Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία - Σε ποιες περιοχές ανοίγουν τα καταστήματα (vid)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία - Σε ποιες περιοχές ανοίγουν τα καταστήματα (vid)
Η ενημέρωση Χαρδαλιά, Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνη για τα νέα δεδομένα της πανδημίας κορονοϊού.

Με click in shop και click away θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 12/4 τα καταστήματα στην Αχαΐα, μόνο με click away στη Θεσσαλονίκη. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα στην Κοζάνη, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορoνοϊό.

Ανοίγει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Το άνοιγμα των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα τη Δευτέρα 12 Απριλίου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας το λιανεμπόριο στη συμπρωτεύουσα θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του click away, ενώ στην Αχαΐα με το click inside και το click away, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Αττική.

Συγκεκριμένα:

  • Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ.
  • Το λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά αίρεται ο μάξιμουμ αριθμός των 20 ατόμων, πάντα με ένα άτομα ανά 25 τμ..
  • Eπαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα στην Αχαΐα, με click inshop και click away και η επαναλειτουργία στη Θεσσαλονίκη, με click away. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά στην Κοζάνη.

Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά. Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο»

Στο βαθύ κόκκινο από αύριο το πρωί της περιφερειακής κοινότητας Κω και του δήμου Ήλιδας.

Από το βαθύ κόκκινο στο κόκκινο πηγαίνουν από τη Δευτέρα η περιφερειακή κοινότητας Αιτωλοακαρνανίας, η περιφερειακή κοινότητα Αργολίδος, μέρος της περιφερειακής κοινότητας Φθιώτιδας, με εξαίρεση τον Δήμο Λαμιέων και του δήμου Λοκρών.

Επίσης κατεβαίνουν επίπεδο οι δήμοι Κατερίνης, Αστυπάλαιας και Σκιάθου.

Για το ενδεχόμενο μετακινήσεων για το Πάσχα, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως «απέχουμε 3 εβδομάδες, ας κάνουμε υπομονή».

Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου υγείας:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/TzW9rkJikeo.jpg?itok=AlHz4GoM","video_url":"https://youtu.be/TzW9rkJikeo","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

Τα self test έχουν εξαιρετικά ακριβή αποτελέσματα

Αρχικά, κατά την ενημέρωσή του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα εγχώρια δεδομένα αναφέροντας πως: «Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας τη τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε μικρό βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία έφτασε μέχρι και τις 600 σε μια ημέρα. Ενώ, οι θάνατοι δείχνουν να σταθεροποιούνται στους 70 ημερησίως. Στην Αττική η πανδημία παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα επιβάρυνση 7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ 8% αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Παρά την αύξηση, πάντως, η επιβάρυνση δείχνει επιβραδυνόμενη».

Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στα self test για τον κορονοϊό: «Το δωρεάν seld test είναι ένα ακόμα εργαλείο στην τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για την επιστροφή στην κανονικότητα. Για τη διαδικασία γνωρίζουμε, από αποτελέσματα σε άλλες χώρες, ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβής. Να επισημάνουμε όμως ότι όπως όλα τα τεστ για τον κορωνοϊό δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη νόσο στο 100%. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση σε περίπτωση αρνητικού τεστ, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε τους κανόνες ασφαλείας».

Κοντοζαμάνης: 2 φορά την εβδομάδα τα self test

Το seft test δεν θα είναι 2 φορές την εβδομάδα για τον γενικό πληθυσμό, θα είναι 1 φορά. Μόνο για τα σχολεία αυτή την περίοδο είναι 2 την βδομάδα.

Είχαμε 93% προσέλευση για το εμβόλιο αυτή τη βδομάδα. Δεν υπάρχει μηχανισμός αναπλήρωσης για το εμβόλιο της AstraZeneca γιατί ακόμα και μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παπαευαγγέλου: Αυξημένη ενδοοικογενειακή μετάδοση

Η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως οι περισσότερες νέες μεταδόσεις του κορονοϊού αφορούν σε ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Όπως είπε, η εικόνα των γιατρών είναι πως το τελευταίο διάστημα έχουν αναγκαστεί συχνά να νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες. Η κα. Παπαευαγγέλου εξήγησε πως η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική κι έτσι εφόσον ο ο ιός εισχωρήσει στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι.

Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως από την ιχνηλάτηση παρατηρείται πως τα νέα κρούσματα που αφορούν σε νεαρά άτομα, δείχνουν πως ενώ αναφέρουν ότι γενικά ήταν προσεκτικοί και τηρούσαν τα μέτρα, βρέθηκαν με φίλους σε ανοιχτό χώρο, όπου δεν φορούσαν μάσκα για αρκετή ώρα.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,1%, ενώ σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται, σύμφωνα με την καθηγήτρια, στη Βόρειο Ελλάδα και σταθεροποίηση στην Αττική, με υψηλό όμως επιδημιολογικό επίπεδο.

Συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια 5.500 ασθενείς- διπλασιασμός νοσηλειών παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη.

Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι η επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα γίνει σταδιακά και ανά βαθμίδα. Σημείωσε δε ότι ακόμα και πριν το άνοιγμα των Λυκείων παρατηρείται σημαντική αύξηση στους νέους ηλικίας 15 - 19 ετών. Μελέτη έχει δείξει ότι η συμμόρφωση με προστατευτικά μέτρα, όπως η μάσκα, είναι πολύ μεγαλύτερη μέσα στο σχολείο παρά έξω από αυτό.

Αισιόδοξα τα μηνύματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους είναι ότι δεν έχουμε μεγάλο συγχρωτισμό, ούτε μέσα ούτε έξω από τα καταστήματα, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για αισιόδοξα μηνύματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Για τα πολυκαταστήματα εισηγηθήκαμε να περιμένουμε να το εξετάσουμε σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, γιατί εκεί ο κόσμος συνωστίζεται», τόνισε η καθηγήτρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider