Αυξημένο ιικό φορτίο στην Αττική δείχνουν οι έλεγχοι των λυμάτων στην Ψυτάλλεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξημένο ιικό φορτίο στην Αττική δείχνουν οι έλεγχοι των λυμάτων στην Ψυτάλλεια
Καθηγητής του ΕΚΠΑ εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60.000-80.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική.

Την εκτίμηση πως η μετάδοση του κορονοϊού την τρέχουσα χρονική περίοδο κυμαίνεται μεταξύ 1,5% με 2%, δηλαδή υπάρχουν περίπου 60.000 – 80.000 ενεργοί φορείς στον νομό Αττικής, ο οποίος μετρά 4,2 εκατ πληθυσμό εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής αναλυτική χημείας του ΕΚΠΑ.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, «λαμβάνουμε δείγμα από την Ψυτάλλεια καθημερινά, αναλύουμε το ιικό φορτίο κορονοϊού και παραδίδουμε τα αποτελέσματα στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα λοιπόν με τους ελέγχους των τελευταίων ημερών φαίνεται πως το ιικό φορτίο είναι σταθερά υψηλό, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στην έξαρση του 2ου μεγάλου κύματος».

Επιπλέον ανέφερε ότι «επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει προχωρήσει στην συσχέτιση του ιικού φορτίου με τα κρούσματα που ανιχνεύονται στον πληθυσμό. Ωστόσο δεν υπάρχει απευθείας αναλογία με τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ διότι για του ελέγχους αυτούς εμείς παίρνουμε δείγμα και βλέπουμε πόσους φορείς θα βρούμε περίπου από τον πληθυσμό ενώ εκείνοι (ο ΕΟΔΥ) στοχευμένα ελέγχουν ύποπτα κρούσματα».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες έφτασε τις 2.448, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 52.254, εκ των οποίων το 54.4% άνδρες.

Εξ αυτών τα 4.369 (8.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό ενώ 15.192 (29.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αυτή τη στιγμή 196 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 45 εξ αυτών - δηλαδή το 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επιπλέον, 315 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 14 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 715* θανάτους συνολικά στη χώρα. 279 (39.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider