Η Πληροφορία και ο Έλεγχος των Επιχειρήσεων

Ιάκωβος Γκούμας
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Πληροφορία και ο Έλεγχος των Επιχειρήσεων

Το θέμα του τρόπου Ελέγχου των Επιχειρήσεων, απασχολεί πολλά κράτη εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι θέμα μόνο πρόθεσης, αλλά είναι κατά βάση θέμα σχεδιασμού, ανθρώπινου δυναμικού, οικονομικών πόρων, στόχευσης, ανάλυσης και κοινής πολιτικής απόφασης…

Τίποτα μεγάλο και ουσιαστικό δεν μπορεί να πετύχει, αν δεν έχει συνέχεια στην εφαρμογή του. Τι νόημα έχει δηλαδή μία Κυβέρνηση να εφαρμόζει μία πολιτική και η επόμενη να την καταργεί και να ξεκινάει μία καινούργια; Έτσι ή αλλιώς το θέμα αυτό δεν έχει πολλές Αναγνώσεις. Ο Έλεγχος των Επιχειρήσεων είναι ουσιαστικός, ώστε στην Αγορά να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους, για να μην δημιουργείται Αθέμιτος Ανταγωνισμός .

Η Ελλάδα με τους 10άδες Φορολογικούς Νόμους, τις 100άδες Εγκυκλίους και τις χιλιάδες διευκρινιστικές, είναι αδύνατον να έχει μία κοινή γραμμή και έναν κεντρικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να βαράει μπουνιές στον αέρα .

Κάποιους τακτικούς ελέγχους με βάσει το δείγμα, λίγους προσωρινούς στον έλεγχο ΦΠΑ και το βάρος πέφτει στους επιτόπιους προληπτικούς Ελέγχους, για την έκδοση αποδείξεων σε καφέ, εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικότερα σε τουριστικές περιοχές…

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε 70.000 ελέγχους για το 2018. Για να δούμε τι λένε οι Αριθμοί:

Η Αγορά των Επιχειρήσεων Εστίασης, Φιλοξενίας και Τουρισμού, θα λέγαμε ότι είναι πάνω από 200.000 ΑΦΜ, αλλά ας πούμε ότι είναι 150.000 ΑΦΜ που δραστηριοποιούνται επί της ουσίας 90 ημέρες, για να είμαστε εγκρατείς.

Άρα οι Επιχειρήσεις αυτές εν δυνάμει μπορούν να αποκρύψουν Εισόδημα και ΦΠΑ καθ’ όλη την διάρκεια της έντασης της δραστηριότητάς τους. Τι μας ανακοίνωσε λοιπόν ο Διοικητής της ΑΑΔΕ;

Ότι σχεδιάζει να ελέγξει μία στις δύο από αυτές τις Επιχειρήσεις, σε μία ώρα από τις 10 κατά μέσο όρο ώρες αιχμής, σε μία από τις 90 ημέρες δουλειάς. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι ένα έλεγχος που εκπαιδεύει ή τρομάζει ή συμμορφώνει τον Επαγγελματία…

Ας δούμε όμως και λίγο το γιατί...

Αν δεν κόψω απόδειξη,

Δεν πληρώνω ΦΠΑ 24%, που δεν είναι δικό μου, αλλά στην δική μου τσέπη μπαίνει,

Δεν πληρώνω Φορολογία Εισοδήματος από 22 έως 45% ή 29% τουλάχιστον εάν είμαι Εταιρεία,

Δεν πληρώνω ΕΦΚΑ 27% τουλάχιστον…

Τι θα μου κοστίσει αυτή η μία ώρα Ελέγχου τελικά; Θέλετε 250 ευρώ, άντε 500 ευρώ ή ακόμα πιο βαριά, 48 ώρες κλείσιμο του μαγαζιού μου, που ίσως η οικονομική μου ζημιά, να φτάσει τα 1000 ευρώ, σε Εξαιρετικές περιπτώσεις .

Αν λοιπόν αυτό το κάνει για 90 ημέρες, 18.000 ευρώ πραγματικό όφελος στην τσέπη του.

Άρα και 1000 ευρώ να του κοστίσει ο έλεγχος της Εφορίας είναι κερδισμένος, πολύ κερδισμένος, έως το πρόστιμο να του είναι παντελώς αδιάφορο…

Όπως καταλαβαίνετε έχουμε βάλει πολύ μικρά ποσά, για να δώσουμε το πραγματικό στίγμα που υπάρχει και δεν είναι άλλο από την Υπέρμετρη Φορολογία…

Κανείς μα κανείς, δεν μπορεί να μην μπει στον πειρασμό, ειδικά σε εποχές όπου τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Τώρα, ακόμα και αν οι συντελεστές ΦΠΑ, Φορολογίας και ΕΦΚΑ μειωθούν πολύ, ακόμα και πάρα πολύ είναι αδύνατον να συγκριθούν με το 100% που βάζει στην τσέπη του, όποιος αποφασίζει να εφαρμόσει αυτήν την τακτική.

Τα πρόστιμα παραμένουν στην χειρότερη περίπτωση στα 1.000 ευρώ ανά έλεγχο, γιατί έχει αποδειχτεί ότι τα μεγάλα πρόστιμα μένουν ανείσπρακτα. Άρα τι μένει σε αυτόν τον Αγώνα της Ισορροπίας;

Η Γνώση της Κοινωνίας ότι τα χρήματα είναι ανταποδοτικά για τον Φορολογούμενο και ότι υπάρχει η δυνατότητα Ελέγχων με άλλο τρόπο, που θα αύξανε την συχνότητα ή την πιθανότητα εντοπισμού των παραβάσεων και θα δημιουργούσε στην αγορά άλλη εικόνα και άλλες αγωνίες.

Αν από απόσταση, με τους σύγχρονους τρόπους που υπάρχουν, μπορώ να διαπιστώσω εύκολα και γρήγορα, ότι η επιχείρηση μάλλον είναι παραβάτης και προηγηθεί στον έλεγχο ή την καλέσω για εξηγήσεις, πιστεύω ότι τα πράγματα θα κινηθούν τελείως διαφορετικά…

Αν η Επιχείρηση ανησυχεί ότι η εικόνα που δείχνει εγκυμονεί συνεχώς κινδύνους και πρόστιμα, είναι προφανές ότι θα αλλάξει τακτική πάντα υπό την προϋπόθεση των χαμηλών συντελεστών.

Παρότι σήμερα δεν υπάρχει καμία σκέψη για Μείωση των Φορολογικών Συντελεστών στην Φορολογία Εισοδήματος, στο ΦΠΑ ή στον ΕΦΚΑ, υπάρχει αντίθετα μία κίνηση για αλλαγή των Πληροφοριών που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ.

Το νέο Ε3, με βάση τους πίνακες δεδομένων που έχουν ανακοινωθεί, ζητάει πληροφοριακά στοιχεία, τα οποία η ΑΑΔΕ μπορεί να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως. Να αποκτήσει εικόνα για την επιχείρηση και τον κλάδο της Δραστηριότητας και στην συνέχεια να κινηθεί αναλόγως…

Έχοντας εμπειρία μεγαλύτερη των 30 χρόνων στην ανάλυση και την επεξεργασία των Οικονομικών δεδομένων της Μικρομεσαίας Επιχείρησης, θεωρώ Ανάγκη και όχι πολυτέλεια, τα δεδομένα αυτά να τα έχει η επιχείρηση και να τα αξιολογεί πολύ πριν από τον χρόνο που θα τα στείλει στην ΑΑΔΕ, αλλά ταυτόχρονα και σε χρόνο που να μπορεί να τα διαμορφώσει ή να αλλάξει τη δομή τους…

Όταν η ΑΑΔΕ μάθει να δουλεύει με τα δεδομένα αυτά, είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει και σε αναζήτηση δεδομένων σε πολύ νωρίτερο χρόνο…

Είναι λοιπόν Απαραίτητο οι Μικρομεσαίοι να μπουν σε άλλο κλίμα Αξιολόγησης και Αξιοποίησης των Πληροφοριών που παράγονται από τα Οικονομικά δεδομένα της Επιχείρησης τους, για να μην βρεθούν προ μεγάλων εκπλήξεων…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider