FATF: Αφαίρεσε την Τουρκία από τη «γκρίζα λίστα» των χωρών που χρειάζονται ειδική παρακολούθηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FATF: Αφαίρεσε την Τουρκία από τη «γκρίζα λίστα» των χωρών που χρειάζονται ειδική παρακολούθηση
Ο διεθνής οργανισμός εποπτείας αφιερωμένος στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έκρινε ότι η Τουρκία έκανε βήματα προόδου.

Η Financial Action Task Force (FATF), ο διεθνής οργανισμός εποπτείας αφιερωμένος στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των παράνομων ταμειακών ροών, αφαίρεσε την Τουρκία από τη «γκρίζα λίστα» των χωρών που χρειάζονται ειδική παρακολούθηση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα εν μέσω τις προσπάθειές της για οικονομική ανάκαμψη.

«Η FATF χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο της Τουρκίας στη βελτίωση του καθεστώτος της για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος και καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης», έγραψε ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι στην τελευταία του έκθεση, αναφέρει το CNBC.

Ο οργανισμός ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα του νομικού καθεστώτος της για να αντιμετωπίσει τις «ανεπάρκειες» που η FATF απαριθμούσε στην έκθεση παρακολούθησης του Οκτωβρίου 2021.

Αυτές οι ελλείψεις περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, ανησυχίες της FATF για μη καταχωρημένες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, ανεπαρκείς πόρους αφιερωμένους σε έρευνες χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εικαζόμενη συμμετοχή σε κινήσεις αποφυγής κυρώσεων, έλλειψη εποπτείας σε τομείς υψηλού κινδύνου που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος όπως οι τράπεζες και τα ακίνητα και ανεπαρκής εποπτεία μη κερδοσκοπικών οργανισμών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η FATF στην έκθεσή της για το 2021 είχε βρει τομείς όπως ο τραπεζικός, οι κατασκευές και τα ακίνητα στην Τουρκία ότι ήταν ευάλωτοι στην παράνομη χρηματοδότηση ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που τελούν σε καθεστώς κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο εποπτικός οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα στα πορίσματά του του 2024 ότι η Τουρκία «δεν υπόκειται πλέον στην αυξημένη διαδικασία παρακολούθησης της FATF», αλλά ότι «θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη FATF για να διατηρήσει τις βελτιώσεις στο σύστημά της, συνεχίζοντας να διασφαλίζει ότιη εποπτεία της στον τομέα των ΜΚΟ πρέπει να είναι σύμφωνη με τα πρότυπα της FATF».

Η κυβέρνηση της Τουρκίας χαιρέτισε την εξέλιξη, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της, Μεχμέτ Σίμσεκ, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, «Το κάναμε», μαζί με ένα emoji με τουρκική σημαία καθώς ανακοινώθηκε η απόφαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider