Κορονοϊός: Σε έκτακτη ανάγκη η Αττική - «Όριο» τα 2 χλμ για τις μετακινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Σε έκτακτη ανάγκη η Αττική - «Όριο» τα 2 χλμ για τις μετακινήσεις
Οι μετακινήσεις για τους κωδικούς 2 και 3 (για ψώνια και τράπεζα) θα ισχύουν μόνο σε απόσταση 2 χλμ από την κατοικία του πολίτη. 

Τα νέα μέτρα του αυστηρότερου lockdown που θα ισχύσουν από αύριο πανελλαδικά λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και τις κινήσεις ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κίκιλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο, στις 6 το πρωί, μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου, στις 6 το πρωί.

Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη οι μετακινήσεις για τους κωδικούς 2 και 3 (για ψώνια και τράπεζα) θα ισχύουν μόνο σε απόσταση 2 χλμ από την κατοικία του πολίτη.

To SMS 6 (άθληση) θα είναι μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με αυτοκίνητο και δεν θα μπορεί κανείς να μεταβεί σε άλλο δήμο.

Για το SMS 4 (παροχή σε άτομα που χρήζει βοήθειας) οι έλεγχοι θα είναι εντατικότεροι, όπως είπε ο υφυπουργός.

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Νέες περιοχές στο βαθύ κόκκινο

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την περιφερειακή ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του ΕΣΥ

Ο κ. Κικίλιας είπε πως η Αττική από το επίπεδο «κόκκινου» συναγερμού περνά σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. «Το ΕΣΥ ξεπερνά τα όρια του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης των νοσοκομείων, προστέθηκαν 7 ΜΕΘ covid στο Ιπποκράτειο και προσθέτουμε άλλες 29 στην Αττική.

«Αυξήσαμε την δυναμικότητα των κλινών μας κατά 40%» τις τελευταίες εβδομάδες, είπε και συμπλήρωσε πως θα γίνει και αναδιανομή των non covid περιστατικών σε ορισμένα νοσοκομεία ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κάποια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για τη νοσηλεία covid ασθενών.

Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ διαθέτει στο δημόσιο 120 κλίνες καθώς μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παθολογικών κλινικών του Ευαγγελισμού, του Γεν. Κρατικού «Γ.Γεννηματάς» και του Ιπποκρατείου, οι οποίες θα μετατραπούν σε κλινικές μόνο για covid περιστατικά. Τις κλινικές αυτές θα υποστηρίξει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον 16 παθολόγοι και πνευμονολόγοι από ιδιωτικές κλινικές που έχουν ήδη δεχτεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.

Το Ερρίκος Ντυνάν διατίθεται εθελούσια στο δημόσιο για non covid περιστατικά. Θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικό νοσοκομείο με 215 κλίνες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ και θα ενσωματωθεί στο σύστημα εφημέριων.

Ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τη δυναμικότητα του Σισμανόγλειου, το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.

«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανόγλειου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ covid», ανέφερε.

Το Ωνάσειο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά και τα νοσοκομεία Θριάσιο και Ασκληπιείο θα υποστηρίζονται από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία στον παθολογικό τομέα για τα non covid περιστατικά.

«Η Ελλάδα δεν θα σωθεί με μεγάλα λόγια αλλά με μικρές και μεγάλες πράξεις. Ελάτε να κάνουμε αυτό που πρέπει μαζί» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/EndDtXRlqHw.jpg?itok=1m-cIrBh","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=EndDtXRlqHw&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider