Υπέρ της παράτασης του lockdown οι λοιμωξιολόγοι, τι λένε για τη διπλή μάσκα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπέρ της παράτασης του lockdown οι λοιμωξιολόγοι, τι λένε για τη διπλή μάσκα

Με ένα lockdown επιπέδου Μαρτίου, διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, θα μπορούσε να υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων, ανέφερε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως τα κρούσματα δεν θα πέσουν κάτω από τα 100, τονίζοντας πως το χιόνι και η κακοκαιρία ευνοεί τη μετάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους. Το lockdown ίσως χρειαστεί παράταση άλλης μιας εβδομάδας, πρόσθεσε, ενώ σχετικά με τον εμβολιασμό, είπε ότι ακόμα δεν έχει κανένα αποτύπωμα.

Τέλος, ανέφερε ότι αν εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 ετών και ανοίγαμε τα πάντα, τότε θα γέμιζαν τα νοσοκομεία από νέους.

«Eίμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος, αλλά έχουμε φτάσει σε μία μικρή επιπέδωση στην Αττική, που σημαίνει ότι θα δούμε μία μικρή μείωση στα κρούσματα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στον ΑΝΤ1.

Βάσει των στοιχείων, ο καθηγητής προέβλεψε ότι, «θα έχουμε αποκλιμάκωση που θα συνεχιστεί για το Μάρτιο και στα τέλη του Μαρτίου θα έχουμε νέα αύξηση» και ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως θα ήταν καλή παράταση της καραντίνας για μία εβδομάδα, ώστε «να φτάσουμε χαμηλότερα και να χειριστούμε καλύτερα την πανδημία».

Επίσης βάσει των δεδομένων, «βλέπει» αύξηση των κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες δύο μέρες. «Βάσει μοντέλων θα χρειαστεί αυστηροποίηση των μέτρων», ανέφερε.

Εχθές, μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Νίκος Θωμαΐδης, εκτίμησε ότι για να «πέσει» το ιικό φορτίο θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 εβδομάδες παράταση.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής που μελετά καθημερινά το ιικό φορτίο τα λύματα της Αττικής, η μείωση που καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα ήταν μικρή. «Η εβδομάδα έκλεισε με 9% μείωση, μη σημαντική στατιστική. Υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο, είναι επιβαρυμένη η Αττική, υπάρχει μεγάλη διασπορά», τόνισε.

Η διπλή μάσκα αφορά τους πάντες

«Ο ιός διευκολύνεται από το κρύο», διαβεβαίωσε και η Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ ερωτηθείσα σχετικά σημείωσε πως η διπλή μάσκα «προστατεύει επιπλέον, κυρίως από τη μετάλλαξη του ιού». Συμβούλευσε τη χρήση της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τόνισε πως αφορά τους πάντες, και τα παιδιά.

Η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο κίνημα που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση της παραγωγής εμβολίων, τεστ, θεραπειών για τον κορονοϊό και μασκών. Πρόκειται για κίνημα που έχει συγκεντρώσει 6.000 υπογραφές και ζητά να γίνεται απελευθέρωση της παραγωγής με την παραχώρηση πατεντών, για μαζική παραγωγή των ειδών που έχουν να κάνουν με την πανδημία.

«Γιατί από το οποίο κινδυνεύει η ανθρωπότητα είναι από τις μεταλλάξεις, που μπορεί να ξεκινήσουν από τις φτωχότερες χώρες και πάνε σε όλες. Πρέπει να εμβολιαστεί όλη η ανθρωπότητα», εξήγησε η Α. Λινού.

«Αν εδραιωθούν οι μεταλλάξεις θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά κι ίσως να μην τα καταφέρουμε», απάντησε σε ερώτηση για τα αν θα παραταθεί το lockdown και απαντώντας σε ερώτηση για το αν προκαλούν ανησυχία τα νέα στελέχη, είπε πως «όλα μας ανησυχούν, γιατί ο ρυθμός αύξησης είναι διπλάσιος από το κανονικό. Ήδη σε πολλές χώρες, η βρετανική μετάλλαξη είναι το επικρατών στέλεχος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider