Οι τελωνειακοί δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι υπονομεύουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών, βλάπτουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική τάξη, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο Σι έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.
Ο Σι σημείωσε παρουσία του Αλίεφ ότι οι τελωνειακοί δασμοί «βλάπτουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομική τάξη», σύμφωνα με τηλεγράφημα του κινεζικού επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.
Κατά τη συνάντησή τους, ο Σι σημείωσε επίσης ότι η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν για τη διασφάλιση του διεθνούς συστήματος και την υλοποίηση με την αζέρικη πλευρά μιας «σε βάθος» συνεργασίας για την επιβολή του νόμου και για την ασφάλεια.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με την αζέρικη πλευρά για τη διασφάλιση του διεθνούς συστήματος με τον ΟΗΕ στον πυρήνα του (…) και τη διαφύλαξη της διεθνούς δικαιοσύνης», μετέδωσε το Xinhua.
Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν «την εγκαθίδρυση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν». Κατά τη συνάντησή τους υπεγράφησαν 20 έγγραφα συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος της Κίνας σε τομείς όπως η νομική και η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή οικονομία, τα πνευματικά δικαιώματα και η αεροδιαστημική.
Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνορεύει με το Ιράν, τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Αρμενία, ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υποστήριξαν την πρωτοβουλία αυτή της Κίνας, η οποία εγκαινιάστηκε το 2013 από τον Σι ως ένας τρόπος για να επεκτείνει την γεωπολιτική και οικονομική επιρροή της Κίνας μέσω μιας παγκόσμιας ώθησης της ανάπτυξης υποδομών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ