Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αλεξανδρούπολη: Ισχυροί άνεμοι και συνεχείς αναζωπυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αλεξανδρούπολη: Ισχυροί άνεμοι και συνεχείς αναζωπυρώσεις
Ανεξέλεγκτη μαίνεται για δεύτερη ημέρα η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Μεγάλος αντίπαλος οι άνεμοι που από τα ξημερώματα έχουν ενισχυθεί.

Αντιμέτωπες με τις φλόγες είναι για 2ο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές στην Αλεξανδρούπολη, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ήδη από το πρωί της Κυριακής επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης για να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί. Σπεύδουν τρία ακόμα πλωτά σκάφη. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική λίγο πριν τις 7 το πρωί το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς κινείται προς τους οικισμούς Λουτρό και Αγνάντια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μάλιστα, απειλήθηκε ο οικισμός Λουτρό, όμως τελικά δεν καταγράφηκαν ζημιές.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει η κοινότητα του Λουτρού, καθώς το μέτωπο που κινούνταν προς το χωριό, κατευθύνεται ανατολικά προς την εθνική οδό. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία μέτωπα φωτιάς. Η αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης Έβρου, Ελένη Ιντζεπελίδου, έκανε λόγο στο OPEN για «μια δύσκολη νύχτα αφού οι εστίες αναζωπυρώνονταν διαρκών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή». Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε πως έχουν καεί τέσσερα σπίτια στον οικισμό Πεύκα και άλλα πέντε στον οικισμό Αετοχώρι, καθώς και η εκκλησία.

Παράλληλα, εστάλη μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες, καθώς οι καπνοί από τη φωτιά έπνιξαν την περιοχή. Πέντε σπίτια και μία εκκλησία κάηκαν στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, ενώ πυροσβέστες, ανάμεσά τους και ο διοικητής των δυνάμεων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Kανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης. Οι 8 οικισμοί που έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής με μηνύματα του 112 είναι οι: Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, αρχικά και ακολούθως οι οικισμοί Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Άνθεια.

  1. Το πρώτο μήνυμα του 112 εστάλη στις 12.40 το μεσημέρι και ανέφερε«Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Μελία, Νίψα, Πεύκα, Λουτρός Αλεξανδρούπολη. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».
  2. Το δεύτερο μήνυμα που εστάλη λίγο αργότερα ανέφερε: «Αν βρίσκεται στις περιοχές, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
  3. Ακολούθησε και τρίτο μήνυμα με το οποίο καλούνταν οι κάτοικοι των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό να απομακρυνθούν επίσης προς την Αλεξανδρούπολη.
  4. Τέλος, λίγο πριν τις 18:00, με τέταρτο μήνυμα τοιυ 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Άνθεια να εκκενώσουν την περιοχή τους προς την Αλεξανδρούπολη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τυφώνας Χίλαρι: Προειδοποίηση για καταστροφικές πλημμύρες σε ΗΠΑ και Μεξικό

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Τενερίφη: 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Ανοικτοί την Κυριακή όλοι οι φάροι της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider