Ρωσία: 148 εκπαιδευτικοί διώχθηκαν για τις αντιπολεμικές τους απόψεις μετά την έναρξη της εισβολής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: 148 εκπαιδευτικοί διώχθηκαν για τις αντιπολεμικές τους απόψεις μετά την έναρξη της εισβολής
Μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, τουλάχιστον 148 εκπαιδευτικοί στη Ρωσία διώχθηκαν για τις αντιπολεμικές τους θέσεις, αναφέρει η έρευνα του ιστότοπου υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info

Μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, τουλάχιστον 148 εκπαιδευτικοί στη Ρωσία διώχθηκαν για τις αντιπολεμικές τους θέσεις, αναφέρει η έρευνα του ιστότοπου υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info. Πρόκειται για δασκάλους σχολείων, καθηγητές ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Εναντίον 23 εκπαιδευτικών στοιχειοθετήθηκαν ποινικές υποθέσεις ενώ εναντίον 106 ασκήθηκαν διοικητικές διώξεις.

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν βάσει των άρθρων περί ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό, για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού και δικαιολόγηση της τρομοκρατίας. Για παράδειγμα, η καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας Ιρίνα Γκεν από την Πένζα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με αναστολή για διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό, επειδή σε συνομιλία που είχε με μαθητές της τάχθηκε κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι καθηγητές (59%) εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις, στο τέλος απολύθηκαν (82 απολύθηκαν, σε τρεις απαγορεύθηκε η διδασκαλία). Από τους διωχθέντες, 22 εκπαιδευτικοί μετανάστευσαν, ενώ πέντε εγκατέλειψαν τη Ρωσία.

Στις 51 από τις 148 περιπτώσεις, οι εκπαιδευτικοί διώχθηκαν μετά από καταγγελίες, τις οποίες έγραφαν οι ίδιοι οι μαθητές ή οι γονείς τους (σε 22 περιπτώσεις).

Από το 2022 οι ρωσικές αρχές άρχισαν συστηματικά να εισάγουν στα σχολεία προπαγανδιστικά μαθήματα και να ενισχύουν τη λεγόμενη πατριωτική διαπαιδαγώγηση, ενώ από τους εκπαιδευτικούς άρχισαν να απαιτούν να υποστηρίζουν τον πόλεμο, γράφει ο ιστότοπος OVD-Info.

Οι αλλαγές αυτές στο εκπαιδευτικό σύστημα είχαν ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έλλειψη εκπαιδευτικών. Το 2023, 193.000 εκπαιδευτικοί αποχώρησαν από τα σχολεία, αριθμός που αντιστοιχεί στο 14% του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών στη χώρα. Αυτοί που παραμένουν, αναγκάζονται συχνά να συμβιβαστούν και να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του Αισώπου για να εκφράσουν την αντιπολεμική τους στάση, αναφέρει η έρευνα που διενήργησε ο ιστότοπος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Τουλάχιστον 51 νεκροί και 235 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στην Πολτάβα

Επιχείριση «Ασπίδες»: Δεν είναι προς το παρόν δυνατή η ρυμούλκηση του MV Sounion

Νετανιάχου: «Επονείδιστη» η απόφαση του Λονδίνου να αναστείλει κάποιες άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider