Η Red Electrica, η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου της Ισπανίας, ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική εκτίμηση για τα αίτια του χθεσινού μπλακ άουτ που έπληξε κυρίως την Ισπανία και την Πορτογαλία αποκλείει την κυβερνοεπίθεση και διαβεβαιώνει ότι δεν ανιχνεύθηκε «καμία διείσδυση» στα συστήματα ελέγχου.
Ωστόσο, στο επίκεντρο της συζήτησης μπήκαν και τα φωτοβολταϊκά, ένα σενάριο που θεωρεί «πιθανό» η REE.
«Με βάση τις αναλύσεις που μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε μέχρι στιγμής, έχουμε αποκλείσει κάποιο επεισόδιο κυβερνοασφάλειας στις εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού δικτύου», διαβεβαίωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής Επιχειρήσεων Συστήματος της REE, ο Εδουάρδο Πριέτο, και πρόσθεσε ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι πλέον σταθερό και λειτουργεί κανονικά.
📺TV en DIRECTO | Eduardo Prieto, director de servicio de Red Eléctrica: "Las conclusiones definitivas estarán lo antes posible porque es el interés de todos. No conocemos el alcance de la información que vamos a recibir" https://t.co/aTATCOQLPZ pic.twitter.com/hIbxGeqAPZ
— EL PAÍS (@el_pais) April 29, 2025
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Red Eléctrica απέκλεισε την κυβερνοεπίθεση, το ανθρώπινο λάθος, ή κάποιο ασυνήθιστο μετεωρολογικό ή ατμοσφαιρικό φαινόμενο για το μπλακ άουτ.
Ο Πριέτο επεσήμανε δύο περιστατικά «αποσύνδεσης», τα οποία πιθανότατα αφορούν την παραγωγή με ηλιακή ενέργεια.
Όπως διευκρίνισε, εξακολουθούν να διερευνούν τι προκάλεσε αυτή την απώλεια παραγωγής ενέργειας, αλλά επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ισπανίας, όπου υπάρχει σημαντική παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Η Εξτρεμαδούρα είναι μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής φωτοβολταϊκών στην Ισπανία.
Αποκλείει το σενάριο των ΑΠΕ ο Σάντσεθ
Από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ απέκλεισε την Τρίτη την πιθανότητα το μπλακ άουτ να προέκυψε από ανανεώσιμες πηγές. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει τα γεγονότα, θα καταστήσει υπεύθυνους τους ιδιωτικούς φορείς και θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ μια διακοπή ρεύματος όπως αυτή της Δευτέρας.
«Αυτό που συνέβη χθες δεν μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ», τόνισε.
📺TV en DIRECTO | Pedro Sánchez: "El Gobierno tiene dos prioridades claras: consolidar el reestablecimiento de nuestro sistema eléctrico al 100% y descubrir qué ha pasado para tomar medidas para que no vuelva a pasar"https://t.co/aTATCOQLPZ pic.twitter.com/vdD6ITPHNw
— EL PAÍS (@el_pais) April 29, 2025
Επίσης, αντέκρουσε το επιχείρημα που διατυπώθηκε ότι το μπλακάουτ συνδέεται με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας στην Ισπανία, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που προήλθαν κυρίως από το ακροδεξιό κόμμα Vox.
Με το χθεσινό μπλακάουτ οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής «αποσυνδέθηκαν» από το ισπανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως «η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν ήταν πλέον ισχυρή», τόνισε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
«Όσοι συνδέουν αυτό το περιστατικό με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας είτε ψεύδονται εν γνώσει τους, είτε δείχνουν την άγνοια τους», επέμεινε
Παρόλο που η προκαταρκτική αξιολόγηση από την REE απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι Αρχές κυβερνοασφάλειας της χώρας διεξάγουν ξεχωριστή έρευνα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
- Δείτε επίσης: Κομισιόν: Αποκλείεται η κυβερνοεπίθεση για το μπλακάουτ στην Ισπανία - Περιμένουμε την πλήρη αξιολόγηση
Το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκινά έρευνα
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει δική του έρευνα για το μπλακάουτ για να διαπιστωθεί αν μια κυβερνοεπίθεση εναντίον ισπανικών κρίσιμων υποδομών μπορεί να προκάλεσε τη μαζική διακοπή ηλεκτροδρότησης.
Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, ο δικαστής Χόρχε Καλάμα θα διερευνήσει την υπόθεση ως έγκλημα τρομοκρατίας, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.
Η προκαταρκτική εκτίμηση για το μπλακαουτ
Το ηλεκτρικό σύστημα επλήγη από δραματική πτώση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην νοτιοδυτική Ισπανία, που προκάλεσε αστάθεια στο σύστημα η οποία οδήγησε στην αποσύνδεσή του από το γαλλικό δίκτυο, δήλωσε ο Εδουάρδο Πριέτο προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανόν ότι η παραγωγή που επλήγη να ήταν ηλιακή, αλλά είναι νωρίς για να επιβεβαιωθεί αυτό.
Μία από τις εξηγήσεις βασίζεται στην μεγάλη έκταση της βλάβης που ξεκίνησε, σύμφωνα με την REE από μία «ισχυρή ταλάντωση των ροών ισχύος στο ηλεκτρικό δίκτυο, που συνοδεύτηκε από πολύ σημαντική απώλεια παραγωγής, ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται «τελείως εξαιρετικού χαρακτήρα».
- Διαβάστε επίσης: Μπλακάουτ στη Μαδρίτη: Η πόλη επέστρεψε στον αναλογικό κόσμο
«Η απώλεια αυτή παραγωγής ξεπέρασε την διακύμανση αναφοράς για την οποία έχουν σχεδιαστεί αυτά τα συστήματα και προκάλεσε αποσύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος της Ιβηρικής από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση με την κατάρρευση του ισπανικού δικτύου μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα και, στην συνέχεια, του πορτογαλικού δικτύου», σύμφωνα με την REE.
Οι ηλεκτρικοί σταθμοί, κυρίως οι πυρηνικοί, διέκοψαν την λειτουργία τους: χρειάσθηκε προοδευτική επαναλειτουργία των γραμμών μετάδοσης και συγχρονισμός των μονάδων παραγωγής, πράγμα «χρονοβόρο και τεχνικά δύσκολο», εξηγεί ο Pratheeksha Ramdas, αναλυτής της Rystad Energy.
Άλλη εξήγηση για την βραδύτητα της αποκατάστασης είναι η φύση του δικτύου της Ιβηρικής Χερσονήσου, δηλαδή χαμηλής συνδεσιμότητας με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση: για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης η Ισπανία χρειάστηκε μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Γαλλία και σε μικρή κλίμακα από το Μαρόκο.
Τέλος, η περιορισμένη ικανότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας, σήμερα στο 1,8 Gigawatt/heure περίπου, «περιορίζει την ικανότητά της να αμβλύνει τις διακυμάνσεις και επιβραδύνει την απαιτούμενη ταχεία αποκατάσταση έπειτα από εκτεταμένες βλάβες», σύμφωνα με τον Pratheeksha Ramdas.
Η REE δεσμεύτηκε την Τρίτη να ενισχύσει τις ενεργειακές συνδέσεις της χώρας με τη Γαλλία, μεταξύ άλλων μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου, μετά από το πρωτοφανές μπλακάουτ. Όπως τόνισε ο Πριέτο, περισσότερες διασυνδέσεις θα κάνουν το ηλεκτρικό σύστημα πιο σταθερό και αξιόπιστο.
Παρόλο που η Ισπανία και η Γαλλία προχωρούν επιτέλους με μια νέα σύνδεση στη χώρα των Βάσκων, η ένωση ρυθμιστικών αρχών ενέργειας της ΕΕ προειδοποίησε πέρυσι ότι δεν έχει απελευθερωθεί αρκετή χωρητικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις νομικές απαιτήσεις.
Παραμένει ασαφές εάν περισσότερες διασυνδέσεις με την Ευρώπη θα είχαν βελτιώσει τη διακοπή ρεύματος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ