Την ανάγκη προτεραιοποίησης της διαχείρισης των δασών και της οικονομίας του δάσους προκειμένου να τεθούν σε σωστές βάσεις η πυροπροστασία και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πολύ λίγα τα χρήματα για τα δάση εάν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση
Τα κονδύλια για τα αντιπυρικά έργα το 2018 ήταν 9,5-10 εκατ. ευρώ, και τα ίδια ποσά περίπου ίσχυσαν για το 2019 και για το 2020 ενώ από το 2022, όπου εντάχθηκε και το ANTINERO, ανήλθαν σε 82 εκατομμύρια και το 2023 σε 130 εκατομμύρια ενώ έπεται ένα έργο ακόμη μεγαλύτερο, το «ANTINERO 3», του οποίου το συνολικό ποσό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο, όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. Ωστόσο, όπως τόνισε, πρωτίστως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των δασών καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα της πυροπροστασία δεν θα είναι ποτέ αρκετά. «Τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα σε σχέση με το πρόβλημα των ελληνικών δασών. Το πρόβλημα των ελληνικών δασών είναι ότι μιλάμε για σαράντα τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα αυστηρά δασών. Μαζί με δασικές εκτάσεις είναι κοντά στα εβδομήντα εκατομμύρια στρέμματα. Και εάν δεν λύσουμε το θέμα της διαχείρισης των δασών και της οικονομίας του δάσους, τα χρήματα της πυροπροστασίας δεν θα φτάνουν ποτέ για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής κρίσης η οποία επελαύνει», ανέφερε ο υπουργός.
Τα κενά στην Δασική Υπηρεσία και το πρόβλημα των συνεταιρισμών
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για την ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας. «Πράγματι η Δασική Υπηρεσία έχει να δει προσλήψεις εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια και είναι η πρώτη φορά με αυτόν τον διαγωνισμό που θα έρθουν πεντακόσιοι μόνιμοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για τουλάχιστον 50% αύξηση, ίσως και παραπάνω από 50%. Θα δούμε ποιοι θα μπορέσουν να περάσουν τα κριτήρια του διαγωνισμού, γι’ αυτό λέω το ακριβές νούμερο των ανθρώπων που είναι διαθέσιμοι. Επιπλέον θα πάρουμε χίλιους διακόσιους οι οποίοι θα πάνε στο εποχικό προσωπικό. Επίσης, θα το δείτε να έρχεται ως τροπολογία στο ερανιστικό νομοσχέδιο, δώσαμε και μία παράταση έξι μηνών αυτών που είναι στα προγράμματα της ΔΥΠΑ. Οπότε αυτό θα μας βοηθήσει από πλευράς προσωπικού».
Ένας δασεργάτης ανά 10.000 στρέμματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σκυλακάκης, τα ελληνικά δάση κατά κύριο λόγο τα διαχειρίζονται -στα ιδιωτικά δάση λίγο διαφορετικό- οι δασικοί συνεταιρισμοί. Οι δασικοί συνεταιρισμοί έχουν στα χαρτιά οκτώ χιλιάδες μέλη αλλά στην πράξη στα δάση μένουν τέσσερις με πέντε χιλιάδες περίπου, διότι, κάποια μέλη δασικών συνεταιρισμών δεν είναι πάντα διαθέσιμα στη σεζόν που γίνονται οι παρεμβάσεις.
«Αυτό αναλογεί για τα δάση μόνον σε έναν δασεργάτη ανά δέκα χιλιάδες στρέμματα. Αντιλαμβάνεστε ότι ό,τι και να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη Δασική Υπηρεσία που έχει τρεις χιλιάδες άτομα, που είναι όλα πάνω από πενήντα, εάν δεν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα οικονομία του δάσους, αν δεν ενισχύσουμε δραστικά τον αριθμό των ανθρώπων που μπαίνουν στα δάση, που διαχειρίζονται τα δάση, οι προσπάθειές μας θα είναι σισύφειες. Και το κλειδί θα είναι να συνδυάσουμε τα προγράμματα του ANTINERO, που θα έχουν μεγάλη έμφαση στην προστασία των οικισμών και των αστικών δασών, στον επόμενο κύκλο. Η αλλαγή πρέπει να γίνει είναι τεράστια. Τα μισά δάση στη χώρα δεν έχουν καμία διαχείριση και είναι τα πιο ευάλωτα δάση που δεν έχουν διαχείριση. Και δεν έχουν διαχείριση, για να είμαστε ειλικρινείς, εδώ και δεκαετίες. Η αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι τόσο μεγάλη που δεν μας παίρνει ως χώρα να μην επιχειρήσουμε να την κάνουμε με έναν μίνιμουμ βαθμό συναίνεσης», κατέληξε ο υπουργός.