Μας ήρθαν και τα δάνεια των κομμάτων

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Δεν μας έφταναν τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουμε «φάει» στο κεφάλι οι Έλληνες – από μνημόνια, PSI κλπ - ήρθαν να μας προστεθούν και τα χρέη των κομμάτων.

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έπαιρναν, έχοντας προεξοφλήσει τα χρήματα που τους αναλογούσαν από την κρατική χρηματοδότηση, «προεξοφλώντας» συγχρόνως ότι θα λάμβαναν και τα επόμενα χρόνια τα ίδια εκλογικά ποσοστά!

Μάλιστα στις 16 Οκτωβρίου 2014, βουλευτές των δύο κομμάτων ψήφισαν διάταξη που διασφάλιζε ότι το 40% της κρατικής χρηματοδότησης θα κατέληγε στα ταμεία και δεν θα κατάσχεται, όταν για τους πολίτες το ακατάσχετο ήταν 1.500 ευρώ.

Η σύναψη δανείων όμως δεν γινόταν μόνο πριν την κρίση, που όλοι ζούσαμε στην φαντασία της ευμάρειας, του άφθονου πλούτου και του πλαστικού χρήματος.

Ακόμη και το 2013, μεσούσης της κρίσης, αποκαλύφθηκε ότι πολιτικό κόμμα έλαβε δάνειο ύψους 14,8 εκατομμυρίων ευρώ ενώ είχε ήδη δάνεια που άγγιζαν τα 146 εκατ. ευρώ.

Τώρα ψάχνουν λύση. Κάτι λένε για αναδιάρθρωση… ήτοι «κούρεμα», επί του εκλαϊκευμένου.

Αυτό σημαίνει ότι στο χρέος για κάθε Έλληνα που σύμφωνα με τον Economist ανέρχεται στα 25.116 δολάρια, να υπολογίσουμε και κάτι παραπάνω.

Και αν τα 240 εκατ. ευρώ δάνεια της ΝΔ και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ του ΠΑΣΟΚ, φαίνονται λίγα, να θυμίσουμε ότι στα χρόνια της κρίσης πολλοί όμιλοι αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο και να έχουν γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με πολύ μικρότερη δανειακή έκθεση και πολύ λιγότερες υποχρεώσεις.

Αλλά μάλλον προσπαθούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, αφού οι επιχειρήσεις είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ενώ τα κόμματα είναι μέρος δημοσίου «συστήματος» της χώρας, το οποίο σχεδόν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν παραλείπουν να βρίζουν και να απαξιώνουν σε κάθε ευκαιρία.

Και μετά από όλα αυτά αναρωτιούνται ακόμη γιατί ο κόσμος τους έχει γυρίσει την πλάτη!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider