Αυτό που οι περισσότεροι έχουμε αντιληφθεί από την μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ότι βασικό μέλημα της είναι η διάσωση του δημοσίου τομέα, είτε αφορά μισθούς και συντάξεις, είτε κρατικές επιχειρήσεις.
Πρόσφατο παράδειγμα, η περίπτωση της κρατικής ΕΛΒΟ, όπου σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, εκπονείται νέο σχέδιο προκειμένου η βιομηχανία να μπει εκ νέου σε τροχιά επανεκκίνησης.
Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κανείς δεν είναι κατά της διάσωσης επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν, ακόμη και ένα εργαζόμενο.
Όμως όταν το ενδιαφέρον της κυβερνητικής πολιτικής εστιάζεται μόνο στις κρατικές επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για τα όσα γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, τότε η εικόνα καθίσταται προβληματική.
Κανείς εκ των κυβερνώντων δεν βγήκε να μιλήσει (για να κάνει… ούτε λόγος) για τα χιλιάδες λουκέτα που μπαίνουν στην αγορά, για τα δεκάδες εργοστάσια που μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία. Λες και αυτά δεν ανήκουν στον παραγωγικό ιστό της χώρας, λες και δεν απασχολούν εργαζόμενους, λες και δεν αποδίδουν.
Αντίθετα, εξετάζουν να επιβάλλουν φορολογία 50%, να αυξήσουν τις εργοδοτικές εισφορές και άλλους είδους ευφάνταστες λύσεις.
Τι δεν καταλαβαίνουν; Ότι δεν θα βγεις ποτέ από την ύφεση, αν δεν έχεις ανάπτυξη; Και πώς θα έχεις ανάπτυξη, αν δεν έχεις επενδύσεις;
Και πώς θα έχει επενδύσεις και μείωση της ανεργίας, αν η φορολογική σου πολιτική αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για δεκάδες επιχειρηματίες, οι οποίοι προτιμούν γειτονικές χώρες, περισσότερο φιλικές και με σταθερό φορολογικό περιβάλλον;
Πάντα δεν λέγαμε ότι ένα από τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, είναι και ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας;
Τι άλλαξε; Γιατί συντηρείται η ίδια λανθασμένη πολιτική των τελευταίων χρόνων;
Χαρακτηριστική, όσο και αιχμηρή, ήταν η πρόσφατη δήλωση του αντιπρόεδρου της Τράπεζας Πειραιώς Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος είπε ότι οι κυβερνώντες, ασχολούνται περισσότερο με το χρέος και λιγότερο με την ανεργία, διότι αυτή αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος στην Ελλάδα είναι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας και δεν ασχολείται κανείς. «Ασχολούνται με το Δημόσιο και ξανά με το Δημόσιο», τόνισε και σημείωσε ότι στο προεκλογικό debate η λέξη ανεργία αναφέρθηκε μόνο μια φορά κι αυτή ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου….