Το timing της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ: Τα διλήμματα - Οι επόμενες κινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το timing της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ: Τα διλήμματα - Οι επόμενες κινήσεις
Η πυραυλική επίθεση ίσως αποτελεί την ενσάρκωση όσων φοβόντουσαν μετά την 7/10 - Ενός γενικευμένου πολέμου στη Μ. Ανατολή με τη συμμετοχή της Τεχεράνης.

Ο κίνδυνος μίας γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή αποκτά νέες διαστάσεις, έπειτα από τη χθεσινοβραδινή πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με διεθνείς αναλυτές να εστιάζουν στον χρόνο, τα κίνητρα και τον τρόπο της δράση της Τεχεράνης. Η πλειοψηφία των 200 πυραύλων που εκτοξεύθηκαν προς το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Όσοι «τρύπησαν» το Iron Dome, έπληξαν κυρίως ανοιχτές περιοχές κοντά στα αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ, το αρχηγείο της Μοσάντ και μια βάση στρατιωτικών πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ, χωρίς όμως να καταφέρουν καίρια χτυπήματα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχολιάζουν με βεβαιότητα ότι εντός των ημερών το Ισραήλ θα εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα», που θα μπορούσαν να στοχεύσουν εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου μέσα στο Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες, ενώ η Τεχεράνη απείλησε με τη σειρά της ότι αν το Τελ Αβίβ απαντήσει δυναμικά, θα επιτεθεί ξανά, σύμφωνα με τον Guardian.

Η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά και μυστικές επιχειρήσεις για την καταστροφή των περσικών συστημάτων αεράμυνας και τις στοχευμένες δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως αυτή που εξόντωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες, όπως τονίζουν οι Νew Υork Times.

Εάν συμβεί αυτό, Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Είναι μεγάλο ερώτημα το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα να τα "ποντάρουν όλα", και αυτό θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι «το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει» και υπογράμμισε ότι «θα σταθούμε στον κανόνα που θέσαμε: όποιος μας επιτεθεί, θα του επιτεθούμε». Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχολίασαν στο Axios ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβουλεύσεις και με την αμερικάνικη κυβέρνηση, λόγω των στρατηγικών επιπτώσεων της κατάστασης.

Μια επόμενη ιρανική επίθεση ως απάντηση στα αναμενόμενα ισραηλινά αντίποινα θα απαιτούσε ευρύτερη αμυντική συνεργασία με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, περισσότερα πυρομαχικά για την ισραηλινή αεροπορία και ενδεχομένως ακόμη και άλλες μορφές επιχειρησιακής υποστήριξης των ΗΠΑ, οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι θα υποστηρίξουν την ισραηλινή αντίδραση.

Γιατί επέλεξε να χτυπήσει τώρα η Τεχεράνη το Ισραήλ

Το άμεσο στρατιωτικό χτύπημα ήρθε αφού ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης έπεισαν τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι ήταν ο μόνος τρόπος δράσης για να φανεί ισχυρό το Ιράν, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους από την Τεχεράνη που επικαλούνται οι ΝΥΤ.

«Εάν το σιωνιστικό καθεστώς αντιδράσει στην επιχείρηση του Ιράν, θα αντιμετωπίσει πιο σφοδρές επιθέσεις», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης. Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν ήταν μεταξύ εκείνων που ζητούσαν αυτοσυγκράτηση, αλλά την Τρίτη τόνισε ότι η επίθεση με πυραύλους ήταν μια νόμιμη πράξη αυτοάμυνας.

Προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι «το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές». Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μόνο μια μικρή γεύση των δυνάμεών μας. Μην μπείτε σε πόλεμο με το Ιράν». Ιδιωτικά, ο κ. Πεζεσκιάν έκανε έκκληση για προσοχή, όμως δημόσια, έδινε διαφορετικό τόνο. Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία Νασράλα, είχε εκφωνήσει ομιλία στον ΟΗΕ, ζητώντας αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Συντηρητικοί επιτέθηκαν στον πρόεδρο και στην κυβέρνηση από τα social media και στα ιρανικά ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ισοδυναμούσαν με προδοσία. Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την Τρίτη στο Ισραήλ κατέστησε σαφές ποια πλευρά της συζήτησης είχε κερδίσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές του Ιράν είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί αποτροπή έναντι του Ισραήλ -και γρήγορα-, για να αντιστραφεί ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί η επίθεση κατά της Χεζμπολάχ. Ακόμη πιο σημαντικό, υποστήριξαν ότι το Ιράν έπρεπε να δράσει για να αποτρέψει το Ισραήλ από το να στρέψει την προσοχή του προς την Τεχεράνη.

Το Ιράν επιτίθεται στο Ισραήλ Φώτο: AP

Οι Ιρανοί ήθελαν επίσης να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία απέναντι στα μέλη του «άξονα αντίστασης» και να αντιστρέψουν κάθε αντίληψη ότι το Ιράν ή οι περιφερειακοί σύμμαχοί του ήταν αδύναμοι. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Τεχεράνης, έκριναν πως είχαν υπολογίσει λάθος μη απαντώντας στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο, και στην πιο πρόσφατη δολοφονία του ανώτατου Ιρανού διοικητή, στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν.

Η αυτοσυγκράτηση, πίστευαν, είχε παρεξηγηθεί ως αδυναμία. Ο ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι οι δυτικές χώρες εξαπάτησαν το Ιράν όταν του ζήτησαν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να επιτρέψει τη διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Ο Χαμενεΐ θα ηγηθεί της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα και θα εκφωνήσει ένα κήρυγμα που αναμένεται να δώσει τον τόνο για το τι θα ακολουθήσει.

Ενώ το Ισραήλ πρόκειται να απαντήσει από μόνο του, θέλει να συντονίσει τα σχέδιά του με τις ΗΠΑ λόγω των στρατηγικών επιπτώσεων της κατάστασης. Μια άλλη ιρανική επίθεση ως απάντηση σε ισραηλινά αντίποινα θα απαιτούσε αμυντική συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, περισσότερα πυρομαχικά για την ισραηλινή αεροπορία και ενδεχομένως άλλα είδη αμερικανικής επιχειρησιακής υποστήριξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε κατάσταση συναγερμού η Αθήνα: Συνεδριάζει στις 16:30 το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Aγροτικό ρεύμα: 10ετής ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με μηδενικό επιτόκιο

Βαθύ κόκκινο στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα σε Μ. Ανατολή και ΕΤΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider