Σκοπιανό: Αγκάθι η συναίνεση, αναζητείται η πλειοψηφία

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκοπιανό: Αγκάθι η συναίνεση, αναζητείται η πλειοψηφία

Ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς παρήλθε, αλλά ακόμα η εθνική συναίνεση για το ζήτημα του Σκοπιανού αναζητείται. Άλλωστε, εξ αρχής ο πρωθυπουργός είχε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις: οι ΑΝΕΛ επιμένουν με ένταση στη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος, η ΝΔ έκλεισε ήδη πριν από τη συνάντηση κάθε χαραμάδα συνεννόησης, ενώ και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης μεταδίδεται ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, βέβαια, κανείς από το Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμενε βήματα προσέγγισης των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, ειδικά μετά την ευκρινή τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι η ΝΔ ακολουθεί μια προσέγγιση που δεν είναι εθνικά επωφελής, ενώ εκτιμούν ότι σύντομα το αφήγημά της θα βρεθεί στον αέρα, ειδικά εφόσον προκύψει λύση στο ονοματολογικό. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός επετέθη με σαφήνεια στον πρόεδρο της ΝΔ στη δήλωσή του το Σάββατο το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση του κύκλο των επαφών του. «Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του», είπε για τον αρχηγό της ΝΔ ο κ. Τσίπρας.

Πέραν της επίθεσης στη ΝΔ, όμως, από τις επαφές που είχε ο κ. Τσίπρας δεν προέκυψε σαφής βούληση κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης να στηρίξουν τον πρωθυπουργό, ενώ και πηγές από αυτά τα κόμματα μετέφεραν στο Insider.gr πως ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στις συναντήσεις αισιόδοξος και πρόθυμος να φτάσει τη διαδικασία ως το τέλος και να υπερβεί το εμπόδιο της μη λύσης και το συνακόλουθο δίλημμα για το τι θα γίνει, σε περίπτωση που τεθεί το ζήτημα να μπει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με ειδική ονομασία. Από την άλλη, βέβαια, πηγές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξηγούσαν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένος και μακριά από υπεραισιοδοξία, κάτι που αποτυπώθηκε και στη δήλωση που έκανε το βράδυ από το Μαξίμου.

Ρεαλιστικά, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου πορεύεται κατά μόνας στη διαπραγματευτική διαδικασία, καθώς δεν διαφαίνεται από κάπου πως θα υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ετσι, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς, αύριο Τρίτη, στην Αθήνα, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ να έχουν επωμιστεί κατά βάση τις διαπραγματετύσεις, μετά τον υποσκελισμό των εθνικών διαπραγματευτών, κατόπιν πρωτοβουλίας της πΓΔΜ.

Για την κυβέρνηση, αναντίρρητα, ένα κρίσιμο crash test θα είναι όταν θα φέρει στη Βουλή την κύρωση της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της πΓΔΜ με την Ε.Ε., καθώς εκεί εν πολλοίς θα διαφανούν και οι δυναμικές εντός του Κοινοβουλίου. Ρεαλιστικά και εφόσον οι ΑΝΕΛ, των οποίων η Κ.Ο. και η Εκτελεστική Γραμματεία συνεδριάζουν σήμερα, επιμείνουν στη μη χρήση του όρου «Μακεδονία», το Μαξίμου κοιτά προς το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι), προσβλέπει στο ΚΚΕ και βολιδοκοσπεί και ανεξάρτητους βουλευτές. Βέβαια, το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι: η μεν κ. Γεννηματά διαμηνυει στον κ. Τσίπρα δεν δίνει λευκή επιταγή, το ΚΚΕ προτάσσει με ένταση τα ζητήματα αλυτρωτισμού και εκτιμά πως δεν θα λυθεί το ζήτημα, ενώ πιο δεκτικό εμφανίζεται το Ποτάμι. Στον αντίποδα κινούνται ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων, με εξαίρεση τον βουλευτή της ΕΚ. Γιώργο Κατσιαντώνη, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

Μάλιστα, δοθείσης και της άρνησης των ΑΝΕΛ, η συζήτηση στο πολιτικό παρασκήνιο εντείνεται για το αν θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις από το Σκοπιανό. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΕΚ. Βασίλης Λεβέντης αποκάλυψη έξω από το Μαξίμου πως ο πρωθυπουργός του είπε ότι σχεδιάζει εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, εκτός αν δρομολογηθούν νωρίτερα λόγω Σκοπιανού, κάτι που το Μαξίμου διέψευσε το πρωί της Κυριακής με ένταση πως ειπώθηκε. Από την άλλη, βέβαια, πολλοί εκτιμούν ότι το Σκοπιανό θα είναι και η αφορμή για τη χάραξη διακριτής πορείας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τις τελευταίες μέρες εξελίσσονται κανονικές «εχθροπραξίες» μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων, κάτι που τόσο το Μαξίμου όσο και η ηγεσία των ΑΝΕΛ προσπαθούν να αμβλύνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider