο της συνόδου του NATO στο Βίλνιους, χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» και «παράλογο» το ότι δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή του Κιέβου στη στρατιωτική συμμαχία. Καταφέρθηκε εναντίον του δισταγμού των 31 κρατών μελών, μίλησε για «αδυναμία» και πρόσθεσε πως θα θέσει το ζήτημα στους άλλους ηγέτες.
Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βορειου Ατλαντικού συνδέει τη δυνητική πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί με την αύξηση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με εκείνες των κρατών μελών του καθώς και την εφαρμογή «περαιτέρω δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν τους. Ωστόσο, το κείμενο τονίζει πως το «μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο NATO», καθώς και ότι θα υποστηριχθεί το Κίεβο στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, με τους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάζουν τακτικά την πρόοδό του.
Το NATO είχε αναγγείλει για πρώτη φορά το 2008 τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Κατά κανόνα όμως, η συμμαχία δεν προχωρά στην εισδοχή κρατών που βρίσκονται σε σύρραξη: αυτό θα συνεπαγόταν αυτόματα την εμπλοκή των κρατών της στον πόλεμο — με τη Ρωσία, στην προκειμένη περίπτωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ