Ποιος φταίει; Αυτό αναρωτιούνται τις τελευταίες ημέρες όσοι παρακολουθούν τα όσα (πρωτοφανή) συμβαίνουν σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, την Softex, η οποία αποφάσισε να βάλει ξαφνικά λουκέτο.
Φταίει η κυβέρνηση, φταίνε οι ασφαλιστικές που δεν την αποζημίωσαν μετά την φωτιά στο εργοστάσιο της, ή μήπως οι διοικούντες που βρέθηκαν σε δεινή οικονομική θέση, έχοντας προηγουμένως εξαντλήσει κάθε εναλλακτική λύση;
Ας εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες ξεχωριστά:
Η κυβέρνηση κατήγγειλε τις απειλές της διοίκησης της Softex. Πραγματοποίησε μάλιστα και συνάντηση μαζί τους, με το υπουργείο Εργασίας να δεσμεύεται ότι δεν θα κάνει αποδεκτή καμία απόλυση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο πολιτικό και νομικό μέσο για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.
Ξέχασαν όμως να μας πουν ότι οι δεσμεύσεις είναι χωρίς αντίκρισμα αφού πρόκειται για ανώνυμη εταιρία.
Όπως επίσης δεν μας είπαν ότι η Softex δεν έχει δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2014 και του 2013 ούτε στο ΓΕΜΗ ούτε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και παρ' όλα αυτά κανένας εκ των αρμόδιων υπουργείων δεν έχει μπει στον κόπο να ενοχλήσει την επιχείρηση και να εφαρμόσει το νόμο.
Όσον αφορά τις ευθύνες των ασφαλιστικών, μετά το σάλο που προκλήθηκε αναγκάστηκαν να βγάλουν ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωσαν ότι όχι μόνο έδωσαν την αποζημίωση που προβλεπόταν (ακούγεται για 9 εκατ. ευρώ) αλλά και πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Και η τρίτη περίπτωση… οι διοικούντες της Softex η οποίοι εμμένουν στην άποψη τους ότι άργησαν να πάρουν την αποζημίωση, η παραγωγή καθυστέρησε και οι ζημιές συσσωρεύτηκαν. Οπότε η μόνη εναλλακτική ήταν το λουκέτο.
Ποια είναι όμως η μητρική της Softex; Είναι η Bolton, ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς Ομίλους, γνωστή όχι μόνο από τα επώνυμα προϊόντα που διακινεί στην ελληνική αγορά, αλλά και από τα Luxleaks, τις περιβόητες συμφωνιών φοροαποφυγής, τις οποίες έχουν επεξεργαστεί μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, όπως PWC, KPMG και Deloitte.
Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, η Greek Paper Manufacturing Sarl - η οποία χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας- με έδρα το Λουξεμβούργο χρησιμοποιήθηκε ως «κανάλι» από τη μητρική εταιρεία Bolton Group για να μεταβιβαστούν 33 εκατ. ευρώ σε άλλες εταιρείες του ομίλου. Η μεταφορά των κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αγοραπωλησίες μετοχών με ενδιάμεσες εταιρείες του ομίλου Bolton. Τα χρήματα πέρασαν στην Greek Paper Manufacturing με αύξηση κεφαλαίου από τη μητρική στην Ολλανδία και εν συνεχεία αγοράστηκαν μετοχές άλλης θυγατρικής στο Λουξεμβούργο.
Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι οι ζημίες που κομίζει ο Όμιλος από την Ελλάδα, αποτελούν σταθερή «αξία» γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της επένδυσης στην ελληνική αγορά κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Όλα αυτά τα «ωραία» συμβαίνουν στο χώρο των επιχειρήσεων, όπου η απουσία ελέγχου, οι μεγαλοστομίες και η μετάθεση ευθυνών, αποτελούν τις πλέον γνωστές πρακτικές, μέχρι οι υποθέσεις να ξεχαστούν!
Και μετά αναρωτιόμαστε τι στραβά πάει σε αυτή την χώρα….