Χαρακόπουλος: Η απεμπόληση των χριστιανικών αξιών υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαρακόπουλος: Η απεμπόληση των χριστιανικών αξιών υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενότητα
Στη Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) στο Παλέρμο συμμετείχε ο βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Η συζήτηση για τις χριστιανικές αξίες στην Ευρώπη μόλις ξεκίνησε. Αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα κλείσει σύντομα. Και σίγουρα δεν θα κλείσει με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν όσοι αποσιώπησαν και απέκλεισαν την χριστιανική συνισταμένη της Ευρώπης από τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Εξάλλου, οι πρόσφατες ευρωεκλογές απέδειξαν ότι και τα ζητήματα ταυτότητας, με την ευρεία έννοια, που συμπεριλαμβάνουν διαχρονικές αξίες, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή πολλών ψηφοφόρων», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας. Σημειώνεται ότι, εκτός από τον απολογισμό - προγραμματισμό της Οργάνωσης, έγινε και αξιολόγηση των συμπερασμάτων του Διεθνούς Συνεδρίου που οργάνωσε η ΔΣΟ τον Μάιο στην Θεσσαλονίκη για τον ρόλο των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο.

Ο Μ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε εδώ και αρκετό καιρό, καθώς πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ενότητα πρέπει να σφυρηλατείται και μέσα από τις σταθερές αξίες που διαμόρφωσαν τον Ευρωπαίο άνθρωπο. Χωρίς αυτή την ψυχική ενότητα των Ευρωπαίων, που θεμελιακό της συστατικό είναι η χριστιανική παράδοση και οι χριστιανικές αξίες, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να διαρραγεί. Και αυτό θα ήταν μια ανεπανάληπτη ιστορική τραγωδία, λαμβάνοντας υπόψη το ρευστό και απειλητικό διεθνές περιβάλλον. Εν τέλει, η απεμπόληση των χριστιανικών αξιών υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενότητα».

Υψηλές παρουσίες

Στη Γενική Συνέλευση χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Θανάσης Μπούρας, ο Μητροπολίτης Ιταλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Πολύκαρπος, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, που διάβασε μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ένωσης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Mohammadi Sijani, ο πρόεδρος του κινήματος Policy for Unity δρ Μάριο Μπρούνο και ο πρώην γ.γ της ΔΣΟ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. Διαβάστηκε, επίσης, μήνυμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Τροποποίηση καταστατικού της ΔΣΟ

Στη διάρκεια της Γ.Σ εγκρίθηκαν και οι προτεινόμενες αλλαγές του Καταστατικού της Οργάνωσης, τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής τροποποίησης του Καταστατικού κ. Πανίκος Λεωνίδου. Ενώ κατόπιν πρότασης του επικεφαλής γ.γ της ΔΣΟ, Μ. Χαρακόπουλου, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε νέο πρόεδρό της, τον βουλευτή του Ρουμανικού κοινοβουλίου, Ioan Vulpesku, καθώς ο έως τώρα πρόεδρός της, Eugeniusz Czykwin, δεν επανεξελέγη βουλευτής του πολωνικού κοινοβουλίου.

Πολυσχιδείς δράσεις

Στη μακρά συνεδρίαση ο Μ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις της οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα, στις οποίες, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται οι παρουσιάσεις του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», που πραγματοποιήθηκαν:

• Στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι,

• Στις ΗΠΑ, στο Μουσείο της Βίβλου της Ουάσιγκτον, ενώ στην Νέα Υόρκη έγιναν συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων οργανώσεων,

• Στο Μόναχο της Γερμανίας, στο πολιτιστικό κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος»,

• Στη Σόφια της Βουλγαρίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών «Καθ. Ιβάν Ντούιτσεβ»,

• Στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και το Δίκτυο Ελλήνων της ΕΕ «ΑΡΓΩ»,

• Στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου, «Ράντοσαβ Λιούμοβιτς».

Επίσης, η ΔΣΟ συμμετείχε:

• Στην εκδήλωση της Οργάνωσης Together for Europe, στην Τιμισοάρα, της Ρουμανίας,

• Στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής, στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αυστριακού Ευρωβουλευτή κ. Lukas Mandl,

• Στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη», στο Σεράγεβο που συνδιοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα (MWL),

• Στην 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), στην Αθήνα,

• Στην 18η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (PUIC), στο Αμπιτζάν,

• Στην 148η Συνέλευση της Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), στην Γενεύη.

Αναφορά έγινε, ακόμη:

• Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης, με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων,

• Στη σημαντική επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας Σεΐχη Al Issa, στην Αθήνα, και στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, δια του οποίου εδραιώνεται η συνεργασία με την ΔΣΟ.

Τέλος, ο επικεφαλής γ.γ. της ΔΣΟ επισήμανε την ύψιστη αναγνώριση που συνιστά για το έργο της Οργάνωσης η βράβευση της έκδοσης για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας από την Ακαδημία Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider