Ο Κώστας Τσιάρας εγκαινίασε την Food Expo 2025

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Κώστας Τσιάρας εγκαινίασε την Food Expo 2025
Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία «να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορεί κανείς να συναντήσει ειδικά εδώ στην Ελλάδα, τονίζει ο ΥΠΑΑΤ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Food Expo 2025, της κορυφαίας έκθεσης τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο υπουργός αναφέρθηκε στη δυναμική της έκθεσης, τονίζοντας τη σημασία της για την ελληνική παραγωγή. Μάλιστα, σημείωσε ότι, μέσα από τη Food Expo, προβάλλονται στη διεθνή αγορά τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα και υπογράμμισε ότι η έκθεση δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία «να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορεί κανείς να συναντήσει ειδικά εδώ στην Ελλάδα».

Στήριξη του αγροτικού τομέα και εξαγωγές

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι, τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να δημιουργήσουμε συνθήκες ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα σε μια πραγματικά κρίσιμη εποχή, που η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και πολλές ανησυχίες».

Τόνισε δε τη σημασία της στήριξης των παραγωγών, μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Όπως είπε, «η ελληνική πολιτεία έρχεται να στηρίξει τον ελληνικό παραγωγικό κόσμο με μέτρα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά κυρίως με χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζουν τη μεταποίηση, στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα μεταποίησης και ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Μιλώντας για τις εξαγωγές, παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν τη δυναμική, η οποία έχει διαμορφωθεί: «Το 2019, οι εξαγωγές των λαχανικών και των οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα ανέρχονταν περίπου στα 2,2 δισ. ευρώ και, τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ».

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας

Αναφερόμενος στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, σχολίασε ότι, μπροστά μας υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση, «είναι η πρόκληση να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο όλον αυτόν τον κόσμο, που σήμερα βρίσκεται εδώ και εκθέτει τα προϊόντα του».

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής ως ελληνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος, λέγοντας τα εξής: «Η μεσογειακή διατροφή ξέρουμε πολύ καλά ότι βρίσκεται στην κορυφή, ουσιαστικά ως αναγνωρισμένη αξία από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Μπορούμε, έτσι, να δημιουργήσουμε τον πραγματικό λόγο της υπεραξίας ή της προστιθέμενης αξίας της δικής μας παραγωγής και των δικών μας προϊόντων» και προσέθεσε: «Μια έκθεση σαν αυτή μπορεί να έχει πολλά χρόνια διοργάνωσης μπροστά της, να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες για το σύνολο των εκθετών, αλλά πολύ περισσότερο για την ίδια την ελληνική οικονομία».

Τέλος, ειδική μνεία έκανε στην Ημέρα της Γυναίκας, επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Οφείλουμε να αποδίδουμε σεβασμό στη γυναίκα μέσα από αυτόν τον πολυδιάστατο, τον απίστευτα και αδιανόητα σημαντικό ρόλο της στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά και στην ίδια την κοινωνική πραγματικότητα».

Επίσκεψη στα περίπτερα της έκθεσης

Πριν από τα εγκαίνια, ο κ. Τσιάρας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Έκθεσης, Αθανάσιο Παναγούλια και τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παραγωγούς, μεταποιητές και επιχειρηματίες του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε για τις νέες καινοτομίες και τις σύγχρονες τάσεις στην αγροδιατροφή, συζήτησε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει την εξωστρέφεια του κλάδου.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε: «Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος. Πρόκειται για μια πραγματικά δυναμική έκθεση, μια έκθεση η οποία αναδεικνύει κυρίως την παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορεί να προκύψουν από αυτή.

Βεβαίως, είναι και μια έκθεση, η οποία σαφέστατα συμβάλλει σε αυτό που όλοι ευχόμαστε και θέλουμε για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για την αγροτική οικονομία γενικότερα: την αύξηση των εξαγωγών.

Είναι, επίσης, γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη έκθεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 1.300 εκθέτες από περισσότερες από 30 χώρες αποδεικνύει το πραγματικά μεγάλο μέγεθός της, καθώς επίσης την επίδραση και τη σημασία της.

Θα συμβάλει δε στην προσπάθεια που κάνουμε κυρίως, για να δημιουργήσουμε όρους ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τα οποία κατά βάση εδράζονται στο γεγονός ότι τα ελληνικά τρόφιμα είναι ασφαλή, παράγονται μέσα από κανόνες και διαδικασίες, που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει.

Κυρίως, όμως, τα προϊόντα αυτά είναι απολύτως συνδεδεμένα τόσο με τη μεσογειακή διατροφή όσο βεβαίως και με την ίδια την ελληνική παράδοση και αυτό νομίζω από μόνο του είναι ένα στοιχείο που μας βοηθάει και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων, μιας και πιστεύω ότι είναι ένας από τους τομείς που μπορούν να φέρουν άμεσα την προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή και συνολικά στον ελληνικό πρωτογενή τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider