Γερμανία: Σενάρια για επέκταση του lockdown μέχρι τις 14 Μαρτίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Σενάρια για επέκταση του lockdown μέχρι τις 14 Μαρτίου

Την επέκταση του lockdown μέχρι τις 14 Μαρτίου σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση, μετά τις συνομιλίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώνεται, γεγονός που οδηγεί ορισμένους πρωθυπουργούς να πιέζουν για χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης του lockdown, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για το αποτέλεσμα που θα έχουν στους δείκτες της επιδημίας τα νέα μολυσματικότερα στελέχη του κορονοϊού.

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ εύθραυστη κατάσταση», δήλωσε στο Spiegel Online ο Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο προερχόμενος από τους Πράσινους πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης. «Βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, με τι ταχύτητα μπορεί να μεταβληθεί η κατάσταση».

Το σχέδιο συμφωνίας των συνομιλιών που θα αρχίσουν το απόγευμα αναφέρει ότι τα κομμωτήρια μπορούν να ανοίξουν υπό πολύ αυστηρούς όρους από την 1η Μαρτίου. Ωστόσο, τα προβλεπόμενα στο σχέδιο μπορούν να μεταβληθούν.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά σχολεία, τα κομμωτήρια και τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν προτεραιότητα όταν θα αποφασισθεί χαλάρωση του lockdown. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ομόσπονδα κράτη μπορούν να αποφασίσουν πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

«Αν οι δείκτες συνεχίσουν να μειώνονται σταθερά, η ύψιστη προτεραιότητα είναι σαφώς τα μικρότερα παιδιά», δήλωσε ο Βίνφριντ Κρέτσμαν.

Η Μέρκελ έχει και κατά το παρελθόν ξεκαθαρίσει ότι θέλει ο δείκτης του επιπολασμού να φθάσει στα 50 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σε 7ήμερη βάση για την έναρξη χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Αυτή την στιγμή ο δείκτης είναι 68, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το Ινστιτούτο Robert Koch.

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα 8.072 νέα κρούσματα και 813 θανάτους, επί συνόλου 62.969 θανάτων.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider