«Σχίσμα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: 12 ομάδες δημιουργούν τη Super League - Οργή από την UEFA

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σχίσμα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: 12 ομάδες δημιουργούν τη Super League - Οργή από την UEFA
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προειδοποιεί τους μεγάλους συλλόγους από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία πως θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι παίκτες τους ενδέχεται να μην έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν πια τις εθνικές τους ομάδες.

Συθέμελα τραντάζεται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την Κυριακή, μετά από την απόφαση 12 εκ των μεγαλύτερων συλλόγων της ηπείρου να αποσχιστούν από την UEFA δημιουργώντας τη δική τους λίγκα με την ονομασία Super League.

Σύμφωνα με το goal.com, οι ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν την κλειστή λίγκα είναι οι Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ από την Αγγλία, οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία και οι Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ από την Ιταλία.

Από τη συμφωνία δημιουργίας της λίγκας, που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σύντομα, φαίνεται πως μένουν εκτός οι μεγάλες ομάδες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η αντίδραση της UEFA

Η αντίδραση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στη δημιουργία της Super League ήταν άμεση και οργισμένη, με την UEFA να απειλεί τα 12 κλαμπ με αποκλεισμό από κάθε διεθνή διοργάνωση, σε συνεννόηση με την παγκόσμια ομοσπονδία (FIFA).

Αναλυτικά, η ανακοίνωση-προειδοποίηση στις 12 ομάδες:

«Η UEFA μαζί με την Αγγλική Ομοσπονδία και την Premier League, την ισπανική Ομοσπονδία και τη La Liga, την ιταλική Ομοσπονδία και τη Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι ορισμένες ομάδες από Αγγλία Ισπανία και Ιταλία σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας, ονόματι Super League.

Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι οι παραπάνω φορείς, καθώς και η FIFA και όλα τα μέλη της, θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό projet, ένα projectτ που βασίζεται στο ιδιωτικό συμφέρον λίγων συλλόγων, σε μια εποχή που η κοινωνία μας έχει ανάγκη την αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.

Θα εξετάσουμε όλα τα δυνατά μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο νομικά όσο και αγωνιστικά, με σκοπό να το αποτρέψουμε να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται στις ανοιχτές διοργανώσεις και τα αγωνιστικά κριτήρια. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Όπως ανακοίνωσε προηγουμένως η FIFA και οι έξι Ομοσπονδίες, οι σύλλογοι που εμπλέκονται θα αποβληθούν από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο και οι παίκτες τους ενδέχεται να μην έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν πια τις εθνικές τους ομάδες.

Ευχαριστούμε όλους τους συλλόγους στις υπόλοιπες χώρες, ειδικά τους γαλλικούς και τους γερμανικούς, που αρνήθηκαν να υπογράψουν σε αυτό το πλάνο. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να μας στηρίξουν στη μάχη κόντρα σε αυτό το πρότζεκτ, αν όντως ανακοινωθεί κι επίσημα. Η επιμονή ορισμένων στο δικό τους συμφέρον έχει κρατήσει πολύ. Αρκετά».

Κατά της Super League ο Μακρόν

Θέση για τις εξελίξεις πήρε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με ανακοίνωση της προεδρίας να καλωσορίζει την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην λάβουν μέρος στο κλειστό κλαμπ των 12 συλλόγων.

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που απειλεί την αλληλεγγύη του αθλήματος. Η Γαλλία υποστηρίζει τα μέτρα από UEFA, FIFA και τις εθνικές ομοσπονδίες για την προστασία της ακεραιότητας των διασυλλογικών διοργανώσεων» αναφέρει η γαλλική προεδρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider