ΗΠΑ: Σχέδιο ενίσχυσης υποδομών ύψους 2 τρισ. δολαρίων - Τι περιλαμβάνει το πλάνο του Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σχέδιο ενίσχυσης υποδομών ύψους 2 τρισ. δολαρίων - Τι περιλαμβάνει το πλάνο του Μπάιντεν
Ο Μπάιντεν και το επιτελείο του θα παρουσιάσουν σήμερα τους κεντρικούς άξονες του σχεδιασμού τους, ο οποίος αφορά την επένδυση 2 τρισ. δολαρίων σε διάστημα οκτώ ετών.

Λίγο μετά τις 16:00 (ώρα ΗΠΑ) θα παρουσιάσει τη νέα πρόταση ενίσχυσης των αμερικανικών υποδομών ύψους 2 τρισ. δολαρίων ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς η κυβέρνηση του στρέφει το σχεδιασμό της στην ανάκαμψη της οικονομίας την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Μπάιντεν και το επιτελείο του θα παρουσιάσουν τους κεντρικούς άξονες του σχεδιασμού τους, ο οποίος αφορά την επένδυση 2 τρισ. δολαρίων σε διάστημα οκτώ ετών.

Ενώ, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης το σημείο «κλειδί» είναι ότι, ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί στο 28%, για να... χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο πλάνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, η αύξηση του εταιρικού φόρου σε συνδυασμό με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής των offshore, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα ακόμα και σε διάστημα 15 ετών.

Αν περάσει η πρόταση θα:

  • Ενισχύσει με 621 δισ. δολάρια τον τομέα των υποδομών στις μεταφορές, όπως είναι η δημιουργία ή/και συντήρηση σε δρόμους, γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια και δημόσιες μεταφορές.
  • Ενισχύσει με 400 δισ. δολάρια τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των πολιτών με αναπηρίες.
  • Ενισχύσει με περισσότερα από 300 δισ. δολάρια τις υποδομές πόσιμου νερού, την επέκταση του δικτύου Internet και την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου.
  • Ενισχύσει με περισσότερα από 300 δισ. δολάρια τη στέγαση και εκσυγχρονισμό των εργατικών κατοικιών, καθώς και τη δημιουργία ή αναβάθμιση των σχολικών δομών.
  • Επενδύσει 580 δισ. δολάρια στην αμερικανική βιομηχανία, έρευνα και εκπαίδευση.

Πακέτο οικονομικής ανάκαμψης των 1,9 τρισ. δολαρίων

Το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία της Covid-19 στις ΗΠΑ, υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, μία ημέρα μετά την έγκρισή του από το Κογκρέσο.

Στο πλαίσιο του πακέτου, αρκετοί Αμερικανοί θα λάβουν απευθείας εισοδηματική ενίσχυση ως και 1.400 δολάρια, ακόμα και εντός αυτού του Σαββατοκύριακου, όπως είπε η εκπρόσωπος του λευκού Οίκου, Jen Psaki.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε το σχέδιο αυτό, μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, από το Οβάλ Γραφείο, μόλις επτά εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στην επέτειο ενός έτους του lockdown στη χώρα που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, με πάνω από 525.000 νεκρούς. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε κατά 3,5% το 2020, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider