Ανοιχτή για όλες τις γυναίκες-θύματα βίας η νέα πλατφόρμα OLGA –Πώς θα την χρησιμοποιήσουν οι ενδιαφερόμενες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοιχτή για όλες τις γυναίκες-θύματα βίας η νέα πλατφόρμα OLGA –Πώς θα την χρησιμοποιήσουν οι ενδιαφερόμενες
DESPOINA KAVIRI
Μια νέα πλατφόρμα για την προστασία των γυναικών άνω των 16 ετών, θύματα βίας, παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο και στοχεύει στην αποφυγή περιστατικών έμφυλης βίας.

Μια νέα πλατφόρμα για την προστασία των γυναικών άνω των 16 ετών, θύματα βίας, παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο και στοχεύει στην αποφυγή περιστατικών έμφυλης βίας λειτουργώντας παράλληλα ως προληπτικό ψηφιακό εργαλείο. Πρόκειται για την εφαρμογή OLGA, την πρώτη στο είδος της στην χώρα μας, η οποία δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό «Πράξη Αγάπης». Η κ. Δέσποινα Καβύρη, Διευθύντρια της Ψηφιακής Εφαρμογής OLGA μιλάει στο Insider.gr για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας και αναλύει την συμβολή της στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε πρακτικό και θεσμικό επίπεδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Insider.gr η κ. Δέσποινα Καβύρη.

1. Kυρία Καβύρη, θα μας πείτε λίγα λόγια για την ψηφιακή εφαρμογή «OLGA»; Από που εμπνευστήκατε το όνομα;

Η OLGA αποτελεί την πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα για την προστασία των γυναικών (άνω των 16 ετών) θυμάτων βίας, όπου μέσω γραπτών μηνυμάτων μπορούν να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο με εξειδικευμένο προσωπικό, Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών με στόχο την αποφυγή περιστατικών
βίας και απώτερο σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό «Πράξη Αγάπης», ο οποίος δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια, προσφέροντας μεγάλο Κοινωνικό Έργο. Η εφαρμογή αποτελεί ένα προληπτικό ψηφιακό εργαλείο, το οποίο διατίθεται δωρεάν και εκτός της δυνατότητας της live επικοινωνίας με εξειδικευμένο προσωπικό, εμπεριέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα έμφυλης βίας, την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία, τις Δημόσιες Δομές προστασίας γυναικών.

Το όνομα της ψηφιακής εφαρμογής αποτελεί ένα φόρο τιμής στην Όλγα Δημητρακοπούλου. Η Όλγα, μητέρα 2 παιδιών, νοσηλευόταν σε Κέντρο Αποκατάστασης, έπειτα από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφο της. Με την υποστήριξη του Οργανισμού «Πράξη Αγάπης» αλλά και χιλιάδων ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρέμεινε στο Κέντρο για 1,5 χρόνο. Πάλεψε σκληρά αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Η Όλγα έφυγε άδικα, και αυτό δεν αλλάζει. Στο πρόσωπό της καθρεφτίζονται εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο. Με την δημιουργία της εφαρμογής αυτής επιθυμούμε να αποδώσουμε ένα φόρο τιμής στη γυναίκα αυτή αλλά και να σταθούμε δίπλα σε όλες τις γυναίκες που υποφέρουν και αντιμετωπίζουν κάθε μορφή βίας έτσι ώστε να απεμπλακούν με ασφάλεια και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

2. Κοιτώντας την εφαρμογή, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει «Δωμάτιο Ασφαλούς Επικοινωνίας». Τι είναι αυτό;

Το Δωμάτιο Ασφαλούς Επικοινωνίας είναι η πρώτη επιλογή που θα συναντήσει κάποιος, όταν ανοίξει την εφαρμογή. Πρόκειται για έναν ασφαλή ψηφιακό χώρο όπου κάθε γυναίκα μπορεί να επικοινωνήσει γραπτώς, ανώνυμα, δωρεάν και σε πραγματικό χρόνο με ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό. Λειτουργεί όπως ένα live chat, καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία απλή στη χρήση και με άμεσα αποτελέσματα. Γιατί κάποια να επιλέξει το συγκεκριμένο εργαλείο; Αν μια γυναίκα φοβάται να μιλήσει είτε κατά πρόσωπο- είτε τηλεφωνικά, φοβάται να επισκεφτεί κάποια Δομή ή να καταγγείλει το γεγονός στις αρχές και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, μπορεί τώρα με απόλυτη εχεμύθεια, να συνομιλήσει γραπτώς με εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα την ενημερώσει, θα την συμβουλεύσει, θα την ενθαρρύνει έτσι ώστε να ξεφύγει με ασφάλεια από πιθανό κύκλο βίας. Η καινοτομία της εφαρμογής έγκειται ακριβώς σε αυτή την υπηρεσία καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνεται η δυνατότητα αυτού του είδους της επικοινωνίας.

3. Ποιοι βρίσκονται πίσω από την πλατφόρμα, ποια επαγγέλματα;

H συμβουλευτική υποστήριξη παρέχεται από καταρτισμένους επαγγελματίες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι προσφέρουν στοχευμένες πληροφορίες, υποστήριξη, ενθάρρυνση και καθοδήγηση αναφορικά με την έμφυλη βία. Αποτελεί ένα χρήσιμο προληπτικό εργαλείο, διαθέσιμο σε οποιαδήποτε γυναίκα βρίσκεται σε ανάγκη ή σε καθεστώς βίας καθώς και σε οποιοδήποτε άτομο επιθυμεί να υποστηρίξει θύμα έμφυλης βίας.

4. Μέχρι στιγμής, το πρώτο δίμηνο λειτουργίας, τι είδους περιστατικά έχετε;

Διανύουμε τον δεύτερο μήνα λειτουργίας - κι ενώ στην Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι με παρόμοια συστήματα υποστήριξης - ήδη πολλές γυναίκες έχουν απευθυνθεί στην OLGA. Έχουμε ήδη περιστατικά που ζητούν καθοδήγηση, ενθάρρυνση και συμβουλευτική. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των γυναικών που έχουν απευθυνθεί μέχρι σήμερα στην εφαρμογή, υπάρχουν αρκετές γυναίκες, οι οποίες δεν είναι σίγουρες για το αν αυτό που βιώνουν είναι βία και ποιας μορφής. Σε κάποιες περιπτώσεις, δηλαδή, δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι μιλάμε για βία. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν ανάγκη την καθοδήγηση και ως προς αυτό το αρχικό, αναγνωριστικό στάδιο του φαινομένου.

5. Τα στοιχεία τα καταγράφετε;

Με σκοπό την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την εξάλειψη του φαινομένου έχει προβλεφθεί και έχει ενταχθεί τεχνικά στην εφαρμογή, η δυνατότητα συλλογής στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις μορφές βίας, τον αριθμό γυναικών που επικοινωνούν καθώς και τις ευρύτερες περιοχές - αν οι ίδιες επιλέξουν να αναφέρουν, τα οποία είναι διαθέσιμα στην πολιτεία με σκοπό την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την εξάλειψη του φαινομένου.

6. Τέλος, πιστεύετε ότι η εφαρμογή είναι εύκολη στη χρήση της; Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες πραγματικά;

Η εφαρμογή είναι πολύ εύκολη στη χρήση και είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διευκολύνει κάθε είδους χρήστη τεχνολογίας (εξοικειωμένο και μη) αλλά και να τον προστατεύει. H OLGA είναι διαθέσιμη μέσω όλων των browsers, πληκτρολογώντας olgaforall.gr, μπορεί κάποια να την εγκαταστήσει γρήγορα στο κινητό. Επιλέγοντας το Δωμάτιο Ασφαλούς Επικοινωνίας, μπορεί να στείλει μήνυμα ανώνυμα και δωρεάν, βάζοντας απλώς ένα ψευδώνυμο κι έναν κωδικό που μόνο η ίδια θα γνωρίζει. Σε περίπτωση που φοβάται να αφήσει ίχνη, μπορεί να διαγράψει την εφαρμογή και να συνεχίσει σε άλλο χρόνο την συνομιλία ακόμη και μέσω του browser, χωρίς να πραγματοποιήσει δηλαδή εγκατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να την κατεβάζει, να επικοινωνεί και να τη διαγράφει. Το σύστημα είναι τεχνικά διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα κι αν διαγραφεί, να διατηρεί τις συνομιλίες (εφόσον το επιθυμεί) κι όταν θα ξαναμπεί μέσω οποιουδήποτε browser να υπάρχουν ως «προσωπικό ιστορικό». Μπορεί μια γυναίκα να επιστρέψει όσες φορές θελήσει και να συνεχίσει τις συνομιλίες της.
Βρισκόμαστε εδώ για όλες τις γυναίκες και κάθε θηλυκότητα (άνω των 16 ετών) με σκοπό να διαβάζουμε με προσοχή και εμπιστευτικότητα τις ερωτήσεις, τις ανησυχίες, τις ιστορίες που θέλουν να μοιραστούν, να τις ενθαρρύνουμε, να τις συμβουλεύσουμε και να τις καθοδηγήσουμε έτσι ώστε να ξεφύγουν με ασφάλεια από ενδεχόμενο κύκλο βίας!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς μπορεί το ESG να υποστηρίξει τη γυναικεία ηγεσία;

Επιχειρηματίες θέλουν να γίνουν οι άντρες, δημόσιοι υπάλληλοι οι γυναίκες - Οι νέοι προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider