Reuters: Ανησυχία από διπλωματικό σημείωμα για «ανασχεδιασμό» συνόρων στα ανατολικά Βαλκάνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Ανησυχία από διπλωματικό σημείωμα για «ανασχεδιασμό» συνόρων στα ανατολικά Βαλκάνια
Το σημείωμα αναφέρει πως τα κύρια εμπόδια για μια πιο γρήγορη ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην ΕΕ είναι τα άλυτα εθνικά ζητήματα των Σέρβων, των Κροατών και των Αλβανών.

Ένα ανεπίσημο διπλωματικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο αναφέρεται το ενδεχόμενο «ανασχεδιασμού» των κρατικών συνόρων στα ανατολικά Βαλκάνια προκαλεί ανησυχία στην Βοσνία.

Σύμφωνα με το Reuters, το σημείωμα αναφέρει πως τα κύρια εμπόδια για μια πιο γρήγορη ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην ΕΕ είναι τα άλυτα εθνικά ζητήματα των Σέρβων, των Κροατών και των Αλβανών, τα οποία «θα έπρεπε» να λυθούν με τη δημιουργία μίας «Μεγάλης Σερβίας», «Μεγάλης Αλβανίας» και «Μεγάλης Κροατίας».

Συγκεκριμένα το ανεπίσημο έγγραφο προτείνει την ενσωμάτωση της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στο κράτος της Σερβίας, και οι περιοχές της Βοσνίας στις οποίες κυριαρχούν κροατικοί πληθυσμοί να ενσωματωθούν στην Κροατία, καθώς και την ενσωμάτωση του Κοσόβου στην Αλβανία.

Το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει πως το διπλωματικό «σημείωμα» φαίνεται πως είναι μία πρόταση του Σλοβένου Πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στα πλαίσια της προετοιμασίας της Σλοβενίας, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον ερχόμενο Ιούλιο.

Όμως, ο Γιάνεζ Γιάνσα αρνείται την ύπαρξη ενός τέτοιου σημειώματος από πλευράς του και κατηγορεί τα «fake media» πως προσπαθούν να βλάψουν τις προσπάθειες της Σλοβενίας να ενσωματώσει τα κράτη των ανατολικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η ΕΕ δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο, όμως ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες δήλωσε στο Reuters πως τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν έχουν συζητήση την ύπαρξη ή το περιεχόμενο του εν λόγω σημειώματος.

Από την πλευρά της, η Βοσνία βλέπει ως «απειλή» για την ηρεμία στην περιοχή την ύπαρξη μίας τέτοιας πρότασης και μίας ενδεχόμενης νέας πολιτικής από πλευράς ΕΕ, καθώς περίπου 100.000 άνθρωποι πέθαναν στα 4 περίπου χρόνια που κράτησε ο πρόλεμος τη δεκαετία του '90.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider