Πάρνηθα: Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς - Κίνδυνος αναζωπυρώσεων λόγω ανέμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάρνηθα: Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς - Κίνδυνος αναζωπυρώσεων λόγω ανέμων
Οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ. Σημαντική εξασθένηση των ανέμων το βράδυ.

Τελευταία ενημέρωση12:50

Σαφώς βελτιωμένη είναι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας, το οποίο καίει για τρίτη ημέρα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος τόνισε ωστόσο πως οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ.

Ο κ. Αρτοποιός ξεκαθάρισε ότι δεν κινδυνεύουν οι Θρακομακεδόνες, αλλά ούτε άλλες κατοικημένες περιοχές. «Δεν κινδυνεύει ούτε ο Εθνικός Δρυμός, αλλά οφείλουμε να ειμαστε προσεχτικοί», επεσήμανε, τονίζοντας ότι σήμερα θα συνεχίσουν να επιχειρούν στην περιοχή 12 ελικόπτερα και 11 αεροσκάφη.

Μιλώντας, λίγο αργότερα, κατά την ενημέρωση από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, ο κ. Αρτοποιός είπε πως στην Πάρνηθα, οι ισχυρές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθεια για τον περιορισμό της φωτιάς.

Επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Γερμανία και 2 από Σουηδία και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για το συντονισμό τους. Επιπρόσθετα επιχειρούν 19 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία και συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης, ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αξίζει να σημειωθεί, συνέχισε ο κ. Αρτοποιός, ότι στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, τις τελευταίες 24 ώρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές, πριν επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσης, έχει παρατηρηθεί, ότι στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, κάποιοι χρησιμοποιούν συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Σας γνωρίζουμε ότι, ο εναέριος χώρος των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει δεσμευτεί με οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται οι όροι ασφαλείας πτήσεων», κατέληξε.

Κατά τη κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη και τις πρώτες πρωινές ώρες με τις αναζωπυρώσεις, και λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου προς το κέντρο το Αχαρνών. Παράλληλα, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών: Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Επίσης, παραμένουν ενεργά τα μέτωπα στο Στείρι Βοιωτίας και το βόρειο κομματι του μετώπου στην Αλεξανδρούπολη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κύμης , που είχε διακοπεί από νωρίς το πρωί λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Πάρνηθα.

Ωστόσο συνεχίζεται να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους:

- Από τη οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μολάς

- Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την συμβολή της με την οδό Θρακομακεδόνων έως την Δεκελείας

- Στη λεωφόρο Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,

- Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις

- Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων

- Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα.

Σημαντική εξασθένηση των ανέμων το βράδυ

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάρνηθα, τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία της Πέμπτης 24/08, δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι τις μεσημεριανές ώρες θα ενισχυθούν στα 5 μποφόρ (με ισχυρότερες ριπές), το απόγευμα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση, ενώ το βράδυ θα εξασθενήσουν σημαντικά.

Ακολουθούν προγνωστικοί χάρτες από το μοντέλο υψηλής ανάλυσης της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) για τις 13:00 το μεσημέρι και για τις 17:00 το απόγευμα.

Όπως φαίνεται, στις 13:00, οι ριπές των ΒΒΑ ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς θα φτάνουν τα 70 km/h, ενώ ΒΑ άνεμοι με ριπές στο εύρος των 75-80 km/h θα πνέουν στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Υμηττού.

Αντίστοιχα, στις 17:00, οι ριπές των ΒΒΑ ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιά θα φτάνουν τα 50 km/h, ενώ βορειοανατολικοί άνεμοι με ριπές στο εύρος των 55-60 km/h θα πνέουν στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Υμηττού.

Επισημαίνεται ότι πέραν του ανεμολογικού πεδίου που περιγράφεται παραπάνω, η κάθε πυρκαγιά δημιουργεί το δικό της καιρό σε πολύ τοπικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζάκυνθος: Δασική πυρκαγιά στo Καταστάρι - Τραυματίστηκε εποχικός πυροσβέστης

Κεφαλονιά: Κρατείται εποχικός πυροσβέστης που φέρεται να προκάλεσε δασικές πυρκαγιές

Στο «κόκκινο» και την Πέμπτη Αττική και Στερεά Ελλάδα - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider