Σδούκου: Εντός του 2024 θα έχουν φυσικό αέριο 12 νέες περιοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σδούκου: Εντός του 2024 θα έχουν φυσικό αέριο 12 νέες περιοχές
Συνάντηση με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου πραγματοποίησαν την Πέμπτη 1η Αυγούστου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon κα Barbara Morgante και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της θυγατρικής Enaon EDA κα Francesca Zanninotti.

Συνάντηση με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου πραγματοποίησαν την Πέμπτη 1η Αυγούστου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon κα Barbara Morgante και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της θυγατρικής Enaon EDA κα Francesca Zanninotti, παρουσιάζοντας την πορεία υλοποίησης των έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα και τη στρατηγική των ελληνικών εταιρειών του ομίλου Italgas για τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, του Γενικού Διευθυντή του ΚΑΠΕ κ. Δημήτριου Καρδοματέα και του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του ΥΠΕΝ κ. Δημήτρη Τσαλίμη, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου εξέφρασε την ικανοποίησή της από την πρόοδο των έργων για την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που αυτά προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.

«Με ταχείς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγράμματος προχωρούν τα έργα διανομής φυσικού αερίου στη χώρα, όπως διαπιστώσαμε κατά την παρουσίαση της Enaon που πραγματοποιήθηκε στις 1.08.24 στο ΥΠΕΝ. Εντός του 2024 θα έχουν φυσικό αέριο 12 νέες περιοχές της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε μια φιλικότερη, καθαρότερη και οικονομικότερη μορφή ενέργειας. Παράλληλα, από τη χρήση του φυσικού αερίου θα επωφεληθεί και ο βιομηχανικός κλάδος με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών του εξόδων. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα μάλιστα ότι ως το 2028, αναμένεται να συνδεθούν γύρω στις 290.000 νέοι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων, βιομηχανιών και νοικοκυριών, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση», τόνισε η κα Σδούκου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon κα Barbara Morgante αφού ευχαρίστησε την Υφυπουργό για τη δυνατότητα που δίνει στη διοίκηση της Enaon να παρουσιάσει τη στρατηγική της, σημείωσε: «Η στρατηγική μας για την επέκταση και τη ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα υπογραμμίζει τη σημασία της δέσμευσής μας για τη συμβολή μας στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου Italgas, επενδύουμε σε καινοτόμες υποδομές, παρέχοντας ακόμα και σε περιοχές που είναι γεωγραφικά απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια πιο καθαρή και οικονομική μορφή ενέργειας. Από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουμε, επίσης, την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών από τους τελευταίας γενιάς “H2 ready” έξυπνους μετρητές Nimbus που έχουν τη δυνατότητα μέτρησης διαφορετικών τύπων αερίου, ακόμη και αναμεμειγμένων μεταξύ τους, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές. Σε κοινή τροχιά με το όραμα της Italgas για την υποδοχή των ανανεώσιμων αερίων, τα δίκτυά μας είναι έτοιμα να υποδεχθούν άμεσα το βιομεθάνιο και, μελλοντικά, το υδρογόνο, συμβάλλοντας στην επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση».

Σημειώνεται ότι η Enaon EDA διαχειρίζεται σήμερα περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύων σε 9 Περιφέρειες της χώρας, με περισσότερα από 600.000 ενεργά σημεία παράδοσης που, συμπεριλαμβανομένων των νέων συνδέσεων έως το 2028, εξυπηρετούν πάνω από 1.100.000 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Enaon EDA για την περίοδο 2024 -2028 προβλέπει επενδύσεις ύψους περίπου 770 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου με την κατασκευή 2.625 νέων χιλιομέτρων, καθώς και για έργα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των δικτύων. Τα έργα χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Εταιρείας και μέρος αυτών των έργων συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2014-2020) και εθνικούς πόρους (ΠΔΕ).

Για το 2024, ο προγραμματισμός της Εταιρείας υλοποιείται με συνέπεια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA κα Francesca Zanninotti στην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, για το 2024 έχει προβλεφθεί η ενεργοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου σε 12 νέες περιοχές. Στην πόλη των Γρεβενών, το δίκτυο φυσικού αερίου ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο, ενώ στις πόλεις της Λιβαδειάς, της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού, των Γιαννιτσών, της Φλώρινας, της Βέροιας, του Καρπενησίου, της Ορεστιάδας, της Άμφισσας, της Αλεξάνδρειας, καθώς και στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, το δίκτυο φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, για το 2025 προγραμματίζεται η τροφοδότηση επιπλέον 7 πόλεων με LNG. Πρόκειται για την Πάτρα, το Αγρίνιο, τον Πύργο, τα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, εκτιμάται ότι οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2025.

Το ενδιαφέρον για σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου είναι αυξημένο τόσο από οικιακούς όσο και από εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Είναι ενδεικτικό ότι οι συμβάσεις για νέες συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 20% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023. Μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάστηκε σε περιοχές στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στις Σέρρες και το Κιλκίς), καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (κυρίως στη Φλώρινα και τα Γρεβενά).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Εντάσσεται στον δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου - Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ έως το 2026

Λειψυδρία: Σε κίνδυνο η αγροτική παραγωγή και η επισιτιστική ασφάλεια – Οι αγρότες επιστρατεύουν την τεχνολογία

SAnD SCULPTURE: Η Greenpeace δημιούργησε ένα γλυπτό από άμμο, που δεν θέλουμε να ξαναδούμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider