Θεσσαλονίκη: Πάνω από 320 περιστατικά σχολικής βίας καταγγέλθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεσσαλονίκη: Πάνω από 320 περιστατικά σχολικής βίας καταγγέλθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα
Τα περιστατικά βίας στα σχολεία δεν είναι περισσότερα, αφορούν όμως μικρότερες ηλικίες και είναι πολύ πιο βίαια, επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή.

Τα περιστατικά βίας στα σχολεία δεν είναι περισσότερα, αφορούν όμως μικρότερες ηλικίες και είναι πολύ πιο βίαια, επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη σχολική βία, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην 88η ΔΕΘ.

Αναφέρθηκε στα μέτρα κατά του bullying στα σχολεία που εξήγγειλε η κυβέρνηση και επισήμανε ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα (https://stop-bullying.gov.gr) έχουν καταγγελθεί από τον Απρίλιο, οπότε και ανακοινώθηκε η λειτουργία της, 285 περιστατικά από γονείς και κηδεμόνες και 43 από μαθητές. Τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίστηκαν μέσα στη σχολική μονάδα από τον διευθυντή ή τον σύμβουλο σχολικής ζωής και μόνο 17 παραπέμφθηκαν στη δευτεροβάθμια επιτροπή.

«Προετοιμάσαμε τα παιδιά με τα εργαστήρια δεξιοτήτων και τους εκπαιδευτικούς με προγράμματα επιμόρφωσης», σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι τα σχολεία τα στελεχώνουν πλέον περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Καινούργιο «όπλο» της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας είναι το μέτρο «το κινητό στην τσάντα», το οποίο, όπως είπε, η κ. Μακρή ήταν σε ισχύ, αλλά θα έχει πλέον συγκεκριμένες συνέπειες, που φτάνουν μέχρι και την αλλαγή της σχολικής μονάδας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επισήμανε ότι μέσα από την γραμμή 10306 εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να παρέχει συμβουλές για θέματα αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Πρόσθεσε, δε, ότι το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη πιλοτική δράση ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων. Αναμένεται, όπως είπε, νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το θέμα.

Την ανάγκη εκπαιδευτικοί και γονείς να συνεργαστούν για την πρόληψη των φαινομένων σχολικής βίας επισήμανε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κοπτσής.

Υπογράμμισε ότι η βία είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και εμφανίζεται στο σπίτι και στην κοινωνία και πρόσθεσε ότι «στο σχολείο κατορθώσαμε και ανοίξαμε τα στόματα, ό,τι συμβαίνει φαίνεται και φαίνονται και αυτά που έχουν γίνει».

Χαρακτήρισε σωστή την αυστηροποίηση των συνεπειών επισήμανε, όμως, ότι η σχολική κοινότητα ισορροπεί ανάμεσα στις κυρώσεις και στην παιδαγωγική ένταξη του θύματος και του θύτη.

Σύμφωνα με τον κ. Κοπτσή φέτος οι ψυχολόγοι στα σχολεία περίπου τετραπλασιάστηκαν, σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

Ο παιδοψυχίατρος , διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Βάιος Νταφούλης επισήμανε την ανάγκη να παιδιά να διδαχθούν την ενσυναίσθηση και την ανάγκη να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, σεβόμενα τα δικαιώματα των άλλων.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας και Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Θεόδωρος Καράογλου, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Φάνης Παππάς, ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Μήττας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Ζήσης Ιωακείμοβιτς. Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζεχερλής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζόρτζια: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ένοπλη επίθεση σε λύκειο

Πιερρακάκης: Εξορθολογισμός τμημάτων για καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα

Xορήγηση αρωγής για πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 - Μέχρι τις 30/9 η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider