Η πρώτη αλυσίδα σουπερμάρκετ για χορτοφάγους είναι γεγονός και ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της στο Portland, τη μεγαλύτερη πόλη του Oregon. Και το όνομα αυτού «Veganz».
Μέχρι πρότινος, σε κάθε αλυσίδα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα που απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους έχουν επιλέξει τη χορτοφαγική διατροφή βρίσκονταν σε ένα μικρό τμήμα του καταστήματος.
Όχι πια. Πλέον ένα ολόκληρο σουπερμάρκετ βρίσκεται στη διάθεση των χορτοφάγων, έτοιμο να συγκινήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή! Το σουπερμάρκετ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους, ενώ ο όμιλος στον οποίο ανήκει το Veganz σχεδιάζει να ανοίξει ακόμη δύο καταστήματα: Ένα με είδη ρουχισμού και υποδημάτων και ένα εστιατόριο. Και όλα με έδρα στο Portland.
Η μητρική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά τα φιλόδοξα σχέδια ιδρύθηκε από τον πρώην διευθυντή της Mercedes-Benz, Jan Bredack, τον Φεβρουάριο του 2011 στο Βερολίνο.
Χορτοφάγος και ο ίδιος, ο Bredack αναζητούσε – και έβρισκε «φρέσκες και δροσερές απολαύσεις» σε κάθε του ταξίδι σε ΗΠΑ και Ρωσία. Σύμφωνα με τον γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, The Local, τα όσα ο Bredack έβλεπε και δοκίμαζε ήταν αρκετά για να τον εμπνεύσουν να οραματιστεί ένα πλήρες, αυτόνομο και καθ’ όλα λειτουργικό σουπερμάρκετ αποκλειστικά για χορτοφάγους.
Από τότε που ο ίδιος αποφάσισε να γίνει «οπαδός» της χορτοφαγίας το 2011, έβρισκε εξαιρετικά δύσκολο να κάνει τα ψώνια του στα κανονικά σουπερμάρκετ. Ο λόγος; Κάθε ένα από αυτά είχε τουλάχιστον 1.500 διαφορετικά είδη κρεατικών και προϊόντων κρέατος.
Η σκέψη να προσφέρει στους χορτοφάγους την επιλογή να κάνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα τα ψώνια τους ήταν εκείνη που τον οδήγησε στην ιδέα δημιουργίας ενός διαφορετικού τύπου σουπερμάρκετ.
«Θα είναι εξαιρετικά εύκολο και κανείς δεν θα αποσπάται από τίποτα», δηλώνει στο The Local o εμπνευστής της ιδέας. Όπως εξηγεί, στο σουπερμάρκετ θα υπάρχουν και μη χορτοφαγικά είδη διατροφής, ωστόσο προσδοκά ποσοστό άνω του 80% των καταναλωτών να είναι αποκλειστικά χορτοφάγοι.
Το πρώτο σουπερμάρκετ Veganz θα προσφέρει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά είδη (χορτοφαγικής) διατροφής, προερχόμενα από 30 διαφορετικές χώρες παγκοσμίως.