Ηράκλειο: Διήμερη περιοδεία Αυγενάκη, Τριαντόπουλου - Επαφές στο Αρκαλοχώρι για περαιτέρω επίσπευση των διαδικασιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηράκλειο: Διήμερη περιοδεία Αυγενάκη, Τριαντόπουλου - Επαφές στο Αρκαλοχώρι για περαιτέρω επίσπευση των διαδικασιών
Στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον ΥΠΑΑΤ βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι.

Διήμερη περιοδεία στο Ηράκλειο ξεκίνησαν νωρίς το πρωί σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, συνοδευόμενοι από τους γγ ΥΠΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών & Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη.

Οι επαφές ξεκίνησαν με συνάντηση με στελέχη του Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, και συνεχίστηκαν στο Αρκαλοχώρι, όπου συναντήθηκαν με το Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα και αμέσως μετά συμμετείχαν σε σύσκεψη στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου Μινώα-Πεδιάδος Βασίλη Κεγκέρογλου, δημοτικών συμβούλων και τοπικών φορέων.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι, με τον κ. Τριαντόπουλο σε δηλώσεις του να αναφέρει ότι προωθείται άμεσα η ενίσχυση του ΤΑΕΦΚ με 30 πολιτικούς μηχανικούς, δέκα από τους οποίους θα ενταχθούν μετά από νέα πρόσκληση και είκοσι μηχανικοί θα ενσωματωθούν ως προς την εργασία τους και την εμπλοκή τους, από τα Χανιά.

«Ουσιαστικά θα έχουμε 60 άτομα να ασχολούνται κατά αποκλειστικότητα με το κομμάτι της αποκατάστασης στο Αρκαλοχώρι» σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος, γνωστοποιώντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι έτοιμο και το νέο κτίριο στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου θα στεγαστούν, προκειμένου να διεκπεραιώνουν, όπως τόνισε, από καλύτερες συνθήκες το έργο τους.

Σε ό,τι αφορά το έργο των επισκευών ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε ότι οι αιτήσεις είναι περίπου 2.600, με τις άδειες που έχουν εκδοθεί να φτάνουν τις 126, καταγράφοντας από το καλοκαίρι σημαντική πρόοδο, συμπληρώνοντας ότι επίκειται η έκδοση 60 επιπλέον το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο κ. Αυγενάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι «το 90% των υπολοίπων φακέλων είναι ελλιπείς, λόγω ζητημάτων και ελλείψεων από την καθυστέρηση προσκόμισης δικαιολογητικών από τους ιδιώτες μηχανικούς ή και ιδιοκτησιακών προβλημάτων».

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Τριαντόπουλου, ότι το 30% από τους πολίτες που ζουν στους οικίσκους του Αρκαλοχωρίου, «δεν έχουν κάνει καν αίτηση για την αποκατάσταση ή την επισκευή του σπιτιού τους».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την πλευρά του, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες αλλά και την Αυτοδιοίκηση να συνδράμουν προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των φακέλων και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ενίσχυση της Υπηρεσίας οι υποθέσεις που εκκρεμούν θα εξελιχθούν με ταχύτερους ρυθμούς.

Όπως μάλιστα τόνισε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, «δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι οι 2.000 φάκελοι να βγούνε σε μία ημέρα» σχολιάζοντας και τον υπερσυγκεντρωτισμό των φακέλων σε συγκεκριμένα γραφεία μηχανικών, γεγονός που όπως τόνισε, δυσκολεύει τη διαδικασία.

Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε η επίσπευση, μέσω ΚΥΑ, της διαδικασίας καταβολής της πρώτης αρωγής, μόνο με την κατάθεση των αποδείξεων και χωρίς να απαιτείται κατάθεση φακέλου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακοινώνει ότι εκτός από τα 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου, που έχουν διατεθεί μέσω της πρώτης αρωγής στην περιοχή, ταυτόχρονα έχουν ενταχθεί στο LEADER όλα τα δημόσιου χαρακτήρα έργα που έχει καταθέσει ο Δήμος.

Μάλιστα ο κ. Αυγενάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ήδη καλή συνεργασία με τον δήμαρχο Βασίλη Κεγκέρογλου θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. «Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ και ανακοίνωσε ότι προχωράει το αίτημα του Δήμου για αξιοποίηση πέντε ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκονται στην περιοχή.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους φορέων στον Δήμο Μινώα-Πεδιάδος ο δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κρήτη, στη Μάνη και στις Κυκλάδες είναι διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα, και αυτή η ιδιαιτερότητα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το ΤΑΕΦΚ» ζητώντας παράλληλα να υπάρξει ανατιμολόγηση προς τα επάνω, της πρώτης αρωγής. Επίσης ζήτησε να επανέλθει στην αρμοδιότητα του Δήμου η ευθύνη των κατεδαφίσεων που μετεφέρθη στην Περιφέρεια, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να υπενθυμίζει ότι αυτό έγινε επειδή η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε μηδενικό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στο αίτημα του κ. Κεγκέρογλου να γίνεται κάθε 45 ημέρες σύσκεψη συντονιστικού χαρακτήρα, ο κ. Αυγενάκης απάντησε απευθείας θετικά λέγοντας ότι αυτό θα βοηθήσει να τρέξουν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες.

Τέλος ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου ευχαρίστησε τον κ. Αυγενάκη και τον κ. Τριαντόπουλο για το ενδιαφέρον και τις μέχρι τώρα ενέργειές τους, ενώ ανέφερε ότι από τα 720.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί για την αποκατάσταση των ναών, ήδη πιστώθηκαν 400.000 για την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αρκαλοχωρίου, ανακοινώνοντας ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να γίνουν οι μελέτες αποκατάστασης για τους άλλους ναούς της μητροπόλεως.

Οι κ.κ. Αυγενάκης και Τριαντόπουλος θα επισκεφθούν τον Δήμο Χερσονήσου όπου θα γίνει σύσκεψη με τον δήμαρχο Ζαχαρία Δοξαστάκη, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους τοπικών φορέων, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμαρχος Μαλεβιζίου στην Τύλισο θέμα την «Αγροτική Πολιτική -Κλιματική Κρίση και Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η διήμερη περιοδεία θα συνεχιστεί αύριο, με τη συμμετοχή τους σε εκδήλωση στον Δήμο Αρχανών -Αστερουσίων, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις τόσο με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, όσο και με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Αν η νέα ηγεσία της Β. Μακεδονίας δεν σεβαστεί τη Συμφωνία, ο δρόμος προς την ΕΕ θα παραμείνει κλειστός

Σκέρτσος: Καταχρηστικές οι πρακτικές των πολυεθνικών - Παρέμβαση στις Βρυξέλλες

Γεραπετρίτης: Εκτιμώ θα υπάρξει επαναξιολόγηση εκ μέρους της Τουρκίας για τη Μονή της Χώρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider