Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν επιθυμεί ιδιαίτερα να τελειώσει η μεταβατική περίοδος για το Brexit χωρίς να υπάρχει μια νέα εμπορική συμφωνία, αλλά πιστεύει πως η Βρετανία μπορεί να αποδεχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, όπως δήλωσε σήμερα.
Με τη μεταβατική περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου να πλησιάζει, ο Τζόνσον και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες, Σάββατο, «να εργασθούν εντατικά» για να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία η οποία θα διέπει τις σχέσεις τους μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του BBC σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Ωστόσο, υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα που πρέπει να διορθωθούν, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΕ πρέπει να καταλάβει πως το εννοούμε απολύτως ότι χρειάζεται να έχουμε έλεγχο στους νόμους και στις ρυθμίσεις μας, και επίσης πρέπει να καταλάβουν ότι η παλιννόστηση της αλιείας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ σημαντική».
Απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί για ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας κατάστασης μη συμφωνίας εν μέσω της πανδημίας της COVID, ο Τζόνσον είπε: «Δεν επιθυμώ ιδιαίτερα ένα αποτέλεσμα όπως εκείνο της Αυστραλίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά μπορούμε κα με το παραπάνω να το αποδεχθούμε».
«Νομίζω πως οι άνθρωποι αυτής της χώρας πέρασαν αρκετά... να τους λένε ότι αυτό θα είναι αδύνατο ή αφόρητο. Νομίζω ότι μπορούμε να τα πάμε καλά κάτω από τέτοιες περιστάσεις».
Η κυβέρνηση είπε την περασμένη εβδομάδα στους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν επιπλέον έγγραφα είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι και πως μια έλλειψη προετοιμασίας εκ μέρους τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουρές φορτηγών που θα φθάνουν τα 100 χλμ.
Αυτό προκάλεσε κατηγορίες από την αντιπολίτευση που υποστήριξε ότι οι υπουργοί στήνουν παγίδα στον τομέα αυτόν για να του επιρρίψουν την ευθύνη για το χάος που θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα άτακτο Brexit.
Η ΕΕ λέει ότι η όποια συμφωνία πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ή τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου το αργότερο, ώστε να μείνει αρκετός χρόνος για επικύρωσή της από την Ένωση πριν από το τέλος του έτους.
Περισσότερες συνομιλίες για το εμπόριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα και στις Βρυξέλλες τη μεθεπόμενη, προτού οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ συναντηθούν στις 15 και 16 Οκτωβρίου προκειμένου να αποτιμήσουν την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί. Το Λονδίνο έχει πει επίσης ότι θέλει σαφήνεια έως τις 15 Οκτωβρίου για το κατά πόσον είναι δυνατή ή όχι μια συμφωνία.