Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει την Φλόριντα: «Η χειρότερη καταιγίδα εδώ και έναν αιώνα» - LIVE η πορεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει την Φλόριντα: «Η χειρότερη καταιγίδα εδώ και έναν αιώνα» - LIVE η πορεία
Η μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της Φλόριντα - Oμογενείς τονίζουν πως η αστυνομία προειδοποιεί ότι «όποιος μείνει, θα πνιγεί».

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στη Φλόριντα εξαιτίας της επικείμενης επέλασης του ισχυρότατου τυφώνα «Μίλτον». Οι αρχές έχουν ζητήσει να απομακρυνθούν 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι, γεγονός που την καθιστά ως τη μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της Πολιτείας. Με ταχύτητα ανέμων που αγγίζει τα 270 χλμ την ώρα, ίσως είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που περνούν από τον κόλπο της Τάμπα, εδώ και 100 χρόνια.

Καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στους αυτοκινητόδρομους έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές, ενώ έχουν τελειώσει τα καύσιμα σε κάποια πρατήρια. Ο κυκλώνας, κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον, συνοδεύεται από σφοδρούς ανέμους αναμένεται να πλήξει την Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3 εκατ. άνθρωποι.

Ωστόσο, ορισμένοι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο Μίλτον μπορεί να αλλάξει. Εξάλλου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, είναι πιθανό να υπάρξουν «διακυμάνσεις στην ένταση» του Μίλτον προτού αυτός φτάσει στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Ο κυκλώνας κινείται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά στον κόλπο του Μεξικού. Χθες, Τρίτη, πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού χωρίς να προκαλέσει θύματα, μόνο κάποιες υλικές ζημιές. «Ολόκληρη η χερσόνησος της Φλόριντα έχει τεθεί σε κατάσταση είτε εγρήγορσης είτε συναγερμού» δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο Μίλτον ενδέχεται να είναι «η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο σύσκεψης στον Λευκό Οίκο για τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Πρέπει να απομακρυνθείτε τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», τόνισε απευθυνόμενους στους κατοίκους της τρίτης πιο πολυπληθούς αμερικανικής πολιτείας.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις σε συνέντευξή της στο ABC ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο Μίλτον «να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους τοπικούς αξιωματούχους». Ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει τον κυκλώνα είναι και το ότι ο Μπάιντεν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του σε Γερμανία και Ανγκόλα.

Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει πιο πιθανή τη γρήγορη αύξηση της έντασης των καταιγίδων και ενισχύει τον κίνδυνο πιο ισχυρών κυκλώνων καθώς προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας του νερού των θαλασσών και των ωκεανών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η θερμοκρασία στον βόρειο Ατλαντικό αυξάνεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, αναφέρει το αμερικανικό παρατηρητήριο μετεωρολογίας NOAA.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Μάικλ Λόουρι, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, οι πλημμύρες που θα προκαλέσει ο Μίλτον στις παράκτιες περιοχές ενδέχεται να είναι διπλάσιες από αυτές που παρατηρήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες από τον κυκλώνα Ελίν, που ταυτόχρονα κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους.

Η πορεία που ακολουθεί ο κυκλώνας Μίλτον

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε πού βρίσκεται αυτή την ώρα ο κυκλώνας Μίλτον και την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει μέσα στην ημέρα.

Επιπλέον, στο παρακάτω βίντεο καταγράφεται η έως τώρα ηλεκτρική δραστηριότητα.

Το Google Earth καταγράφει επίσης τον κυκλώνα που βρίσκεται πολύ κοντά στις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Μπορείτε να δείτε εδώ την εφαρμογή.

Oμογενείς από τη Φλόριντα: «Η αστυνομία προειδοποιεί ότι όποιος μείνει θα πνιγεί»

Ομογενής που ήδη εγκατέλειψε την Φλόριντα και ένας που περιμένει εντολή εκκένωσης μιλούν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ενώ ο κυκλώνας Μίλτον πλησιάζει τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Μιλώντας στην ΕΡΤ, μάλιστα, σημείωσαν πως μία τέτοια κατάσταση «συμβαίνει πρώτη φορά».

Ειδικότερα, ο πρώην σερίφης στη Φλόριντα, Γιώργος Στεφανάκης, σφράγισε το σπίτι του στο ελληνικό χωριό στο Πορτ Σπρινγκς, απέναντι από την Τάμπα και μεταφέρθηκε 3 ώρες μακριά, στο Ορλάντο. Ωστόσο, ο γιος του παραμένει στη Φλόριντα, που δοκιμάστηκε πριν από δύο εβδομάδες και από τον τυφώνα Ελίν.

«Στρώματα, καρέκλες, όλα είναι απ' έξω. Η πλημμύρα που είχαμε ήταν πολύ σοβαρή και τώρα περιμένουμε και ποιο σοβαρό θέμα. O γιος μου θα φύγει το πρωί και ακόμη δεν έχει αρχίσει τίποτα, μόνο λίγος αέρας», είπε ο ομογενής. Μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στη Φλόριντα ο ομογενής Ηλίας Μώρος είπε ότι ήδη έχουν εκκενωθεί τα παράλια με την αστυνομία να προειδοποιεί «από πόρτα σε πόρτα ότι όποιος μείνει να πνιγεί σίγουρα», ενώ συνδράμουν στην απομάκρυνση 5.000 στρατιώτες.

«Εδώ θα έρθει κατά τις πρώτες ώρες της Πέμπτης. Εμείς είμαστε κάπου 15 – 20 λεπτά από εκεί που οδηγήθηκαν όλοι οι Έλληνες και όλοι όσοι κατοικούν κοντά στο νερό. Περιμένουν να ανέβει η στάθμη κατά 15 με 20 πόδια, μεγάλες πλημμύρες αναμένονται στις ζώνες εκκένωσης από τις οποίες έχουν απομακρυνθεί 150.000 άτομα. Έχουν πάει κάπου 5 – 6 ώρες μακριά από εδώ», είπε ο κ. Μώρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο διάσπασης της Google για να βάλουν «φρένο» στην κυριαρχία της

Αέριο: «Ψήφος εμπιστοσύνης» ΕΕ – ΗΠΑ στον Κάθετο Διάδρομο – Αμερικανική στήριξη στα Δυτικά Βαλκάνια

Cenergy: Η επένδυση στις ΗΠΑ «αντίγραφο» του εργοστασίου στη Θήβα – Στα 20 δισ. δολάρια η αμερικανική αγορά καλωδίων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider