ΗΠΑ: Ανοίγουν νέο μέτωπο με την Κίνα για το «ρίσκο πέντε»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ανοίγουν νέο μέτωπο με την Κίνα για το «ρίσκο πέντε»
Το RISC-V, μια τεχνολογία ανοιχτού κώδικα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα τσιπ smartphone έως προηγμένους επεξεργαστές για ΑΙ, βρίσκεται στο προσκήνιο.

Σε ένα νέο μέτωπο στον τεχνολογικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει πίεση από ορισμένους Αμερικανούς νομοθέτες να περιορίσουν τις αμερικανικές εταιρείες από το να εργάζονται σε μια ελεύθερα διαθέσιμη τεχνολογία τσιπ που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα - μια κίνηση που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο συνεργασίας της παγκόσμιας βιομηχανίας τεχνολογίας.

Το θέμα αφορά στο RISC-V- προφέρεται ως «ρίσκο πέντε»- μια τεχνολογία ανοιχτού κώδικα που ανταγωνίζεται την δαπανηρή αποκλειστική τεχνολογία από τη βρετανική εταιρεία σχεδίασης ημιαγωγών και λογισμικού Arm Holdings. Το RISC-V μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό για οτιδήποτε, από ένα τσιπ smartphone έως προηγμένους επεξεργαστές για τεχνητή νοημοσύνη.

Μερικοί νομοθέτες - συμπεριλαμβανομένων δύο προέδρων επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ρεπουμπλικάνων, του Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο και του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μαρκ Γουόρνερ - προτρέπουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει μέτρα σχετικά με το RISC-V, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι νομοθέτες εξέφρασαν ανησυχίες ότι το Πεκίνο εκμεταλλεύεται μια κουλτούρα ανοιχτής συνεργασίας μεταξύ αμερικανικών εταιρειών, για να προωθήσει τη δική του βιομηχανία ημιαγωγών, η οποία θα μπορούσε να διαβρώσει το σημερινό προβάδισμα των ΗΠΑ στον τομέα των τσιπ και να βοηθήσει την Κίνα να εκσυγχρονίσει τον στρατό της. Η στάση των συγκεκριμένων πολιτικών αντιπροσωπεύει την πρώτη σημαντική προσπάθεια να τεθούν περιορισμοί στην εργασία από εταιρείες των ΗΠΑ στο RISC-V.

Ο Μάικ Γκάλαχερ, πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των αντιπροσώπων για την Κίνα, δήλωσε στο Reuters ότι το υπουργείο Εμπορίου πρέπει «να απαιτήσει από κάθε Αμερικανό, πρόσωπο ή εταιρεία να λάβει άδεια εξαγωγής πριν από τη συνεργασία με οντότητες της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)επάνω στην τεχνολογία RISC-V».

Τέτοιες εκκλήσεις για ρύθμιση των κανόνων σχετικά με το RISC-V, αποτελούν τους πιο πρόσφατους «διαξιφισμούς» στη μάχη ΗΠΑ-Κίνας για την τεχνολογία τσιπ, που κλιμακώθηκε πέρυσι με σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές που η κυβέρνηση Μπάιντεν διαμήνυσε στην Κίνα ότι θα ενημερώσει αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider