Πρόληψη πυρκαγιών: Τι αλλάζει στις υποχρεώσεις των πολιτών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόληψη πυρκαγιών: Τι αλλάζει στις υποχρεώσεις των πολιτών
Οι υποχρεώσεις των πολιτών και τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με το νέο νομικό πλαίσιο.

Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει την πρόληψη πυρκαγιών και τις υποχρεώσεις των πολιτών φέρνει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας- Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το υπουργείο προωθεί αυστηροποίηση ελέγχων και ποινών ενώ στο επίκεντρο παραμένει η ατομική ευθύνη των πολιτών.

Για την καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών για την αντιπυρική περίοδο συστήνεται Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών το οποίο θα λειτουργεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Για την ορθή τήρηση του Μητρώου καθιερώνεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, και ανατίθεται στο πυροσβεστικό σώμα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην Ελληνική Αστυνομία, από κοινού ή μεμονωμένα, να διενεργούν ελέγχους και με χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων καταγραφής ή απεικόνισης της τήρησης των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, ανά ιδιοκτησία.

Οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιοχών και σε εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρηση αυτού, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Οι υπόχρεοι πολίτες που διενεργούν τον καθαρισμό προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο ενώ για την αποτελεσματική διενέργεια των ελέγχων, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του πρώτου εδαφίου, δημιουργείται ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών. Ομοίως, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της συγκεκριμένης υποχρέωσης από την πλευρά των πολιτών οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους και στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση.

Τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με το νέο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη πυρκαγιών

Το σχέδιο νόμου προβλέπει και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Στους υποχρέους που δεν υποβάλλουν δήλωση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ.

Τέλος, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηροποίηση προστίμων για διενέργεια επικίνδυνων εργασιών κατά την αντιπυρική περίοδο. Με βάση το νέο πλαίσιο, η Πυροσβεστική Αρχή δύναται να επιβάλει στους παραβάτες των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας πυροπροστασίας, διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 50.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό υπαιτιότητας του δράστη, τον βαθμό άμεσης συμμόρφωσης, τις επιπτώσεις στο ευρύ κοινό, το μέγεθος και τη διάρκεια της ενδεχόμενης πυροσβεστικής επιχείρησης. Τα πρόστιμα αυτά δύναται να επαυξάνονται στο διπλάσιο σε περίπτωση υποτροπής εντός διαστήματος ενός έτους. Η Πυροσβεστική Αρχή δύναται επίσης, πριν την εφαρμογή των κυρώσεων εφόσον κρίνει ότι οι παραβάσεις είναι ήσσονος σημασίας, να προβαίνει σε συστάσεις και χορήγηση αποκλειστικής προθεσμίας για άρση της παράβασης.

Τα ποσά των διοικητικών προστίμων εισπράττονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ενώ η Πυροσβεστική Αρχή, εφόσον διαπιστώσει ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια, δύναται να επιβάλει απευθείας διοικητικά μέτρα, όπως προσωρινή ή οριστική παύση ή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης ή εγκατάστασης μέσω της σφράγισης αυτής με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι διαφορετικό είχαν οι φετινές πυρκαγιές – Τι πρέπει να γίνει στο εξής

Πυρκαγιές: Πόσο θωρακισμένη είναι φέτος η Ελλάδα- Ο σχεδιασμός, τα κονδύλια, οι χερσαίες και εναέριες δυνάμεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider