Με επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ «πατάει γκάζι» ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ «πατάει γκάζι» ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα
Με την ώθηση των επενδύσεων άνω των 30 εκατ. ευρώ που «τρέχουν» πανελλαδικά, ο ιαματικός τουρισμός της χώρας μας θα μπει σε νέα εποχή από το 2026.

Με την ώθηση των επενδύσεων άνω των 30 εκατ. ευρώ που «τρέχουν» πανελλαδικά, ο ιαματικός τουρισμός της χώρας μας θα μπει σε νέα εποχή από το 2026, επισήμαναν οι συμμετέχοντες ομιλητές στη σημερινή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που έγινε με τη συνδιοργάνωση της Eπιτροπής Μελών Υγείας και Επιτροπή Μελών Τουρισμού & Πολιτισμού, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, αμφότεροι οι ομιλητές υπογράμμισαν τις τεράστιες ευκαιρίες επενδύσεων και ανάπτυξης που προσφέρει ο τομέας του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα και συμφώνησαν ότι η χώρα μας, στην οποία και «γεννήθηκε» η συγκεκριμένη αγορά πριν από 2.500 χρόνια, έχει όλα τα...φόντα να διεκδικήσει το δικό της υψηλό μερίδιο στην παγκόσμια σκακιέρα.

Στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στην εκδήλωση, ο Υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί στα επόμενα χρόνια σε πρωταγωνιστή της αγοράς ιαματικού τουρισμού στην Ευρώπη και όχι μόνο και δηλώνοντας έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους, τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να υποστηρίξει τον τομέα αποτελεσματικά, με δεδομένο ότι «όχι μόνο διαθέτουμε το κατάλληλο περιβάλλον, αλλά έχουμε και τους ειδικούς γιατρούς και άλλους αρμόδιους, που μπορούν να πλαισιώσουν άρτια τον κλάδο, προσφέροντας κάθε είδους υπηρεσίες».

«Η Ελλάδα μπορεί δικαίως να διεκδικήσει ένα υψηλό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ιαματικού τουρισμού»«, επισήμανε από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, λέγοντας ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, πέραν της προσέλκυσης επενδύσεων, «είναι να ενώσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι τις δυνάμεις μας, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αναβάθμιση και προώθηση του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας και πάντα με βιώσιμους όρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λέγοντας ότι καταγράφονται σημαντικά μεγάλες οι ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη στον τομέα του Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα, με την αγορά να μεγεθύνεται ταχύτητα παγκοσμίως, προσελκύοντας τουρίστες που ταξιδεύουν είτε αναζητώντας μόνο την ευεξία που προσφέρουν οι φυσικές ιαματικές πηγές, είτε προσβλέπουν στον συνδυασμό με την αναψυχή, την καλή κουζίνα, τον ήλιο, τη θάλασσα και όχι μόνο.

«Η χώρα έχει σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό και μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ιαματικό Τουρισμό«, υπογράμμισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι ο νέος νόμος που χηφίσητκε πρόσφατα, βελτιώνει και ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, αφού μεταξύ άλλων τίθενται και σαφείς κανόνες για την ασφαλή αναθεώρηση των υπηρεσιών αυτών και τη λειτουργία της αρμοδιότητας».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι με πόρους ύψους 22 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το υπουργείο Τουρισμού προωθεί την προβολή και προώθηση των 85 αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών της Ελλάδας, ενώ δίνει και τη δυνατότητα για κατασκευή, ανακαίνιση των υποδομών σε όλη την Ελλάδα.

Το 2026 θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τον Ιαματικό Τουρισμό

Το 2026 είναι το έτος που ο Ιαματικός Τουρισμός στην Ελλάδα θα μπορεί να τεθεί και πάλι σε έντονα ανοδική τροχιά, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Μάρκος Δανάς, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιστορικώμν Λουτροπέλων, «υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι όλες αυτές οι επενδύσεις που «τρέχουν» δεν θα σταματήσουν και θα εξελιχθούν όπως πρέπει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 34 επιχειρήσεις και με τις επενδύσεις πυο ήδη προωθούνται αυτές θα φτάσουν τις 40.

Ήδη «τρέχουν» επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση λουτρόπολης στην Κύθνο, μια άλλη ύψους 1,050 εκατ. ευρω στην Γαλήνη στα Καμμένα Βούρλα και ποσό ύψους 1,67 εκατ. ευρώ κατευθύνεται στην ιαματική πηγή και κάμπινγκ του Κονιαβίτη, επίσης στα Καμμένα Βούρλα. Για την τελευταία αυτή επένδυση, ο κ. Δανάς είπε ότι ο επενδυτής εκδήλωσε την πρόθεσή του να επενδύσεις σε βάθος χρόνου συνολικά 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο δε, μέσω προγράμματος Interreg Ελλάδας-Ιταλίας ποσό ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, προχωρά η ανακαίνιση των ιαματικών εγκαταστάσεων σε Αμάρανδο Κόνιτσα, Καβάσιλα Κόνιτσας, Πρέβεζα και 'Αρτα, ενώ 3,091 εκατ. ευρώ έχουν ήδη πάρει το δρόμο για την αναβάθμιση της λουτρόπολης στην Καβάλα. Επίσης, ποσό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ αποτελεί το ύψος της δράσης για την ανάπτυξη λουτρόπολης στην περιφέρεια Νότιο Αιγαίου. Επιπλέον, ο ίδιος διευκρίνισε ότι από τα 22 εκατ. ευρώ που προωθούνται στις ιαματικές πηγές της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα 15,887 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε επενδύσεις πανελλαδικά.

«Πολλά εκατομμύρια ευρώ «πέφτουν» στον ιαματικό τουρισμό της Ελλάδας και εφόσον επενδυθούν ορθά, τότε πραγματικά η αγορά στη χώρα μας θα δείξει την δυναμική που έχει», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι από τις 750 ιαματικές πηγές πανελλαδικά, οι 85 είναι αναγνωρισμένες. Τόνισε ότι το 2023 οι επισκέπτες στις ελληνικές λουτροπόλεις ανήλθαν σε 1 εκατ. άτομα, όταν το 2010 ανέρχονται σε 2,5 εκατ. άτομα.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε ότι από έρευνες που έχουν γίνει, μόνο ένα...στους δέκα ταξιδεύει για τις ιαματικές πηγές και μόνο, όταν οι υπόλοιποι εννέα αναζητούν να το συνδυάσουν με μεταξύ άλλων γαστρονομία, πεζοπορία και επίσκεψη σε αξιοθέατα. «Αυτοί οι εννέα στους δέκα που αναζητούν όλο το πακέτο διακοπών, μαζί με τις ιαματικές πηγές θα πρέπει να μάθουν ότι στην Ελλάδα μπορούν να το έχουν», είπε και πρόσθεσε ότι «για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε το τουριστικό μας προϊόν σε όλη τη χώρα, πετυχαίνοντας έτσι και την επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου».

«Ήταν ο Ηρόδοτος που μας σύστησε στη θεραπεία σπα 21 ημερών», ανέφερε ο πρόεδρος Επιτροπής Μελών Υγείας Eλληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Mανώλης Μιτάκης και λέγοντας ότι μεταξύ των φυσικών ιαματικών πηγών στον κόσμο, πολλές εξ αυτών στην Ελλάδα είναι οι καλύτερες απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις. Ανέφερε ότι πανευρωπαϊκά λειτουργούν 12.000 Θέρετρα ευεξίας και σπα, που απασχολούν περισσότερους από 750.000 εργαζομένους και κάνουν τζίρο άνω των 30 δισ. ευρώ. Παγκοσμίως δε, όπως ανέφερε το μέλος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Πατσιαβός, η αγορά ιαματικού τουρισμού ανέρχεται στα 72 δισ. ευρώ και «η τάση εξακολουθεί να καταγράφεται ανοδική», επισήμανε χαρακτηριστικά. Για την Ελλάδα είπε, ότι ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική μπορεί δελεαστική για τους επισκέπτες στη χώρα μας και υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης των υπαρχουσών υποδομών, αλλά και τη δημιουργία νέων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημητριάδης (Πειραιώς): Τα νούμερα των επιχειρήσεων είναι διαβατήριο για καλύτερες χρηματοδοτήσεις

ΔΥΠΑ: Συνεντεύξεις για 3.500 θέσεις εργασίας σε 150 επιχειρήσεις στις «Ημέρες Καριέρας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider