Την διαδικασία εκκίνησης της Επιστρεπτέας 5 σε δύο εβδομάδες, αλλά και έλευσης το επόμενο διάστημα των δανείων της ΕΤΕπ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84. Αναφερόμενος στο πόσο ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι που τίθενται στον προϋπολογισμό του 2021 ανέφερε ότι ο στόχος ανάπτυξης κατά 4,8% το 2021 είναι ρεαλιστικός, αλλά υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες «καθώς δεν γνωρίζουμε την έκταση και την ένταση της υγειονομικής κρίσης.
Δεν τίθεται θέμα για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ανέφερε, κάτι που αποδεικνύεται και από τις τοποθετήσεις των Θεσμών της ΕΕ. Επισήμανε θα έχουμε δημοσιονομική ευελιξία, αλλά όχι δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελληνική οικονομία για όσο χρειαστεί» και το 2021. Επανέλαβε ότι έχουν προγραμματιστεί για φέτος μέτρα 24 δισ. ευρώ και 7,5 δισ. ευρώ για το 2021 με δυνατότητα επέκτασης αν αυτό χρειαστεί.
Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και για τη δυνατότητα μη επιστροφής του ποσού των πρώτων 3 κύκλων είπε ότι «προτεραιότητά μας είναι αυτή τη στιγμή να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες τις επόμενες δύο εβδομάδες για την Επιστρεπτέα 5, έτσι ώστε περίπου στα μέσα Ιανουαρίου να γίνει η εκταμίευση σημαντικών χρηματικών ποσών για να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία τον Ιανουάριο» με βάση το πλήγμα του Δεκεμβρίου.
«Άρα η προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και το τί θα γίνει με την αποπληρωμή των 3 πρώτων κύκλων αφορά στο 2022 και μετά, δηλαδή στην αποπληρωμή των εν λόγω παρεμβάσεων» εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ. Επισήμανε ότι ούτως ή άλλως προβλέπεται δυνατότητα να μην πληρωθεί όλο το ποσό ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πραγματική οικονομία στο μέλλον.
«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει μετά από τρεις μήνες ή πέντε μήνες» είπε ο ΥΠΟΙΚ και εξήγησε πως αυτό που μπορώ είναι να «μεταφέρω τις προτεραιότητές μας για το επόμενο δεκαπενθήμερο», αφού «δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει το Μάρτιο του 21». Ανάλογη ήταν η απάντηση και για πιθανή ρύθμιση οφειλών «γιατί δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί υγειονομική κρίση».
Για τον ίδιο λόγο τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν υπολογισθεί για το 2021 δεν είναι σαφές ακόμη πως θα κατανεμηθούν. Αλλά, πρόσθεσε πως πρωτοβουλίες θα λαμβάνονται με τελευταίες κινήσεις τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για αύξηση στο 80% του «Κουρέματος» των ενοικίων αλλά και το κατώτερο πλαφόν των 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα 5.
Για το αν η μείωση κατά 80% των ενοικίων στις πληττόμενες επιχειρήσεις θα επεκταθεί και στα νομικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, ανέφερε πώς «είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε χωρίς να μπορώ να δεσμευτώ ότι θα υλοποιηθεί». Εξήγησε πως «όταν υπάρχει μία τέτοια δυναμική στην οικονομία οφείλεις να ακούς με πολλή προσοχή την κοινωνία» αλλά «επειδή είναι πολλά διαφορετικά αυτά που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα πρέπει να ξέρεις ότι έχεις περιορισμένους πόρους για να ικανοποιήσεις πολλαπλάσιες ανάγκες». Επισήμανε πως για τον λόγο αυτό κρίθηκε πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένους κλάδους και πως τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών.
Για το πότε θα έρθουν τα χρήματα της ΕΕ είπε πως τα δάνεια σε επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα ξεκινήσουν από το 2021. Όσον αφορά στο ταμείο ανάκαμψης αναμένεται η προκαταβολή το πρώτο εξάμηνο του 2021.