Το σαββατοκύριακο που πέρασε υπήρξε ένας καταιγισμός ειδήσεων που αφορούσαν την Ουκρανία. Μια πρώτη «ανάγνωση» θα ήταν ότι ένεκα της επετείου της συμπλήρωσης δύο ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό επόμενο. Όμως πέραν των δεκάδων «επετειακών» άρθρων ή αυτών που εξέφραζαν την υποστήριξη στον αγώνα της Ουκρανίας από διεθνής ηγέτες, κάτι άλλο γινόταν αντιληπτό: Μια έκδηλη και έντονη ανησυχία...
Καταρχάς λόγω της στρατιωτικής κατάστασης που έχει αρχίσει να δείχνει ζοφερή. Από την έναρξη της εισβολής το 2022 ελάχιστα πράγματα έχουν επιτευχθεί , ενώ και η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση του περασμένου έτους απέτυχε σε μεγάλο βαθμό.
Μάλιστα, η πρόσφατη πτώση της πόλης Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, ύστερα από τετράμηνη ρωσική πολιορκία, εκτός του ότι αποτέλεσε μια νίκη γοήτρου για τη Μόσχα ανέδειξε με εμφατικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον, που εμποδίζει τις ΗΠΑ να στείλουν τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ουκρανία, όχι μόνο για να πιέσουν τις ρωσικές δυνάμεις επιθετικά αλλά και για να υπερασπιστούν την περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Το μπλόκο των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο στην βοήθεια προς το Κίεβο ύψους 60 δισ. δολαρίων, που πλέον μετρά μήνες, έχει αρχίσει να γέρνει αρνητικά την πλάστιγγα στις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ήταν ξεκάθαρος σε αυτό, αποσαφηνίζοντας ότι η νίκη της χώρας του εξαρτάται από τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης. «Το αν είμαστε ισχυροί, οπλισμένοι, δεν θα χάσουμε τον πόλεμο αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο «εφιάλτης» Ντόναλντ Τραμπ
Όμως η καθυστέρηση της παροχής βοήθειας είναι ένα ζήτημα. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο μάλιστα προκαλεί «ανατριχίλες» όχι μόνο στο Κίεβο αλλά στους συμμάχους των ΗΠΑ εν συνόλω. Η πιθανότητα της επανεκλογής του στην προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου έχει θέσει τους πάντες σε συναγερμό.
Ο πρώην πρόεδρος με δηλώσεις όπως αν γίνει εκ νέου πρόεδρος είναι ικανός να λήξει τον πόλεμο «μέσα σε 24 ώρες» δημιούργησε νευρικότητα, καθώς ο «θαυμασμός» που έχει εκφράσει στο παρελθόν για τον Βλάντιμιρ Πούτιν εκλαμβάνεται ως προάγγελος δεινών για την Ουκρανία.
Βέβαια, ο πρώην πρόεδρος κατάφερε να προκαλέσει «ρίγη» και εντός του δυτικού στρατοπέδου. Η απίστευτη δήλωσή του ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ που «δεν έχει πληρώσει» (για τη συμμετοχή της στη Συμμαχία) και να κάνει ότι θέλει, έστειλε άπαντες «στα κάγκελα».
Η συνεχής εχθρότητα του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ είναι ανησυχητική για τις χώρες σε όλο τον κόσμο, που βασίζονται για την ασφάλειά τους στην υπόσχεση προστασίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του επισημαίνουν ότι οι ενέργειές του προς το ΝΑΤΟ ως πρόεδρος διαψεύδουν την σκληρή ρητορική του έναντι της Συμμαχίας, υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα είναι διαφορετική.
Αυτές οι ανησυχίες εξηγούν γιατί το Κογκρέσο ψήφισε πρόσφατα νομοθεσία που απαγορεύει σε έναν πρόεδρο να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Έχουν επίσης τροφοδοτήσει συζητήσεις στην Ευρώπη σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων.
Η Ευρώπη στη... διάσωση
Με αυτά τα «σύννεφα» να συγκεντρώνονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό. Το ουκρανικό ζήτημα, πέραν της ρωσικής γεωστρατηγικής απειλής, έχει και μια έντονη πολιτική χροιά - και ιδιαίτερα σε μια χρονιά ευρωεκλογών, που η «γηραιά ήπειρος» βρίσκεται αντιμέτωπη με «φλέγοντα» ζητήματα, όπως το αγροτικό, ο πληθωρισμός κλπ.
Μια ουκρανική ήττα θα έδινε μεγάλη ώθηση σε αντιευρωπαϊκές - φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις (κυρίως από τον χώρο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς) και αυτή είναι μια προοπτική που την ξορκίζουν στις Βρυξέλλες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διοργανώνει σήμερα διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι με στόχο να στείλει μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας της Δύσης απέναντι στη Ρωσία.
Στη διάσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων θα συμμετέχουν οι αρχηγοί 17 ευρωπαϊκών κρατών - ανάμεσα στους οποίους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρνμεντ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέβιντ Κάμερον, καθώς και εκπρόσωποι του Καναδά και της Σουηδίας.
«Το μήνυμά μας την Δευτέρα θα είναι να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας πως θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να αποτύχει η Ρωσία. Δεν είμαστε μοιρολάτρες με διάθεση απογοήτευσης και θλίψης. Είμαστε αποφασισμένοι», αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Με επικεφαλής τον Μακρόν η Ευρώπη σπεύδει στη διάσωση της Ουκρανίας σε ένα σημείο καμπής του πολέμου. Όμως οι πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι αυτές που θα κρίνουν εν πολλοίς το παιχνίδι. Και όσο το σκηνικό στις ΗΠΑ παραμένει θολό η κατάσταση θα συνεχίσει να ακροβατεί.
Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επικρατεί, η δήλωση υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου (υπό καθεστώς ανωνυμίας): «Πιστεύω πως ο Πούτιν δεν θα κάνει κάποιο σημαντικό βήμα προς την ειρήνη πριν δει το αποτέλεσμα των εκλογών μας»...