Τούρκικη λίρα: Νέα αποσταθεροποίηση - Απολύθηκε ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τούρκικη λίρα: Νέα αποσταθεροποίηση - Απολύθηκε ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας
Σύμφωνα με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα Σάββατο απολύθηκε ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Ο λόγος ήταν μία απότομη αύξηση των επιτοκίων που συνέβη την Πέμπτη και αφορούσε τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα Σάββατο απολύθηκε ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Ο λόγος ήταν μία απότομη αύξηση των επιτοκίων που συνέβη την Πέμπτη και αφορούσε τον περιορισμό του πληθωρισμού. Ο Σαχάπ Καβτσίογλου, αντικαταστάτης του κεντρικού τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ, είναι άνθρωπος του ΑΚΡ, νομικός και προσκείμενος στη νομισματική πολιτική του Ερντογάν. Η θέση του κεντρικού τραπεζίτη φαίνεται να είναι επισφαλής σήμερα στην Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Νατσί Αγκμπάλ είχε κλείσει μόλις 5 μήνες θητείας.

Ο Ερντογάν, που εδώ και μία εβδομάδα περίπου εφαρμόζει το καινούργιο πακέτο οικονομικής μεταρρύθμισης για την Τουρκία, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είναι ενάντιος σε οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση σταθεροποίησης των τιμών, πράγμα που προκαλεί εύλογη ανησυχία σε αρκετούς ενδιαφερόμενους. Παράγοντες της αγοράς αντιλαμβάνονται ότι η κυβερνητική πολιτική εστιάζει περισσότερο στις πολιτικές "ανάπτυξης" μέσω χαμηλού επιτοκίου για την τόνωση της οικονομίας, όμως κάτι τέτοιο αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο στόχο με αμφίβολα αποτελέσματα. Στον αντίποδα η πολιτική του προκατόχου του Καβτσίογλου, του Αγκμπάλ, εστίαζε περισσότερο στον μετριασμό των μακροπρόθεσμων κινδύνων της οικονομίας.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μία νέα περίοδο όπου η τουρκική λίρα θα πιεστεί ξανά και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Τούρκων πολιτών και στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Νταβούτογλου "η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ορίζεται από τις προσωπικές σχέσεις του Τούρκου Προέδρου" και από όσο φαίνεται κάτι τέτοιο αφορά και την εσωτερική και την οικονομική πολιτική.

Η ανορθόδοξη επιλογή του Ερντογάν για μη προστατευτισμό στις τιμές ενδέχεται να έχει άμεσα αποτελέσματα ήδη από τη Δευτέρα. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου, η τούρκικη λίρα θα χάσει ως και 10 ή 15%.

Εκτός των επιπτώσεων στην οικονομία, η κίνηση αυτή καταδεικνύει άλλη μία φορά το πραγματικό ποιον του καθεστώτος Ερντογάν. Δεν υπάρχουν πλέον θεσμοί στην Τουρκία οι οποίοι να είναι εντελώς ανεξάρτητοι ή έστω όχι άμεσα ελεγμένοι από το ΑΚΡ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider