Μπόρες και καταιγίδες φέρνει η «ψυχρή λίμνη» - Αλλάζει το σκηνικό του καιρού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπόρες και καταιγίδες φέρνει η «ψυχρή λίμνη» - Αλλάζει το σκηνικό του καιρού
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα.

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Ψυχρές αέριες μάζες ψηλά στην ατμόσφαιρα θα συνδυαστούν με υψηλότερες θερμοκρασίες χαμηλά και θα φέρουν βροχές και καταιγίδες.

Θα έχουν περισσότερο τη μορφή μπόρας, αναφέρει η Μετεωρολόγος του ΕΡΤΝews Νικολέτα Ζιακοπούλου. Δεν θα είναι ιδιαίτερα ποτιστικές, ωστόσο σίγουρα θα «σπάσουν το σερί» της ανομβρίας σε αρκετές περιοχές τοπικά.

Για ασυνήθιστη για την εποχή ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Όπως εξηγείο κ. Λαγουβάρδος μια «Ψυχρή Λίμνη» (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας, ενώ αξιόλογες βροχοπτώσεις προβλέπονται σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.

«Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες. Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας» τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος και πρόσθεσε:

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Οι προγνώσεις θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα ακολουθήσουν νεότερες σχετικές ανακοινώσεις με ενημερωμένα προγνωστικά στοιχεία».

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα Πέμπτη (29/8), αστάθεια θα είναι γενικευμένη στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά με καταιγίδες κυρίως μεσημβρινές και απογευματινές ώρες Παρασκευή και Σάββατο εκτός από το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες θα έχουμε και σε Εύβοια, Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης, σύμφωνα με τη Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Τοπικές μπόρες τις επόμενες ημέρες, μεσημέρι και απόγευμα και στην Αττική, θα πέσει και λίγο η θερμοκρασία. Όμως όλο αυτό θα είναι πρόσκαιρο καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα ανέβει πάλι και η αστάθεια θα περιοριστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider