Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στην υποβολή πράξεων και αιτήσεων – Τι πρέπει να κάνουν πολίτες και συμβολαιογράφοι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στην υποβολή πράξεων και αιτήσεων – Τι πρέπει να κάνουν πολίτες και συμβολαιογράφοι
Αλλαγές στον τρόπο υποβολής πράξεων και αιτήσεων προωθεί το Κτηματολόγιο αρχής γενομένης από την Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Αλλαγές στον τρόπο υποβολής πράξεων και αιτήσεων προωθεί το Κτηματολόγιο αρχής γενομένης από την Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024 με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και την διευκόλυνση πολιτών, συμβολαιογράφων και δικηγόρων εν όψει της λήξης της προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στις 30.11.2024. Έτσι, από την Δευτέρα, η υποβολή των εγγράφων θα γίνεται μόνο ψηφιακά σε όλα τα τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα της χώρας, μέσω του ktimatologio.gov.gr και ktimatologio.gr.

Πρόκειται για μία πρακτική η οποία είχε ξεκινήσει από τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του Ελληνικού Κτηματολογίου στην Περιφέρεια Αττικής και στην Π.Ε Θεσσαλονίκης η οποία συνέβαλε σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου στην εξοικονόμηση χρόνου και πλέον η ψηφιοποίηση γίνεται πραγματικότητα και στα Κτηματολογικά Γραφεία ολόκληρης της χώρας.

Ποια έγγραφα θα υποβάλλονται μόνο ψηφιακά

Από την Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου θα υποβάλλονται μόνο ψηφιακά:

-Πράξεις που συντάσσονται από Συμβολαιογράφους και υποβάλλονται προς εγγραφή από τους ίδιους και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των συμβολαιογραφικών πράξεων α) διανομής, β) ανταλλαγής, γ) τροποποιήσεων οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών που περιέχουν περισσότερα του ενός ΚΑΕΚ και δ) σύστασης οροφοκτησίας με πώληση.

-Πράξεις που συντάσσονται ή και διακινούνται από Δικηγόρους και αφορούν σε α) εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και β) εγγραφή προσημείωσης.

- Αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, όπως αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων και αιτήσεις του άρθρου 6 παρ. 4 του Ν.2664/1998, που υποβάλλονται από Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές, καθώς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, η παρέμβαση κρίνεται απολύτως αναγκαία ενόψει της επικείμενης λήξης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στις 30.11.2024 αναμένεται η υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων διόρθωσης. Παράλληλα, από την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 καθιερώνεται ενιαίο, σε όλη τη χώρα, και διευρυμένο ωράριο, από τις 08:30 έως και τις 13:30, για την επιτόπια έρευνα των βιβλίων και των τηρούμενων αρχείων των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κτηματολογίου αναμένεται να μειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης των πράξεων αλλά και την ταλαιπωρία πολιτών οι οποίοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις ετών προκειμένου να εκτελέσουν πράξεις όπως είναι οι μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες κλπ. Αποτελεί μέρος της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας η οποία συμπληρώνεται από την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία βοηθά τους προϊσταμένους των Κτηματολογικών Γραφείων να ολοκληρώνουν ακόμη και μέσα σε 10 λεπτά πλέον ελέγχους για διοικητικές αποφάσεις.

Μάλιστα, το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του Ελληνικού Κτηματολογίου έχει τεθεί επίσημα σε λειτουργία από την Δευτέρα και αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να κοστίζει έως και 30 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες, εισάγεται η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής εγγραπτέων πράξεων επί εικοσιτετράωρης βάσης. Μάλιστα, με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ως απειλούμενη πειθαρχική ποινή για την περίπτωση υπαίτιας και επανειλημμένης υπέρβασης της προθεσμίας των πέντε εργάσιμων ημερών για την αποδοχή ή απόρριψη αίτησης καταχώρησης πράξης στα κτηματολογικά φύλλα η οριστική παύση υπαλλήλων προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη διεκπεραίωση των συναλλαγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Βελτιώνεται από Σεπτέμβριο ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων

Κτηματολόγιο: Σε 10 λεπτά ο έλεγχος των συμβολαίων – Τι αλλάζει με την τεχνητή νοημοσύνη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider