Κακοκαιρία: Δεύτερος θάνατος στη Μαγνησία - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Καρδίτσα και Φάρσαλα - Προβλήματα και στην Αττική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακοκαιρία: Δεύτερος θάνατος στη Μαγνησία - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Καρδίτσα και Φάρσαλα - Προβλήματα και στην Αττική
Συνολικά 1196 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Τελευταία ενημέρωση: 11:38

Ένας ακόμη θάνατος προκλήθηκε από την κακοκαιρία Daniel που επελαύνει από χθες στη χώρα μας. Η σορός μιας ηλικιωμένης γυναίκας ανασύρθηκε στην περιοχή Παλτσή Πηλίου. Είναι ο δεύτερος θάνατος, μετά τον άνδρα που έχασε τη ζωή του χθες στον Βόλο. Τη γυναίκα αναζητούσαν τις τελευταίες ώρες η αστυνομία και η πυροσβεστική μετά την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πληροφορίες για δύο ακόμη αγνοούμενους στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 85 και 70 ετών και σε εξέλιξη είναι έρευνες για τον εντοπισμό τους. Συνολικά οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε τρεις καθώς από χθες αγνοείται ένας 42χρονος άνδρας, ο οποίος παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στο ρέμα Αγίας Αικατερίνης Βόλου.

Επίσης, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται Καρδίτσα και Φάρσαλα, όπου οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στις περιοχές τους λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Μαγνησία, Σποράδες, Φθιώτιδα και Εύβοια είναι οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Daniel.

Η μετακίνηση της καταιγίδας δυτικότερα, από τον νομό Μαγνησίας προς την Καρδίτσα, έχει μεταφέρει τα προβλήματα αυτή την ώρα στο οροπέδιο του Δομοκού στη Φθιώτιδα ενώ παράλληλα σημαντικά προβλήματα σημειώνονται στην ανατολική και βόρεια πλευρά της Εύβοιας. Πολλά είναι και τα πλημμυρισμένα χωριά στα όρια της Φθιώτιδας με την Καρδίτσα, ενώ τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, από την έντονη βροχόπτωση που πέφτει αδιάκοπα όλη τη νύχτα, έχοντας σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οικισμοί όλων των δήμων στην Π.Ε. Τρικάλων, έχουν δεχτεί μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα κτηνοτροφικές μονάδες και κατοικίες να βρίσκονται σε κίνδυνο

Πιο συγκεκριμένα, έχει πλημμυρίσει ο κάμπος του Δομοκού, καθώς όλοι οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει και τα νερά έχουν πέσει στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και της Σοφιάδας. Πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού Πετρίλια που είναι κοντά στο Νέο Μοναστήρι. Έχουν ήδη καταγραφεί ζημιές σε πλημμυρισμένες αποθήκες και διάσπαρτες αγροικίες.

Στην ανατολική Φθιώτιδα στην περιοχή της Πελασγίας ο χείμαρρος από την Πελασγία προς τη θάλασσα έκοψε τη συγκοινωνία στον δρόμο Πελασγία - Γλύφα και πλημμύρισε την περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο ΠΑΚΟ. Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία.

Στην ανατολική Εύβοια και στον δήμο Λίμνης Μαντουδίου Αγίας 'Αννας οι χείμαρροι από την Αγία 'Αννα και μέχρι την Ιστιαία έχουν γίνει ποτάμια και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο και έχουν προκαλέσει ζημιές σε τεχνικά έργα και υποδομές. Στο Μετόχι από τις πρώτες πρωινές ώρες δίδεται μία πραγματική μάχη από τους πυροσβέστες αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

Αυτή την ώρα τα χωριά Σπαθάρι, Πύλη, Αγία 'Αννα, Στροφιλιά και Μετόχι στην Βόρεια Εύβοια δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού που έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε δρόμους, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και σπίτια καθώς φουσκώνουν τα ποτάμια και οι χείμαρροι κατεβάζουν φερτά υλικά.

Παρόμοιες εικόνες και στην Κάρυστο, στην παραλία Αλμυροπόταμος στη Νότια Εύβοια όπου τουριστικές εγκαταστάσεις μετρούν πολλές ζημιές. Και στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, όπου έγιναν και αρκετές επεμβάσεις από την πυροσβεστική για πλημμυρισμένα υπόγεια, καταγράφονται σημαντικά προβλήματα ενώ μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας βρίσκονται σε όλα τα σημεία και προσπαθούν να καθαρίσουν κυρίως τους δρόμους.

Οι πυροσβέστες επιχειρούν με αντλήσεις νερών σε όλο το μέτωπο ενώ από νωρίς το πρωί, ειδικά στην Βόρειο Εύβοια, έφτασαν ενισχύσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας τα οποία απεστάλησαν από την Λαμία.

Η βροχόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση στο ανατολικό και βόρειο τμήμα του νησιού

Η κακοκαιρία αναμένεται να διατηρηθεί έως και το μεσημέρι της Πέμπτης, με λιγότερη έκταση και ένταση.

Σε Θεσσαλία και Αργολίδα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το μεγαλύτερο ύψος βροχής σήμερα, από τα μεσάνυχτα (00:00) έως τις πρωινές ώρες (08:30) σημειώθηκε στους Κωφούς Μαγνησίας με 194 mm. Ακολουθούν το Κρανίδι (180), η πόλη της Καρδίτσας (161), οι Σπέτσες (126), το Μουζάκι Καρδίτσας (121) και οι Χαλκιάδες Φαρσάλων (120).

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι περισσότεροι μετεωρολογικοί σταθμοί της Μαγνησίας και των Σποράδων, όπου έχουν δεχθεί τα ακραία ύψη βροχής τις τελευταίες ημέρες, σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Προβλήματα και στην Αττική

Κυκλοφοριακά προβλήματα και στην Αθήνα προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη από χθες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, λόγω συσσώρευσης υδάτων διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της οδού Πειραιώς στο ύψος της συμβολής της με την Πέτρου Ράλλη.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων έχουμε και στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της οδού Πρ. Ηλία στη Γλυφάδα.

Τρίκαλα: Κλειστά καταστήματα και ειδικά μέτρα για την κακοκαιρία

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ' εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 18.00 της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2023: α) τα φαρμακεία, β) τα καταστήματα τροφίμων και supermarket γ) τα πρατήρια καυσίμων.

Απαγορεύεται την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier σε όλον τον Δήμο Τρικκαίων.

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων: α) των υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, β) των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γ) των δομών υγείας, δ) των μέσων μαζικής μεταφοράς, ε) άλλων υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Ο Δήμος Τρικκαίων απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μη μετακινούνται, να παραμένουν σπίτι τους και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων βρίσκονται σε επιφυλακή για άμεση παρέμβαση.

Πως θα κινηθεί η κακοκαιρία

Eως και αύριο το μεσημέρι θα συνεχιστεί η κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε στις 4/9 και επικαιροποιήθηκε με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία.

Πιο αναλυτικά:

α) Σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Blue Horizon: Στα δικαστήρια Πειραιά οι συλληφθέντες για τον πνιγμό του 36χρονου - ΕΔΕ για τις ενέργειες του Λιμενικού

Κακοκαιρία Daniel: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε Πειραιώς και λεωφόρο Βουλιαγμένης

gazzetta
gazzetta reader insider insider