Με sms οι αγορές στα καταστήματα - Με self test οι μαθητές στα σχολεία - Μόνο τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις (vid)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με sms οι αγορές στα καταστήματα - Με self test οι μαθητές στα σχολεία - Μόνο τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις (vid)
Μόνο με βεβαίωση διενέργειας self test οι μαθητές στα σχολεία. Ανοίγουν τα καταστήματα από τη Δευτέρα, με sms στο 13032, εκτός από τα πολυκαταστήματα, το άνοιγμα των οποίων θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα. Mόνο για τα Σαββατοκύριακα, η μετακίνηση με τον κωδικό 6.

Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων με μέτρα, αποστάσεις και μάσκες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως τα καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα, με sms στο 13032. Εκτός από τα πολυκαταστήματα, το άνοιγμα των οποίων θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα. Από το άνοιγμα εξαιρούνται και οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τοπικά.

Παράλληλα, από το Σάββατο, 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, θα επιτρέπεται η μετακίνηση με τον κωδικό 6 και για τα αυτοκίνητα. Στην περίπτωση μετακίνησης με αυτοκίνητο, θα επιτρέπεται μόνο για τρία άτομα ή για οικογένεια.

Οι περιοχές που παραμένουν σε βαθύ κόκκινο

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές στο επίπεδο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν η Περιφέρεια Αττικής, οι ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου, Μυκόνου καθώς και οι Δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Ιωαννιτών, Κατερίνης, Αμφίπολης, Βέροιας, Σκιάθου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Ορεστίδος και Γρεβενών.

Επίσης, στο ίδιο επίπεδο μπαίνουν η ΠΕ Κιλκίς και οι Δήμοι Σερρών, Κόνιτσας, Σκύρου, Αστυπάλαιας, Ρόδου και Χάλκης, όπως επίσης και ο Δήμος Λέρου και η Τοπική Κοινότητα Γαλατινής, στις οποίες λήγει το ειδικό καθεστώς.

Από το επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου βγαίνουν οι ΠΕ Θεσπρωτίας, Ηρακλείου καθώς και ο Δήμος Μετσόβου.

Σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, τίθενται από αύριο στις 6 το πρωί η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Λέκκα του δήμου Δυτικής Σάμου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Bmi1KmLyHIk.jpg?itok=GGML8npP","video_url":"https://youtu.be/Bmi1KmLyHIk","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

Κοντοζαμάνης: Στις 7 Απριλίου τα πρώτα self tests στα φαρμακεία

Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα, ενώ συμπλήρωσε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου.

Η επόμενη παράδοση, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τόνισε, ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν, σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 έως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια στις ηλικίες 18 έως 64 χρόνων.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, 4 το μήνα και ο υπουργός εξήγησε τη διαδικασία διάθεσης των τεστ καθώς και πώς θα γίνονται από τους πολίτες.

Μόνο με βεβαίωση διενέργειας self test οι μαθητές στα σχολεία

Μόνο με αρνητικά τεστ για τον κορονοϊό θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα οι μαθητές όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας την Παρασκευή.

Όπως ανέφερε «ξεκινάμε από μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ενώ αμέσως μετά η διάθεση θα αφορά στους 18-64 ετών και τέλος στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως οι πως οι μαθητές που δεν θα έχουν την υπεύθυνη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Συγκεκριμένα, η διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία:

  • θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων

  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, ενώ ο κορονοϊός δείχνει να δοκιμάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον πλανήτη. Βλέπουμε μια σχετικής σταθεροποίηση αλλά σε υψηλό επίπεδο, είπε παίρνοντας πρώτη το λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η λοιμωξιολόγος ανέφερε ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,8% ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 27.000 με τα μισά να αφορούν στην Αττική. Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση στη νότια Ελλάδα, σημειώνεται σταθερή αλλά σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αύξηση 20%, ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης εντοπίζονται περισσότερα από 2000 ενεργά κρούσματα. Σημαντική διάδοση του κορωνοϊού παρατηρείται επίσης και στα νησιά, όπως η Ρόδος, η Άνδρος και οι Σποράδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider