Στη σκιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας συνεδριάζει η ΕΚΤ – Τι προσδοκούν οι αναλυτές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη σκιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας συνεδριάζει η ΕΚΤ – Τι προσδοκούν οι αναλυτές
Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να λάβει νέα δράση τη δεδομένη χρονική στιγμή, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση, εκείνη του Δεκεμβρίου.

Στη σκιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού που σαρώνει τις ευρωπαϊκές χώρες – ενός κύματος που εμφανίζεται δριμύτερο από το προηγούμενο – συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για μια συνεδρίαση που λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς ολοένα και αυξάνονται τα σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία, με την πλειονότητα των οικονομολόγων να αναμένουν ύφεση για την Ευρωζώνη στο τέταρτο τρίμηνο του 2020. Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «στρώνει το χαλί» για νέα lockdown, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις οικονομίες.

Ωστόσο, όπως εκτιμά η πλειοψηφία των αναλυτών, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να λάβει νέα δράση τη δεδομένη χρονική στιγμή, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση, εκείνη του Δεκεμβρίου.

Για σήμερα, οι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα περιοριστεί στην παρουσίαση των νέων προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, προβλέψεις οι οποίες θα εμπεριέχουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις – καλές και κακές.

Τι αναμένουν οι αναλυτές

Goldman Sachs

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσουν σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το διάστημα 2020-2021, ωστόσο εκτιμάται πως θα διατηρήσουν αμετάβλητες τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2022. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα δώσει «σήμα» πως θα αυξήσει την ευελιξία του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP - Pandemic Emergency Purchase Programme).

ING

Όσο ενισχύεται το ευρώ, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για καθοδικές αναθεωρήσεις της πορείας του πληθωρισμού. Πιθανότατα η ΕΚΤ θα ανοίξει την «πόρτα» για τη λήψη νέων μέτρων προσεχώς.

JPMorgan

Μια επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) εντός του 2020 έχει ήδη προεξοφληθεί, καθώς από το «οπλοστάσιο - μαμούθ» των 1,35 τρισ. ευρώ έχουν αξιοποιηθεί ως τώρα 500 δισ. ευρώ. Οι νέες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού θα βάλουν τέλος στη σεναριολογία για πρόωρο τερματισμό του προγράμματος PEPP.

Evercore ISI

H ΕΚΤ πιθανότατα θα επαναλάβει την αποφασιστικότητά της να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ αναμένεται να δώσει «σινιάλο» για επαναξιολόγηση της πολιτικής της στην επόμενη συνεδρίασή της, εκείνη του Δεκεμβρίου.

Bank of America

Η ΕΚΤ αναμένεται να εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, υπό το βάρος της εξαιρετικά εύθραυστης κατάστασης που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, καθώς ο χειμώνας μόλις που ετοιμάζεται να ξεκινήσει. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω. Το αδιέξοδο του Brexit παραμένει, ενώ οι διαδικασίες που αφορούν στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη καθυστερήσει. Είναι βέβαιο πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Natixis

Η ΕΚΤ θα δώσει, σήμερα, ξεκάθαρο «σήμα» για περαιτέρω δράση τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία αυξάνονται, ενώ την ίδια ώρα η πορεία του πληθωρισμού κρίνεται απογοητευτική. Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP).

Deutsche Bank

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει τον Δεκέμβριο σε αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι που γεννά η πανδημία του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο χαμηλός πληθωρισμός παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider