Κεφαλογιάννης: Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας και ασφάλειας στην Ν.Α. Μεσόγειο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεφαλογιάννης: Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας και ασφάλειας στην Ν.Α. Μεσόγειο
Η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της Ατζέντας 2030, αναφέρει ο υφυπ. Άμυνας.

Η πολυεπίπεδη εθνική στρατηγική για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας έχει στο επίκεντρο μία σειρά από πολυμερείς ή διμερείς συνεργασίες στον τομέα της άμυνας. Χάρη σε αυτήν την αμυντική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της ως μία δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιτρέποντας της να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή.

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Karfitsa» και την δημοσιογράφο Αναστασία Καρυπίδου, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

«Η Ελλάδα προχωρά με σταθερά βήματα στη βάση ενός επικαιροποιημένου σχεδιασμού που θέτει προτεραιότητες και στόχους, χωρίς να παραγνωρίζει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας. Η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της Ατζέντας 2030 όπως την έχει αναλύσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας» υπογράμμισε.

Για την απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι «προχωρούν στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας που στοχεύει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κατά τρόπο που να είναι ωφέλιμος για όλους: τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις τοπικές κοινωνίες».

«Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ζητήματα σύνθετα που απαιτούν αλληλοκατανόηση των αναγκών, συνεργατική λογική και συστηματική προσπάθεια για να επιλυθούν. Στη περίπτωση της Θεσσαλονίκης πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις τη δεδομένη χρονική συγκυρία και πιστεύω σύντομα τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά σε όλους» εξήγησε.

Ειδικότερα, για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, ξεκαθάρισε ότι «πρόθεση μας είναι να αποδοθεί ένα μεγάλο μέρος, το μεγαλύτερο του στρατοπέδου, στην τοπική κοινωνία, εφόσον υπάρξει από τη δημοτική αρχή μια συγκροτημένη πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου ως χώρου πρασίνου».

«Την ίδια στιγμή, όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν σημαντικές στεγαστικές ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και οι διαθέσιμοι χώροι όπως γνωρίζετε, δεν περισσεύουν. Συζητάμε με παραγωγικό τρόπο θα έλεγα με τη νέα δημοτική Αρχή για τη βέλτιστη αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου, στη βάση μιας λογικής win win που σας ανέφερα προηγουμένως» συμπλήρωσε.

Για την παραχώρηση του πάρκου «Πεδίον του 'Αρεως» για 15 χρόνια και την παραχώρηση της έκτασης της Αγίας Φωτεινής στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του πάρκου, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη, έτσι ώστε η Δημοτική Αρχή της Θεσσαλονίκης να μπορέσει να συντηρήσει και να βελτιώσει τη λειτουργία του».

Στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής, είπε ότι «στις αρχές Νοεμβρίου θα έχουμε ολοκληρώσει την αποδέσμευση του τμήματος του στρατοπέδου «Πετροπούλου», που σήμερα φιλοξενεί οικίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επιστρέφοντας το ακίνητο στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση του από την ΕΤΑΔ».

«Παράλληλα», συνέχισε, «προχωρούμε άμεσα στην κατασκευή 24 νέων κατοικιών για τα στελέχη μας» στο στρατόπεδο «Νταλίπη».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του χρόνου της θητείας» ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει σε εξέλιξη μια πολυεπίπεδη διαδικασία αναθεώρησης της θητείας μέρος της οποίας είναι και η εθελοντική στράτευση των γυναικών. Αυτό θα γίνει μέσω του θεσμού των ειδικών προγραμμάτων θητείας που ψηφίστηκε από την Βουλή τον περασμένο Μάιο που στοχεύουν στην προσέλκυση νέων επιστημόνων, τόσο ανδρών όσο και γυναικών, στις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Φιλοδοξούμε τους επόμενους μήνες να προκηρύξουμε τις πρώτες θέσεις και να υποδεχτούμε με μεγάλη χαρά νέες γυναίκες που θα προσφέρουν τη γνώση τους στην άμυνα και την ασφάλεια της πατρίδας μας» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεραμέως: Σήμερα εκδίδονται πάνω από 1.200 συντάξεις την ημέρα - Σε ιστορικό χαμηλό οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider