ΕΕΕΠ: Εντοπίζει κενά που πρέπει να «καλυφθούν» στον Κανονισμό Παιγνίων 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΕΠ: Εντοπίζει κενά που πρέπει να «καλυφθούν» στον Κανονισμό Παιγνίων 
Το «λουκέτο» της Betshop έφερε στην επιφάνεια «κενά» και παραλείψεις στον Κανονισμό Παιγνίων για την προστασία των παικτών και ειδικά των πονταρισμάτων στους ειδικούς λογαριασμούς παικτών. 

Το «λουκέτο» της Betshop έφερε στην επιφάνεια «κενά» και παραλείψεις στον Κανονισμό Παιγνίων για την προστασία των παικτών και ειδικά των πονταρισμάτων στους ειδικούς λογαριασμούς παικτών.

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα των παικτών δεν αποτελούν περιουσία του παρόχου και προαναγγέλλει αλλαγές που θα ληφθούν με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την Κεφαλαιαγορά.
«Η αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών είναι εξαιρετικά δυναμική και ανερχόμενη σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι μία ώριμη αγορά. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων σε αυτό το πεδίο, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και διεθνώς. Σε αυτές τις συνθήκες, προφανώς, υπάρχουν κενά και ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο που εντείνονται μάλιστα από τη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου» αναφέρει σε άρθρο του ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δ. Ντζανάτος.

«Τα κενά τα αναδεικνύει συνήθως η συναλλακτική πραγματικότητα και είναι υποχρέωσή μας ως Ανεξάρτητη Αρχή να προσπαθούμε να τα καλύψουμε. Τα γεγονότα με την betshop ανέδειξαν κάποια σημαντικά κενά που πρέπει να καλυφθούν για την καλύτερη προστασία των παικτών και την δίκαιη λειτουργία της αγοράς, όταν συμβαίνουν απρόβλεπτα γεγονότα» διευκρινίζει ο κ. Ντζανάτος.

Αναφερόμενος στο γενικό πλαίσιο του Κανονισμού Παιγνίων επισημαίνει ότι προβλέπει ειδικό λογαριασμό για τα χρήματα των παικτών και κάλυψη από τα χρήματα των εγγυητικών επιστολών, που έχουν καταθέσει οι πάροχοι στην ΕΕΕΠ, των κερδών των παικτών που τυχόν δεν θα καταβληθούν από τους παρόχους.

«Απ΄ότι φάνηκε στην πράξη αυτές οι ρυθμίσεις δεν μπορούν να καλύψουν τέτοια γεγονότα. Η ΑΑΔΕ κατάσχεσε το λογαριασμό παικτών και ίσως αργότερα ένας οποιοσδήποτε πιστωτής ενός διαδικτυακού παρόχου να μπορεί να το κάνει με μία υπογραφή από δικαστή» ανέφερε ο κ. Ντζανάτος ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο, όπως στην περίπτωση της Betshop, ακόμα και από έναν οποιανδήποτε πιστωτή. Μάλιστα τονίζει πως χρειάζεται μεγαλύτερη νομική θωράκιση για τα χρήματα των παικτών, που δεν αποτελούν περιουσία του παρόχου.

Στο άρθρο του ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής αναφέρει ότι ανάλογα προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και με τις οντότητες που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και διαχειρίζονται χρήματα ή τίτλους πελατών. «Σε αυτό τον τομέα σταδιακά διαμορφώθηκε ένα πιο πλήρες και διασφαλιστικό, για τους πελάτες -στην περίπτωση μας για τους παίκτες- πλαίσιο. Θεσμοθετήθηκαν συγκεκριμένες υποχρεώσεις λογιστικής παρακολούθησης, διαφάνειας και ελέγχου για τους λογαριασμούς των πελατών. Στις οικονομικές καταστάσεις ήταν σαφές πως αυτά τα περιουσιακά δεν εμφανίζονται ως περιουσία της εταιρείας. Επίσης ενισχύθηκε ο ρόλος των θεματοφυλάκων, διαμορφώθηκαν μηχανισμοί ασφάλισης ενώ προσδιορίστηκαν οι διαδικασίες μεταβίβασης χαρτοφυλακίων και αναπτύχθηκε ένα εκτεταμένο κανονιστικό αλλά και νομολογιακό πλαίσιο» διευκρινίζει ο κ. Ντζανάτος.

Επίσης επισημαίνει ότι η Επιτροπή σκοπεύει, και έχει ξεκινήσει ήδη να επεξεργάζεται λύσεις, στο πλαίσιο της εμπειρίας που πηγάζει από την Κεφαλαιαγορά κατανοώντας φυσικά πως η αγορά παιγνίων έχει ιδιαιτερότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα όργανα που εκπροσωπούν τους αδειοδοτημένους παρόχους και θα αξιοποιήσει την εμπειρία ειδικών, πέραν των εξειδικευμένων στελεχών της. «Σκοπός είναι εντός του 2024 να υποβληθούν ολοκληρωμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, με τρόπο που να ενισχύει τη διασφάλιση των συμφερόντων των παικτών και να αντιμετωπίζονται σύντομα και αποτελεσματικά οι συνολικές παρενέργειες από την αιφνίδια παύση λειτουργίας ενός αδειοδοτημένου παρόχου» καταλήγει ο κ. Ντζανάτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider