Βήμα-ορόσημο για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βήμα-ορόσημο για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία

Προς την κατεύθυνση της στενότερης αμυντικής συνεργασίας, σχέδιο που επαναφέραν στο ευρωπαϊκό προσκήνιο Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, προσχώρησαν είκοσι τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Υπογράφοντας τη συμφωνία ορόσημο, η οποία προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας στο αμυντικό πεδίο, οι υπουργοί Εξωτερικών των εικοσιτριών χωρών «άνοιξαν» ένα νέο κεφάλαιο στην προσπάθεια εμβάθυνσης των στρατιωτικών δεσμών στην Ευρώπη, προοπτική η οποία είχε «παγώσει» για δεκαετίες εξαιτίας της ισχυρής αντίθεσης της Βρετανίας.

«Πριν από ένα χρόνο η συμφωνία αυτή φαινόταν ότι ήταν αδύνατη» είπε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, μόλις οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη συμφωνία, η οποία προβλέπει τη δημιουργία της επονομαζόμενης PESCO.

Η μόνιμη δομημένη συνεργασία για την αμυντική συμφωνία (PESCO), επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνα μεταξύ των μελών της ΕΕ και να βελτιώσει το συντονισμό στην ανάπτυξη νέου στρατιωτικού εξοπλισμού. Εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του Παρισιού και του Βερολίνου για την επανεκκίνηση της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, χωρίς όμως να υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο υψηλός αριθμός των χωρών, που υπέγραψαν την συμφωνία, πάντως, δείχνει ότι επικτράτησαν οι θέσεις του Βερολίνου.

Ο Μακρόν ήθελε να δει μια μικρή ομάδα εθνών, που να δεσμεύονται σε φιλόδοξα σχέδια, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών παρεμβάσεων εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, όπως στη Λιβύη ή στο Μάλι, ενώ η Μέρκελ πίεσε για όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη-μέλη και μια συμφωνία, η οποία θα προωθεί πιο μετριοπαθή σχέδια αμυντικής συνεργασίας.

Η PESCO εκτιμάται ότι θα συμπληρώσει το ΝΑΤΟ, το οποίο θα διατηρήσει τον πρωταρχικό του ρόλο στην υπεράσπιση της Ευρώπης. Οι νέες προσπάθειες οδήγησαν τον περασμένο Ιούνιο στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας ύψους 5,5 δισ. ευρώ, όταν η Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει τις προσπάθειες των χωρών-μελών για περαιτέρω ενίσχυση στον τομέα της άμυνας «ποιοτικό βήμα».

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, θα επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους. Βάσει της συμφωνίας, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πλήρως ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης έως το 2025, οι υπουργοί των 23 χωρών δεσμεύονται να παράσχουν "ουσιαστική υποστήριξη" σε τομείς όπως προσωπικό, εξοπλισμό, κατάρτιση και υποδομή "για τις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, αλλά και να «αυξάνουν τακτικά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς».

Η PESCO θα επικεντρωθεί αρχικά σε έργα για την ανάπτυξη νέου στρατιωτικού εξοπλισμού με στόχο την εναρμόνιση των ευρωπαϊκών συστημάτων όπλων και την εξάλειψη των κενών στις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider